SVETELEKTRO

28. septembra 2006   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Potlačovač spevu


zawin

Tento obvod som si postavil hlasve pre to, aby som mohol počúvať hudu a zároveň som do toho mohol spievať bez toho aby ma nevyrušoval pôvodný interprét tej skladby. Tento obvod potlačuje spev v pesničke.

Tento obvod vám umožní potlačit hlas speváka v stereofónnej nahrávke tím, že odstraní signály spoločné v obou kanáloch.Pri záznamu ľavého a pravého zvukového kanálu sa obvykle posadí hlas speváka doprostriedku nahravky medzi hudobné nástroje ľavého a pravého kanálu. Keď prevrátime signál pravého kanálu a zmiešame ju s kanálem ľavým, tak originálne signály, ktoré sa svojou úrovňou rovnaly, s protifázou zruší, alebo sa podstate potlačí jej úroveň.
Prví invertor s operačním zosilňovačom (OZ) prevracia fázu pravého kanálu a součastne signál nepatrne zosilňuje. Na výstup invertoru je pripojený potenciometer R5. Signál z bežca potenciometra je ďalej zmiešavaní s ľavým kanálom (druhá polovica IO). Útlm sa nadstavuje potenciometrom. Na výstupe druhej polovici IO je signál s potlačeným spevom alebo niekterých nástrojov, co si počúvaním môžme overiť.


Schéma zapojenia

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od zawin (zobraziť všetky)

Komentáre (6)

  1. Dodo08 píše:

    Počuj. zostrojil som tento potlacovac a po dlhom ozivovani a pokusoch o jeho funkčnost som stale neuspesny. sisi isty tym integrovanym obvodom ktory si v scheme udal? vsup chapem oba kanaly sa zmiesaju ale ten vystup nedostal som absolutne nic na vystupe. stalo sa ti to?

  2. adam_pitak píše:

    ono to bolo kdesik v amaterskom radiu… kamarat to chcel urobit ale nedostal sa k tomu ale malo by to ist ak to niekto posle do AR :O

Pridaj komentár