SVETELEKTRO

31. mája 2015   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Nájdite si ten správny „cín“


SOS electronic s.r.o.

Zo širokej ponuky spájok spoločnosti Stannol si ľahko vyberiete ten najvhodnejší typ podľa vašich potrieb.

Na spájke záleží, to je neodškriepiteľný fakt potvrdzovaný denno-denne vo vývoji a výrobe elektroniky. Ručné spájkovanie prototypov, automatizovaná montáž, spájkovanie malých SMD súčiatok alebo naopak spájkovanie veľkých plôch masívnych konektorov, opravy … to všetko chce spájku optimalizovanú pre dané použitie.
Ako vieme, vlastnosti spájkovacieho drôtu ovplyvňuje samotná zliatina (PbSn xx, SnAg xx, …) ale vo veľkej miere aj použité tavidlo. Tavidlo má veľký vplyv hlavne na spájkovací proces, rozlievanie cínu (často aj na čiastočne zoxidovaných plochách), rozstrek (spitting) pri ručnom spájkovaní. Preto napriek často podobným parametrom (podľa katalógových listov), je predsa len možné pozorovať značné rozdiely medzi spájkami. Okrem najdôležitejších parametrov ako sú zloženie spájky a vlastnosti tavidla, niektoré vlastnosti (ako napr. rozstrek tavidla a rozlievanie cínu) reálne ohodnotíte až pri práci s daným typom.

Vyše 130 ročné skúsenosti nemeckej spoločnosti Stannol dávajú záruku, že v ich portfóliu nájdete typ vhodný aj pre vašu prácu. V katalógu Stannol, nájdeme obľúbené „univerzálne“ typy vhodné na väčšinu prác v elektronike a elektrotechnike (napr. HS10, HF32, Kristall 400) ale aj špecializované typy vhodné napr. aj na spájkovanie obtiažne spájkovateľných povrchov.

Podstata značenia výrobkov Stannol spočíva v tom, že sú označené typom tavidla (HS10, HF32,…) a použitou zliatinou (Snxx, SnPb,…). Spájkovací drôt je dostupný v mnohých kombináciách tavidlo/ zliatina, preto je vhodné pozrieť si detailne ich vlastnosti a vybrať si vhodný typ. Skladom držíme najobľúbenejšie typy s tavidlom HS10, HF32 alebo 2630, vhodné na väčšinu spojov.

HS10 – bezoplachové tavidlo obsahujúce halogenidy založené na prírodnej živici (kolofónia). Výborné vlastnosti ohľadom rozlievania a elektricky bezpečné rezíduá. Tavidlo je nekorozívne na neželezných materiáloch. Najpopulárnejší typ pre elektronický priemysel.

HF32 – bezoplachové tavidlo bez obsahu halogenidov s aktivovanou živicou (kolofónia). Vynikajúco kombinuje vysokú aktivitu s dobrými zmáčacími vlastnosťami a malým množstvom rezíduí po tavidle. Zvyšky tavidla sú transparentné, tvrdé, suché a nespôsobujú koróziu. Veľmi vhodné aj na SMD súčiastky, vysoká spoľahlivosť spojov. Špeciálna verzia HF32 SMD sa vyznačuje ešte nižším obsahom tavidla a zanecháva minimálne zvyšky po spájkovaní, preto je veľmi vhodná napr. aj na opravy, ručné dopĺňanie súčiastok na DPS apod.

2630 – najaktívnejšie bezoplachové tavidlo obsahujúce halogenidy. Použiteľné aj na miestach, kde HS10 nepostačuje. Ideálne na povrchy so slabou spájkovateľnosťou ako aj na spájkovanie väčších plôch a spojov (hrubšie medené drôty apod.).

Na objednávku vám vieme zabezpečiť aj ďalšie typy z produkcie Stannol, napr. Kristall 400 – bezoplachové bezhalogenidové tavidlo so syntetickými živicami, s transparentnými rezíduami a dobrou aktivitou, schopné poskytnúť vynikajúce spájkovacie výsledky. Vo všeobecnosti tavidlá, ktoré obsahujú halogenidy sú aktívnejšie a obyčajne sa pri spájkovaní vyznačujú lepším zmáčaním. Na druhej strane bezhalogenidové tavidlá sú bezpečnejšie ohľadom možnej korózie okolo spoja a moderné bezhalogenidové tavidlá už majú veľmi dobré zmáčacie vlastnosti. Za bežných okolností ani halogenidové tavidlá označené ako „bezoplachové“ nespôsobujú koróziu okolo spájkovaného spoja ale za určitých okolností (napr. pre zariadenia určené do veľmi vlhkých podmienok) môže byť potrebné umyť spájkované spoje od zvyškov tavidla.

Viac informácii vám poskytne priložená tabuľka ako aj katalóg Stannol, prehľad spájkovacích materiálov Stannol, prehľad spájkovacích drôtov Stannol a prehľad štandardov pre spájkovacie tavidlá.

Pre bližšie informácie vám odporúčame kontaktovať našich obchodných zástupcov, ktorí vám radi poradia pri výbere vhodného typu.
Kontaktovať nás môžete aj na známej adrese info@soselectronic.sk.

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Pridaj komentár