SVETELEKTRO

27. decembra 2014   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Potrebujete vytiahnuť ťažko dostupnú súčiastku z DPS?


SOS electronic s.r.o.

Aj jednoduchý dobre navrhnutý nástroj dokáže výrazne pomôcť – predstavíme vám niektoré z nich…

K spríjemneniu si práce stačí niekedy málo – ergonomická stolička, stôl vo vhodnej výške, dobré osvetlenie … a v neposlednom rade aj dobrý skrutkovač, lupa, pinzeta, alebo „niečo“ čo pomôže napríklad pri vyberaní súčiastky z DPS alebo čistení podozrivého miesta s možným skratom. V našej ponuke nájdete viacero takých užitočných menších či väčších nástrojov, hlavne značky Toolcraft, ktoré poskytujú slušnú kvalitu za veľmi prijateľnú cenu.

Ak by sme mali začať tým najmenším tak by to mohla byť sada ZD-151 – t.j. šesť rôznych „chirurgických“ nástrojov, ktoré poslúžia na ohnutie vývodov THT súčiastok, vybratie z DPS, očistenie spoja (mosadzná kefka) ako aj prerušenie nechceného spoja na DPS. Zvlášť na prácu s SMD súčiastkami je vhodná aj 4-dielna sada nerezových pinziet 816748. Mimochodom, pre prácu s citlivými komponentmi sa určite oplatí používať antistatický náramok (vhodne uzemnený).

Ak už nájdete miesto, ktoré treba prespájkovať alebo vybrať súčiastku, potom prídu isto vhod odsávačky spájky napr. ZD-192 alebo ZD-108 z ESD plastu. Pre dokonalé odsatie všetkých zvyškov spájky, zvlášť pri výmene SMD súčiastok, je obyčajne potrebné použiť odsávací pásik, napríklad Toolcraft – v rôznych hrúbkach (1,0-3,0mm) alebo špičkový pásik so syntetickým tavidlom Soldabsorb.

Spájkovacia rúčka – tú je isto dobré odložiť do spoľahlivého držiaku – napríklad do typu ZD-10 ale vieme vám dodať aj rôzne originálne diely Weller, Ersa a ďalšie.

Pri spájkovaní a zvlášť pri bezolovnatom procese, sa často stáva, že sa aj pomerne nový hrot pokryje tenkou vrstvou oxidu, a hrot potom „nechytá“ spájku. Ak nepomáha očistenie na jemne navlhčenej špongii (ZD-937), alebo často lepšie na suchej mosadznej alebo nerezovej vlne – AT-A900, potom by to chcelo niečo účinnejšie – regenerátor hrotov Stannol Tippy alebo Weller TIP ACTIVATOR (T0051303199).

Je známe, že výpary zo spájkovania sú zdraviu škodlivé a vaše zdravie je isto cennejšie než investícia do odsávača výparov ZD-153.

V prípade záujmu o akékoľvek nástroje alebo spájkovaciu techniku prosím kontaktujte SOS electronic s.r.o. na adrese info@soselectronic.sk.

 

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Komentáre (1)

  1. MIRDAS píše:

    Jsou to šikovné nástroje, také je už nějakou dobu mám ale velká škoda, že výrobce nevyřešil lépe uchycení těch drátěných štětců. Možná by to bylo dobré přibodovat. jsou v tom plíšku pouze zamáčklé a hned při prvním použití se vysypou z držáku. Tak že z vlastní zkušenosti případným zájemcům doporučuji před prvním použitím lépe upevnit. Jinak jsou to opravdu šikovné nástroje. Mohu jen doporučit.

Pridaj komentár