SVETELEKTRO

23. októbra 2013   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Poistky Polyswitch série miniSMD ochránia nielen raz


SOS electronic s.r.o.

Vratné poistky sú veľmi užitočným doplnkom výrazne zvyšujúcim bezpečnosť zariadení.

Polyswitch-e poskytujú veľkú službu pri ochrane zariadení, kde sa správajú ako „resetovateľné“ poistky. Koľkokrát je vhodné alebo potrebné použiť poistku v zariadení ale relatívne veľké puzdro na poistku jednoducho nie je kde umiestniť (alebo by pokazilo dizajn zariadenia) a použiť držiak na DPS tiež nechceme, pretože by zariadenie muselo byť koncipované ako otvárateľné používateľom … Vtedy a nielen vtedy je ideálnym riešením použiť Polyswitch. Takéto „poistky“ sú dostupné od rôznych výrobcov (napr. aj pod názvami Polyfuse, Multifuse), Polyswitch je obchodný názov spoločnosti TE Connectivity/ Raychem, ktorá predstavuje špičku v danom segmente.


V princípe je Polyswitch PTC rezistor s polymérovou štruktúrou navrhnutou pre veľkú zmenu odporu v úzkom teplotnom rozsahu. Vodivé častice sú rozptýlené v amorfnom polymére, ktorý pri vyššej teplote mení svoju štuktúru (topí sa), zväčšuje svoj objem a tak dochádza k rapídnemu zvýšeniu odporu súčiastky. V tomto bode takmer skokovej zmeny odporu (tripping point) dochádza k tak vysokému nárastu odporu, že zbytkový prúd, ktorý prechádza cez Polyswitch je prakticky zanedbateľný a nespôsobí poškodenie chráneného obvodu. Každý Polyswitch má definovaný prídržný prúd (I hold), nominálny odpor pri danej teplote a Vypínací prúd (I trip). Prechodom prúdu sa Polyswitch zahrieva (I2R), až pri určitom prúde dosiahne hranicu, pri ktorej dochádza k výraznému zvýšeniu jeho odporu. Presný prúd pri ktorom dôjde k tejto zmene je pochopiteľne závislý aj od okolitej teploty (pri vyššej teplote postačí menší prúd). Toto správanie je prehľadne zobrazené na priloženom grafe (Fig.4). V regióne A je Polyswitch vypnutý (tripped) a zariadenie je odpojené. V regióne B je Polyswitch pri akejkoľvek kombinácii prúdu a teploty okolia v stabilnom vodivom stave. V regióne C môže komponent takpovediac „kedykoľvek“ vypnúť a záleží na konkrétnej hodnote odporu daného kusu, ako sa bude správať.

Napriek tejto možno zdanlivej komplikácii je výber správneho Polyswitch-u pomerne jednoduchý. Ak chceme mať istotu, že komponent znesie daný prúd (bez vypnutia) v širokom teplotnom rozsahu, zvolíme Polyswitch s o niečo vyšším Ihold. Ak predpokladáme, že zariadenie bude pracovať napr. len pri izbovej teplote a negeneruje veľa tepla, je možné zvoliť Ihold bližšie k želanému vypínaciemu prúdu. Treba spomenúť, že rôzni výrobcovia deklarujú Ihold mierne odlišne, resp. udávajú ako hlavný paramater I trip atď. Preto pri porovnávaní rôznych typov od rôznych výrobcov je vhodné preveriť si ako je daný parameter definovaný.

V mnohých prípadoch môže byť výhodou, že Polyswitch na svoje zohriatie a prípadný prechod do stavu vysokého odporu potrebuje určitý čas. Preto krátkodobo zvýšený prúd – napr. pri rozbehu zariadenia nespôsobí okamžité vypnutie. Celkovo je však Polyswitch dosť rýchlou súčiastkou a pri tvrdom skrate sa napr. typ MINISMDC020F-2 (RF1335-000) vypne za necelých 10ms.

Z našej ponuky ste doteraz mohli poznať Polyswitch-e najmä vo verzii s vývodmi (THT). Najnovšie sme medzi štandardnú ponuku pridali aj malé SMD verzie – miniSMD ideálne vhodné do aplikácií kde nie je priestor nazvyš. Ide o typy MINISMDC014F-2 (RF1334-000), MINISMDC020F-2 (RF1335-000) a MINISMDC050F-2 (RF1403-000), s Ihold prúdmi 0,14A, 0,2A a 0,5A/60V. Ich miniatúrne rozmery 4,7×3,4×0,9mm (SMD 1812) skutočne šetria priestor a SMD puzdro umožňuje automatizované osádzanie.

Detailné informácie vám poskytne dokument Polyswitch Fundamentals ako aj katalógové listy SMDC014F, SMDC020F a SMDC050F. V prehľade SMD Polyswitch nájdete aj odporúčané typy pre rôzne aplikácie.

V prípade záujmu o akékoľvek produkty z portfólia TE Connectivity prosím kontaktujte firmu SOS electronic s.r.o. na adrese info@soselectronic.sk.

 

Výhody / vlastnosti:

  1. vratné poistky pre trvalú ochranu obvodov
  2. úspora nákladov na výmenu poistiek
  3. miniatúrne SMD puzdro 1812
  4. vhodné pre strojové osádzanie
  5. široký výber typov pre rôzne prúdy

 

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Pridaj komentár