SVETELEKTRO

14. februára 2012   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Počítadlo kôl a stopky k autodráhe s ATmega8


voodoo400

Zariadenie slúži ako doplnok k autodráhe s dvoma autami – štrbinami. Celé zariadenie riadi mikrokontrolér ATmega8 pracujúci na 8MHz.

Na zobrazenie je použitý dvojriadkový displej, každý riadok pre jedno auto. Zvuk obstaráva malá piezo sirénka. Ovládané je jedným tlačidlom a na snímanie prejazdu áut sú použité jazýčkové relé. Po stlačení tlačidla sa spustí štartovací proces zobrazovaný na displeji a signalizovaný zvukom. V prípade, že niektoré z áut odštartuje pred zaznením signálu štart, tak sa mu nezapočíta prvé kolo a tým pádom musí odjazdiť jedno kolo navyše. Počas preteku displej zobrazuje čas a počet odjazdených kôl. Po prejazde cieľom, čiže odjazdení vopred zadaného počtu kôl sa na displeji zobrazí výsledný čas a víťaz. Opätovným stlačením tlačidla sa spustí nový štartovací proces. Počet kôl sa nastavuje dlhším pridržaním tlačidla.

Technické údaje:
– Napájanie – 8-15 V
– Spotreba – max 50mA (podľa podsvietenia displeja a sirénky)
– Počet áut – 1-2
– Počet kôl – 1 – 200
– Rozlíšenie stopiek – 1/100 sec
– Rozsah stopiek – 0 – 99 min

Zoznam súčiastok:
– D1 – 1N4007
– R1 – 10k trim
– R2 – 10k
– C1, C2, C3 – 100n
– IO1 – 78L05
– IC3 – ATmega8
– SG1 – piezo sirénka s vlastným budením max.20mA
– SW1 – tlačidlo
– SW2, SW3 – jazýčkové relé
– DIS1 – 2×16 BC1602AYPLEH

Popis zapojenia, nastavenie a ovládanie:
Napájanie je privedené cez diódu chrániacu pred prepólovaním na 5V stabilizátor, ktorý napája uC a displej. Snímanie prejazdu áut je magnetické pomocou jazýčkových relé. Ochrana proti zákmitom kontaktov je riešená pomocou sw. Jazýčkové relé sú nalepené v blízkosti štrbiny, umiestnenie treba odskúšať, nemalo by dochádzať pri prejazde auta k dvom zopnutiam kontaktov, aj keď po započítaní kola je softvérovo zablokovaný vstup na cca 0,3 sec. Do autíčok treba umiestniť magnety, ak už nie sú tam z výroby čo je u nových autíčok dosť pravdepodobné. Sirénka s vlastným budením je pripojená priamo na uC nemala by mať odber cez 20mA. Trimrom R1 sa nastavuje kontrast displeja.
Pre jednoduchosť zapojenia je uC ATmega8 taktovaný vnútorným oscilátorom na 8MHz, ktorý nie je moc presný, bežne je mimo +/- 5%, takže je nutná kalibrácia stopiek, po kalibrácii sa dá dostať na 0,1% čo už je pre hračku dostatočné a presnosť stopiek aj tak na víťaza nemá vplyv. Kalibrácia sa realizuje v nastavovacom menu do ktorého sa vstupuje pridržaním tlačila po pripojení napájania, počas úvodnej obrazovky. Odchýlka sa zmeria podľa presných stopiek a to tak, o koľko sekúnd sa odchýlia stopky za 24min. Rozsah možnej kalibrácie je -125 až + 125 sec za 24 min, čo je cca +/- 8,7%, do tejto odchýlky sa snáď zmestí každá mega8.
Po vytvorení sw mi ostalo v mege8 ešte veľa voľného miesta, tak som doplnil do nastavovacieho menu ešte voľbu jazyka. Voľba jazyka aj kalibrácia sa nastavuje stláčaním tlačidla a potvrdzuje sa dlhším pridržaním tlačidla. Jazyk, kalibrácia a počet nastavených kôl sa ukladajú do eeprom v uC, takže ich nie je nutné znovu nastavovať po odpojení napájania. Obsah programu pre uC ATmega8 autodraha.hex aj s nastavením poistiek sú priložené v súbore. Celé zapojenie je tak jednoduché, že nie je potrebné vyrábať plošný spoj. Všetko je nabastlené na spodnej časti dráhy v napájacom diely. Pätica pre uC má ohnuté vývody a priletované priamo na LCD displej. Ostatné súčiastky sú priletované tiež priamo na päticu alebo bodnuté sek. lepidlom na plastový diel dráhy a prepojené drôtom, viac z fotiek.

Schéma zapojenia:

DOWNLOAD:
HEX súbor pre ATmega8

Fuses:

Fotografie hotového výrobku:

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Komentáre (4)

  1. NecKneSS píše:

    fasa to je 🙂 len, má otázku, ako funguje jazýčkové relé ?

  2. dury píše:

    Úžasný,funguje mi hned napoprvé.Výborné je i to nastavení jazyka,jediný problém je že ukládání je strašně pomalé.

Pridaj komentár