SVETELEKTRO

16. marca 2014   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Povedzte stop nechceným „návštevníkom“


SOS electronic s.r.o.

Sieťové EMI filtre Schurter kombinované so vstupným AC konektorom zastavia rušenie tam kde je to najúčinnejšie – pri vstupe.

Aby sme boli presnejší, zvyčajne je najlepšie eliminovať rušenie (EMI) už pri samotnom zdroji rušenia, ale keďže zdrojov rušenia je v bežnej 230V AC sieti viac než dosť, jediná spoľahlivá možnosť ako ochrániť naše konkrétne zariadenie je, vybaviť ho vhodným filtrom. Druhým pozitívom filtra je aj zabránenie možného prenosu rušenia z nášho zariadenia do verejnej siete.

Dôvody prečo použiť filter alebo iné odrušovacie prvky sú dobre známe. Medzi ne patrí vo všeobecnosti ochrana obvodov pred nechceným ovplyvnením (digitálne aj analógové obvody) ako aj v krajnom prípade ochrana pred poškodením zariadenia. Rušenie je vo všeobecnosti „tichý zabijak“, pretože sa objavuje s rôznou intenzitou a často úplne nepravidelne.

Tí, ktorí už zažili hľadanie chyby prečo dané zariadenie záhadne pracuje chybne, vedia reálne povedať o problémoch, ktoré vie rušenie spôsobiť. Je zradné myslieť si, že v danom mieste rušenie nie je, pretože aj keď sme skutočne namerali len malé rušenie, môže sa hocikedy bez výstrahy objaviť.

Rušenie v sieti možno zaradiť do 4 kategórií:

● kolísanie (napäťové) v priemyselnej sieti
● harmonické rušenie v rozsahu 100Hz až 2 kHz
● prechodové rušenie v rozsahu až do 300 Mhz
● sínusové vysokofrekvenčné rušiace signály až do 1GHz (aj viac)

V praxi sa rušenie vyskytuje hlavne v posledných troch kategóriách. Filtre sú obyčajne konštruované z kondenzátorov a cievok, prípadne aj ďalších komponentov ako sú varistory, transily, VHF tlmivky atď. Širokopásmové filtre sú často konštruované ako 2-3 stupňové. Kondenzátory zapojené medzi L-N sa označujú ako „X“ a kondenzátory medzi L-PE a N-PE ako „Y“. Zvodový prúd filtra určujú hlavne „Y“-kondenzátory. Keďže medicínske zariadenia majú prísnejšie požiadavky na malý zvodový prúd, väčšinou sa u nich „Y“ kondenzátory nepoužívajú (aj za cenu o niečo menšieho útlmu).

EMI filtre sú dostupné v rôznych verziách a najúčinnejšie bývajú ak sú priamo na vstupe zariadenia. Švajčiarska spoločnosť Schurter ako špecialista v danom segmente, ponúka veľké množstvo filtrov kombinovaných so vstupným AC konektorom a prípadne aj vypínačom a poistkami. Výhodou je, že použitím takéhoto modulu jednou ranou vybavíte 4 komponenty a ich mechanické uchytenie na panel. V našej stabilnej skladovej ponuke nájdete viacero filtrov. Mnohé detaily o konštrukcii filtrov Schurter vám poskytne nasledujúci dokument.
V prípade záujmu aj o neskladový typ prosím kontaktujte firmu SOS electronic s.r.o. na adrese info@soselectronic.sk
 

Výhody / vlastnosti:

  1. účinná ochrana pred rušením a následnými poruchami zariadení
  2. mnoho typov na výber podľa požiadaviek aplikácie
  3. filter+vypínač+poistka+zásuvka = 4v1

 

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Pridaj komentár