- SVETELEKTRO - https://svetelektro.com -

Načo platiť za prúd, ktorý nevyužijete?

Spínaný stabilizátor Traco TSR 0.5 vám dá toľko, koľko potrebujete. Ak máte aplikáciu, kde vám stačí 0.5A, potom je pre vás nová séria DC/DC meničov ideálna.

[1] Možno sa natíska otázka, či má význam použiť spínaný stabilizátor pre tak malý prúd? Určite áno, minimálne z dvoch dôvodov. Ak potrebujeme vyrobiť 3,3V napr. z 12V, tak pri prúde 0,5A vzniká na klasickom stabilizátore strata až 4,35W. To je už značný výkon, ktorý dokáže značne ohriať zariadenie – zvlášť pri menších krabičkách a hustom rozmiestnení súčiastok na DPS.

Druhý dôvod je úspora energie – najmä pri batériou napájaných zariadeniach. Spínané stabilizátory (SMPS) majú tú „geniálnu“ vlastnosť, že vďaka vysokej účinnosti prakticky využívame takmer celý výkon odoberaný zo zdroja, t.j. ak potrebujeme napr. 5V/0,5A zo zdroja 15V – neodoberieme z neho 0,5A ale len cca 0,17-0,18A.

Novinka spoločnosti Traco Electronic – séria TSR 0.5 [2] je funkciou veľmi podobná známym osvedčeným DC/DC stabilizátorom TSR1 [3] alebo TSRN1 [4]. Hlavný rozdiel je v menšom dovolenom prúde a citeľne nižšej cene . Preto je táto séria veľmi vhodná pre akúkoľvek aplikáciu, kde vám postačí prúd do 0,5A. Veľkou výhodou môže byť široký rozsah pracovných teplôt -40 až +90°C (zníženie výkonu o 5%/K pri teplote nad 80°C). Maximálne vstupné napätie 32V umožňuje použitie aj pri napájaní z rôznych alternatívnych zdrojov energie s veľkým kolísaním vstupného napätia.

Túto novinku máme zatiaľ vo verzii s výstupným napätím 5V (TSR 0.5-2450 [5]) a čoskoro pribudnú ďalšie.

V prípade záujmu aj o neskladové typy prosím kontaktujte SOS electronic s.r.o. na adrese info@soselectronic.sk [6].
 

Výhody / vlastnosti:

  1. vysoká účinnosť až do 97%
  2. vynikajúca stabilizácia (regulácia)
  3. rozsah pracovných teplôt -40 až +90°C
  4. ochrana voči skratu a prehriatiu
  5. kompaktné SIP3 puzdro

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)