SVETELEKTRO

9. marca 2018   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Miniatúrne relé Omron s výstupom MOSFET a optickou väzbou


TME s.r.o.

Relé Omron G3VM-61VY2 (verzia 60 V) a G3VM-351VY (verzia 350 V) dostali zlepšené elektrické parametre a lepšiu kvalitu izolácie, pričom rozmery puzdra a usporiadanie vývodov ostali bez zmien.

V ponuke TME sa objavili dve nové verzie polovodičových relé spoločnosti Omron Electronics s výstupom MOSFET a optickou väzbou G3VM-61VY2 (verzia 60 V) a G3VM-351VY (verzia 350 V). Ide o súčiastky pre všeobecné použitie s vylepšenými elektrickými parametrami a kvalitou izolácie v porovnaní s ich predchodcami (G3VM-61G1 a G3VM-351G). Zároveň si zachovali rovnaké rozmery puzdra a usporiadanie vývodov.

Dobrá elektrická izolácia

Relé sa vyrábajú v miniatúrnych 4-pinových puzdrách SMD SOP (4,55 x 3,7 x 2,1 mm) s možnosťou spájkovania pretavením. Napriek malým rozmerom zaisťujú dobrú elektrickú izoláciu medzi vstupom a výstupom 3,75 kVrms pri povrchovej ceste (creepage) a izolačnej vzdialenosti (clearance) 5 mm.

 

Parametre

Obe relé realizujú jeden kontakt typu SPST-NO a pracujú v širokom teplotnom rozsahu -40 do +110oC. Verzia G3VM-61VY2 má menovité napätie 60 V a umožňuje prácu so stálym zaťažovacím prúdom 0,5 A. Maximálny odpor výstupného stupňa MOSFET predstavuje v tomto prípade 2 Ω. Verzia G3VM-351VY s menovitým napätím 350 V má povolenú zaťažiteľnosť 0,11 A a vnútorný odpor do 50 Ω. Typické hodnoty vnútorného odporu sú dvakrát menšie.

 

Veľká citlivosť a rýchlosť

Tieto relé sa vyznačujú veľkou citlivosťou a rýchlosťou. Vstupný prúd LED diódy potrebný na zopnutie je iba 3 mA, a časy ON/OFF sú 2/0,5 ms (G3VM-61VY2) a 1/0,5 ms (G3VM-351VY). Tým sa významne znižuje potrebný ovládací výkon, čo je dôležité v aplikáciách napájaných batériami. Vysoká rýchlosť prepínania minimalizuje straty výkonu, ktoré vznikajú v momente prepínania. To má význam napríklad v prípade regulátorov výkonu so skupinovým ovládaním. Zabúdať netreba ani na to, že uvedené súčiastky majú nízky zvodový prúd pri vypnutom stave, menej ako 1 µA pre maximálnu hodnotu menovitého napätia. Tento parameter je v mnohých polovodičových relé podstatne horší.

 

Zmenšená vlastná kapacita

Nové verzie relé majú tiež zmenšené hodnoty vlastnej kapacity v porovnaní s predošlými riešeniami. Kapacita medzi výstupnými vývodmi pre stav OFF je príslušne 20 pF (G3VM-61VY2) a 30 pF (G3VM-351VY). Predošlé riešenia mali 100 a 130 pF, teda podstatne viac. Kapacita medzi vstupom a výstupom relé predstavuje iba 0,8 pF. Nízke hodnoty umožňujú využívať tieto súčiastky nielen v obvodoch energetickej siete, ale aj pre komutáciu signálov s vyššími frekvenciami alebo pre skreslené priebehy bez vplyvu na presluchy signálu.

 

Stále pokročilejšie technológie výroby relé MOFSET umožňujú zavádzať parametrovo významné zmeny. Uvedený príklad ukazuje, že spoločnosť OMRON tento nastúpený trend dokonale napĺňa a na trh prináša vylepšené verzie svojich produktov. Viac informácií môžete nájsť na stránke spoločnosti Transfer Multisort Elektronik (www.tme.eu). TME má kvalifikovaný tím inžinierov, ktorý v Vám prípade otázok alebo pochybností poskytne technickú podporu.

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Pridaj komentár