SVETELEKTRO

31. decembra 2006   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Päťpásmový ekvalizér


zawin

V ekvalizéri je použitý osvedčený obvod Sanyo LA 3600. Na obrázku 1 je celkové zapojenie ekvalizéra. V zapojení sú použité frekvencie podľa technických údajov výrobcu. Obvod IC1 TL 071 je zapojený ako sledovač so zosilnením 1 a je použitý pre definovanú veľkosť vstupnej impedancie obvodu ekvalizéra.

Rezistor R1 zabezpečuje polovičné napájacie napätie na vstupe IC1. Kondenzátor C8 zamedzuje rozkmitanie výstupného zosilňovača v obvode IC2. Na obrázku 2 je návrh DPS a na obrázku 3 je jej osadenie. Potenciometre sú použité miniatúrne, otočné s plastovým drážkovým hriadeľom a stredovou aretáciou – aretácia je na 0dB. Na hriadeli je vylisovaná ryska, gombíky v tomto prípade nie sú potrebné. Kondenzátory sú použité prevažne typu MKT, iba niektoré sú keramické. Pre prívody je použitá spájkovacia lišta ( 5mm ). Na DPS sú 4 drôtové prepojky. Rezistory sú použité mirkominiatúrne ( 0204 ). Pre použitie v stereo zariadeniach sú potrebné dve takéto zapojenia.

 

Hotový výrobok:



 

( obr. 1 ), schéma zapojenia:



( obr. 2 ), návrh DPS ( veľkosť: 73×46 mm ):

( obr. 3 ), osadenie DPS:

 

Technické údaje:

Kmitočty: 110Hz, 330Hz, 1kHz, 3,3kHz, 11kHz

Rozsah regulácie: +/- 12dB

Napájacie napätie: 10 až 20V

Prúdový odber: 15mA

 

Použitá literátura: A. R. 8/ 2000

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od zawin (zobraziť všetky)

Komentáre (2)

  1. gandza píše:

    PLS ma to uz niekto postavene?
    ja sa chystam asi do mesiaca toto postavit ale rovno 2 na stereo, a pls poradte mi ci sa mi oplati dotoho investovat. DAKUJEM

Pridaj komentár