SVETELEKTRO

19. novembra 2006   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Maticový displej s čítačem


james999

Maticový displej s čítačem 74HCT4017.
Slouží pro buzení maticového displeje 5×7 pomocí 8 vodičů.

Maticový displej s čítačem
Čítač 74HCT4017 slouží pro buzení maticového displeje 5×7 pomocí 8 vodičů.
Vstupy R0 až R6 slouží pro ovládání 7 řádků, má-li LED v řádku N svítit, musí být na vstup Rn připojena log.0 (pro otevření PNP tranzistoru). Pro ovládání 5 sloupců by bylo normálně třeba 5 vodičů. Zde je použit čítač,jehož hodinový vstup je připojen na vodič S. Každým hodinovým impulsem měníme sloupec, který bude vysvícen. Po připojení napájení je čítač vynulován nulovacím obvodem s kondenzátorem rezistorem. První náběžná hrana na vstupu S způsobí aktivaci prvního sloupce atd. Po aplikaci šestého impulsu je čítač automaticky vynulován, takže nová náběžná hrana aktivuje opět první sloupec.
Čítač je nutné nulovat po připojení napájení. Toto nulování zajistí nastavení výchozího stavu 0 tzn. Není vybrán žádný sloupec. Jiná alternativa by mohla připojovat tranzistory NPN pro ovládání sloupců na vývody Q0 až Q5. V tomto stavu bychom se vyhnuli jakési mezeře, která nastane po aplikaci každého šestého impulsu.
Displej je buzen dynamicky. Poměrně nízká hodnota odporu řádkových rezistorů (82&) dodává LED zvýšený jas, takže vzniká dojem že všechny sloupce svítí současně normálním jasem. Obnovovací kmitočet musí být natolik vysoký, aby nebylo patrno pohasínání neaktivních sloupců.
IO 74HCT4017 je dekadický dělič/čítač konstruovaný z 5-fázového Johnsonova čítače doplněného dekodérem s 10 výstupy.Každý z výstupů je v normálním stavu v Log.0. Jak přicházejí hodinové impulsy, objevuje se na jednotlivých výstupech postupně Log.1Každý z výstupů postupně zůstává v Log.1 jen po periodu hodin CLK. Výstup CO indikuje přetečení čítače a společně se vstupem CE může být použit pro kaskádní řazení obvodů.
Vstup CE slouží pro blokování hodin tzn.impulzy na vstup jsou uvažovány pouze v CE=0. Dále je obvod vybaven nulovacím vstupem R (aktivní v Log.1) ten uvede čítač do výchozího stavu (aktivní je výstup Q0).

Návod na používání maticového displeje klikni sem

Schéma zapojenia pre zobrazenie klikni sem.

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od james999 (zobraziť všetky)

Pridaj komentár