SVETELEKTRO

17. mája 2020   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Napájacie konektory od spoločnosti Amass DC


TME s.r.o.

Existujú elektronické komponenty, ktoré sú dobre známe dokonca aj „nezasväteným“ zákazníkom, nehovoriac o inžinieroch alebo technikoch elektroniky. Tieto prvky sú bežné a prestávame im venovať pozornosť, aj keď nám nikdy neprišlo na um zisťovať, kto je ich výrobcom. Veľmi dobrým príkladom sú napájacie konektory XT30, XT60 alebo XT90 (zástrčky a zásuvky) známe z rôznych zariadení. Dokážete uviesť ich výrobcu?

Amass má rozsiahle portfólio silnoprúdových konektorov a ich príslušenstva určeného na použitie s rôznymi typmi batérií. Dôvodom je skutočnosť, že ústredie tejto spoločnosti sa nachádza na mieste, kde sídli aj veľa výrobcov batérií Li-ion a Li-Po. Počas 18 rokov svojej existencie sa továreň stala jedným z popredných výrobcov konektorov. Súčasné portfólio obsahuje viac ako 300 druhov konektorov: testovacie (meracie a testovacie svorky), banánové konektory, montované na panel, určené pre autá a mnoho ďalších. Vďaka značnému zvýšeniu používania lítiových batérií sa vyššie uvedené konektory XT, ktoré sa používajú v mnohých zariadeniach (vrátane hračiek), ponúkaných spoločnosťou Amass v rôznych variantoch, predávajú mimoriadne dobre. Jej výrobky sa vyvážajú do 63 krajín a používajú sa vo výrobkoch spoločností ako Qinghua, Ponovo, Fluke, Mac Tool a ďalších. Môžete sa s nimi stretnúť doslova na každom kroku.

 

Akumulátorové konektory

V posledných rokoch rastie dopyt po nabíjateľných zariadeniach. Vyžadujú batérie s rôznym napätím, kapacitou a prúdovou účinnosťou. Problémy sa zvyšujú s intenzitou prúdu, pretože potom začne hrať úlohu úbytok napätia pri kontakte, a tým aj strata energie. To je dôležité nielen z dôvodu energetických strát, ale aj z dôvodu prehriatia konektora. Trvanlivosť a stabilita spojenia zdroja energie so záťažou majú tiež veľký význam pre takéto konektory. Preto v mnohých prípadoch typické konektory DC nefungujú a môžu dokonca poškodiť zariadenie. Príkladom takejto aplikácie sú viacrotorové bezpilotné lietadlá určené na rôzne úlohy – filmovanie zo vzduchu, fotografovanie, monitorovanie pomocou rôznych snímačov.

Rozsah konektorov ponúkaných spoločnosťou Amass je veľmi široký a umožňuje vám vybrať si ten správny produkt pre každý balík batérií alebo napájací zdroj. Zaujímavé je, že aj tie najmenšie konektory typu XT30 (foto 1) alebo MR30 (foto 2) sa dajú použiť v aplikáciách vyžadujúcich nepretržitý prúd 15A a rad „AS“ až do 90A! Vysoká kvalita použitých materiálov a stabilná výrobná technológia v konečnom dôsledku zaisťujú výrobok, ktorý spĺňa najvyššie požiadavky. S výnimkou tzv. „banánových“ konektorov sú polarizované konektory jasne označené „+“ a „-“ na kryte.

 

Minimálne straty a optimálna pracovná teplota

Konektory Amass sa vyvíjajú so zvláštnou starostlivosťou. Výrobca venuje pozornosť správnemu výberu materiálov. Nielen priamo vodivým materiálom, ale aj puzdru konektora, takže v prípustnom rozsahu vystavenia teplote počas spájkovania sa kontakty nerozpúšťajú z puzdra, nedeformujú sa ani neoxidujú. Kontaktné povrchy sú pokryté vrstvou zlata, ktorá v konektore XT30 umožňuje odpor iba 0,70 mΩ a v XT90 iba 0,30 mΩ!

Ponuka obsahuje množstvo variantov montáže konektorov. Sú to zásuvky a zástrčky určené na spájkovanie na dosku, pripevnenie na kábel alebo na panel zariadenia (napr. zobrazené na foto č. 3 konektora XT60E-M a na foto č. 4 – XT30G-F).

 

Konektory pre lítiové batérie

Spoločnosť Amass venuje osobitnú pozornosť dynamicky sa rozvíjajúcemu trhu s batériami. Vyžaduje veľmi dobrú kvalitu, príslušné parametre a čoraz častejšie – aj špecializované spracovanie. Napríklad konektory k batériovému balíku by mali mať často ďalšie monitorovacie kontakty. Takéto riešenia sú v ponuke Amass dostupné . Patria sem konektory ICX301 a XT90I (foto č. 5 a 6).

Je potrebné poznamenať, že všetky kontakty na konektoroch Amass sú pozlátené. Jedinou výnimkou je AS250.

 

Ďalšie informácie o ponuke konektorov Amass sú k dispozícii na adrese https://www.tme.eu/sk/katalog/p,amass_1260/.

 

 

Foto č. 1. Konektor XT30

 

Foto č. 2. Konektor MR30

 

Foto č. 3. Konektor XT60E-M

 

Foto č. 4. Konektor XT30G-F

 

Foto č. 5. Konektor ICX301

 

Foto č. 6. Konektor XT90I

 

Foto č. 7. Konektor EST80 / 120A-MF

 

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (2)
  • Súhlasím (1)
  • Zábavné (2)
  • Informatívne (0)

Pridaj komentár