SVETELEKTRO

15. júla 2014   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Načo platiť za prúd, ktorý nevyužijete?


SOS electronic s.r.o.

Spínaný stabilizátor Traco TSR 0.5 vám dá toľko, koľko potrebujete. Ak máte aplikáciu, kde vám stačí 0.5A, potom je pre vás nová séria DC/DC meničov ideálna.

Možno sa natíska otázka, či má význam použiť spínaný stabilizátor pre tak malý prúd? Určite áno, minimálne z dvoch dôvodov. Ak potrebujeme vyrobiť 3,3V napr. z 12V, tak pri prúde 0,5A vzniká na klasickom stabilizátore strata až 4,35W. To je už značný výkon, ktorý dokáže značne ohriať zariadenie – zvlášť pri menších krabičkách a hustom rozmiestnení súčiastok na DPS.

Druhý dôvod je úspora energie – najmä pri batériou napájaných zariadeniach. Spínané stabilizátory (SMPS) majú tú „geniálnu“ vlastnosť, že vďaka vysokej účinnosti prakticky využívame takmer celý výkon odoberaný zo zdroja, t.j. ak potrebujeme napr. 5V/0,5A zo zdroja 15V – neodoberieme z neho 0,5A ale len cca 0,17-0,18A.

Novinka spoločnosti Traco Electronic – séria TSR 0.5 je funkciou veľmi podobná známym osvedčeným DC/DC stabilizátorom TSR1 alebo TSRN1. Hlavný rozdiel je v menšom dovolenom prúde a citeľne nižšej cene . Preto je táto séria veľmi vhodná pre akúkoľvek aplikáciu, kde vám postačí prúd do 0,5A. Veľkou výhodou môže byť široký rozsah pracovných teplôt -40 až +90°C (zníženie výkonu o 5%/K pri teplote nad 80°C). Maximálne vstupné napätie 32V umožňuje použitie aj pri napájaní z rôznych alternatívnych zdrojov energie s veľkým kolísaním vstupného napätia.

Túto novinku máme zatiaľ vo verzii s výstupným napätím 5V (TSR 0.5-2450) a čoskoro pribudnú ďalšie.

V prípade záujmu aj o neskladové typy prosím kontaktujte SOS electronic s.r.o. na adrese info@soselectronic.sk.
 

Výhody / vlastnosti:

  1. vysoká účinnosť až do 97%
  2. vynikajúca stabilizácia (regulácia)
  3. rozsah pracovných teplôt -40 až +90°C
  4. ochrana voči skratu a prehriatiu
  5. kompaktné SIP3 puzdro

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Pridaj komentár