SVETELEKTRO

5. februára 2021   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Praktické použitie DIN a miniDIN konektorov v elektronike


TME s.r.o.

DIN nie sú iba reproduktorové konektory – pozrite sa, kde všade sa s nimi ešte môžeme stretnúť.

DIN miniDIN

V elektronike sa môžeme stretnúť s rozličnými druhmi konektorov a s im dedikovanými rozhraniami. Ako príklad nám môže poslúžiť konektor HDMI, ktorý v podstate slúži iba na odosielanie audio-video signálu prostredníctvom rozhrania s tým istým názvom. No nie je to vždy tak, existuje množstvo univerzálnejších konektorov, ktoré slúžia na odosielanie rôznych typov signálov. Patria k nim aj DIN konektor a miniDIN konektor, ktoré vám dnes predstavíme.

590-0300, zástrčka DIN, DELTRON

4850.1310, zástrčka miniDIN, SCHURTER

DIN konektory – historická vsuvka

DIN konektor, nazývaný aj „diódový konektor”, vďačí za svoj vznik nemeckej priemyselnej norme. Pôvodne sa menom DIN označovalo veľmi mnoho rôznych konektorov, až po určitom čase sa zaužívalo, že konektorom DIN môžeme označovať spoj podľa normy DIN 41524. Tá už bola nahradená normou IEC 60130-9. V elektronických prístrojoch sa môžeme stretnúť aj s konektorom miniDIN. Ide o miniaturizovanú verziu DIN konektora, ktorú tiež vypracoval Nemecký normalizačný ústav.

DIN konektory – označenia


DIN
Typ DIN konektora sa označuje pomocou trojčíslia, v ktorom prvá číslica označuje počet pinov, zvyšné dve uhol, v akom sú rozmiestnené. Najpopulárnejšími DIN konektormi sú: 545 – používané v megafónoch, 590 – používané ako slúchadlová zástrčka, a tiež 560 a 660 – na dátový prenos.

miniDIN konektory – typy a počet pinov


miniDIN
Konektor miniDIN je nasledovníkom klasického DIN konektora. Oficiálne existuje sedem typov konektorov s tromi až deviatimi pinmi. Taký efekt bol dosiahnutý uložením pinov, dodatočným plastovým prvkov s rôznymi tvarmi a veľkosťou a umiestnením ďalších prvkov na tieniacej časti.

Okrem oficiálnych siedmich typov konektorov miniDIN existujú aj tie „neoficiálne”, neštandardné, ktoré majú ďalší pin. Z pohľadu konštrukcie majú identické vlastnosti ako oficiálne typy cechy – tieniace puzdro a priemer 9,5 mm. Tieto konektory sa však považujú za neštandardné, pretože ich neakceptoval nemecký normalizačný ústav Deutsches Institut für Normung.

Konektory miniDIN a DIN – použitie

Konektory DIN a miniDIN našli uplatnenie v mnohých elektronických zariadeniach. Najčastejšie sa s nimi môžeme stretnúť v audio vybavení a ako konektory sa používali aj v starších počítačoch.

Použitie DIN konektorov v reproduktoroch

Zástrčky aj zásuvky konektorov typu DIN si nie náhodou spájame s audio vybavením. Práve vďaka tejto oblasti sa tak veľmi spopularizovali. Ako prvý sa objavil dvojpinový konektor DIN 41529. Mal však pomerne veľký neduh – absentovalo akékoľvek vonkajšie spevnenie. Preto sa veľmi ľahko rozpájal. Stávalo sa, že dokonca aj ľahučké potiahnutie kábla spôsobilo rozpojenie konektora. V súčasnosti prebieha výroba DIN konektorov s využitím úplne iných technologických procesov, vďaka čomu sa s nimi stretávame v rôznych ozvučovacích systémoch. Ako zaujímavosť uvádzame, že sa používajú v audiosystémoch montovaných vo vozidlách značky Mercedes-Benz.

Použitie miniDIN konektorov v periférnych zariadeniach (myšky, klávesnice)

Druhým pomerne populárnym spôsobom využitia DIN konektorov, presnejšie miniDIN, bolo zapojenie myšky a klávesnice k počítaču. Bolo to možné vďaka 6-pinovému konektoru, ktorý sa označuje aj ako PS/2. Klávesnica sa pripájala do slotu fialovej farby, myška do zeleného. V súčasnosti boli tieto sloty nahradené USB portami, ale v starších konštrukciách sa s nimi môžeme stretnúť stále.

miniDIN konektory ako výstupy pre obraz v grafických kartách a laptopoch

Neštandardný, 7-pinový konektor miniDIN sa používal najmä v starších grafických kartách a laptopoch. Také konektory boli plne kompatibilné s bežnými 4-pinovými káblami S-Video, no po zapojení špeciálneho adaptéra od výrobcu bolo možné naplno využiť potenciál 7-pinového konektora. Ďalšie kontakty slúžili najčastejšie ako pomocné alebo synchronizačné kontakty, tiež ako signály YPbPr, SPDIF v niektorých notebookoch značky Dell.

Používanie DIN konektorov vo filmových projektoroch

Vo filmovom odvetví sa používali aj konektory typu DIN. Používali sa najmä ako reproduktorové výstupy v starších typoch projektorov 16 mm.

Konektory pre 3D okuliare z tekutých kryštálov

3-pinové konektory typu DIN sa používali okrem iného aj v 3D televízoroch. Slúžili na zapájanie aktívnych 3D okuliarov. Také riešenie sa používalo pomerne krátko, pretože sledovanie filmov s okuliarmi nastálo pripojenými k televízoru nebolo veľmi pohodlné. Producenti sa veľmi rýchlo rozhodli umiestniť do okuliarov vhodné akumulátory pre bezdrôtové napájanie.

DIN a miniDIN ako napájacie konektory

Zástrčky a zásuvky DIN konektorov sa pomerne často používajú aj v osvetľovacích systémoch. Najmä ako napájacie rozhranie pre LED systémy a halogénové svetlá. Okrem toho, DIN konektory sa pomerne často používajú aj v analógových systémoch divadelného osvetlenia. Postupne, v rámci digitalizácie sa prechádza na digitálne osvetľovacie systémy.

Skenery čiarových kódov

Uvedené zariadenia sa pomerne často používajú v každom obchode aj v mnohých podnikoch. Nie každý vie, ale môžeme ich pripojiť k fiškálnym pokladniciam alebo iným zariadeniam vďaka konektoru miniDIN. V súčasnosti sa čoraz viac upúšťa od tohto typu konektorov, ktoré sa nahradzujú USB portami.

Využívanie DIN konektorov v MIDI rozhraniach

MIDI rozhrania často využívajú DIN konektory. Umiestňujú sa do mnohých audio zariadení ako syntezátory, keyboardy, zvukové karty a mnohých iných. Pred vznikom MIDI rozhrania sa komunikácia hudobného vybavenia riešila individuálne, no po jeho vzniku sa húfne začali montovať porty typu DIN pre zjednodušenie a štandardizáciu spojenia medzi zariadeniami.

Na záver, napriek toľkým rokom sa s konektormi typu DIN a miniDIN môžeme stretnúť na mnohých miestach. Vďaka svojej univerzálnosti a tomu, že nie sú určené iba pre jedno komunikačné rozhranie, sa úspešne naďalej používajú v mnohých zariadeniach. Postupná digitalizácia ich však pomaly vytláča preferovanejšími konektormi ako napríklad USB. Treba však pamätať na to, že pri projektovaní vlastného zariadenia alebo systémov môžeme bez obáv používať DIN a miniDIN konektory.

www.tme.eu

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (4)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Pridaj komentár