SVETELEKTRO

13. júla 2011   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Poľný deň 2011


zawin

Aj tento rok sme sa zúčastnili rádioamatérskeho preteku pod značkou OM3KEG.

Poľný deň je rádioamatérsky pretek kde rádioamatéri vyjdú na kopce a snažia sa spraviť čo najviac spojení cez vysielačku. Boduje sa počet spojení a vzdialenosť spojenia aká sa dosiahla.
Pri spojení sa vymenia volacie značky staníc, report, poloha (QTH), a číslo spojenia.
Pod našou klubovou značkou OM3KEG sme vysielali na frekvenciách 144 MHz, 432 MHz a 10 GHz.

Podmienky šírenia:

Na frekvenciách 144 MHz a 432 MHz sa elektromagnetická vlna šíri zväčša len prízemnou vlnou, preto aj rádioamatéri vychádzajú na kopce aby dosiahli čo najlepšie vzdialenosti. Najmä v lete a slnečnej aktivity sa však rádioamatéri stretávajú aj s tzv. vrstvou Es. Je to ionizovaná vrstva ktorá veľmi dobré odráža elektromagnetické vlny a leží vo výške približne 110km. Vtedy sa vyslaná elektromagnetická vlna od tejto vrstvy odrazí a možno dosiahnuť dosah bežne aj viac ako 1000km.

V pásme 10 GHz sú podmienky šírenia odlišne. Vlna sa šíri priamočiaro – možno prirovnať k laseru. Na vysielanie stačí menší výkon (okolo 10W) keďže sa dá použiť parabola ktorá má veľký zisk. Vlna je veľmi pohlcovaná vodnou parou, dažďom a pod. Rádioamatéri na tejto frekvencií využívajú tzv. rain scattre – odraz vlny od dažďového mraku. Keď sa vo vhodnej vzdialenosti nachádza od vysielacej stanice dažďový mrak, tak sa dajú na tejto frekvencií spraviť spojenia aj do vzdialenosti 1000km.

Story:


V sobotu 2.7.2011 sme za sychravého počasia dorazili na sedlo pod čiernym vrchom (785m) a začali sme so stavbou stožiara pre anténu na 144MHz. Počasie bolo veľmi premenlivé, raz husto pršalo a o chvíľu neskôr zas svietilo slnko. Po 4 hodinách  sme úspešne postavili stožiar s anténou a mohli sme začať s vysielaním.
Keďže podmienky šírenia neboli bohvie aké a ešte k tomu sa nám pokazil aj rotátor pre yagi anténu na pásme 144 MHz tak nebolo to bohvie čo.

Na 10 GHz bola situácia podobná. Keďže husto pršalo, vlna bola značne pohlcovaná daždom.

Výsledky:
-144 MHz: 74 spojení
– 432 MHz – 19 spojení
– 10GHz – 5 spojení

Neostáva nám nič iné len dúfať že na budúci rok buďe počasie lepšie čo sa určite odzrkadlí aj na počte spojení.

Na záver prinášam fotoreport poľného dňa 2011:


Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od zawin (zobraziť všetky)

Komentáre (1)

  1. FoXo píše:

    Behas aj na CB ci uz ani moc nie? 🙂
    Ak sa podari tak idem konecne po 3 rokoch na skusky 🙂

Pridaj komentár