SVETELEKTRO

1. apríla 2021   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Precízne spájkovacie prístroje značky ATTEN


TME s.r.o.

Digitálne spájkovačky a spájkovacie stanice pre náročných.

Značka ATTEN, ktorej celý názov znie Shenzhen Atten Technology, je jedným z popredných čínskych výrobcov spájkovacích prístrojov a príslušenstva. V ponuke TME môžete nájsť mnoho produktov tejto spoločnosti spĺňajúcich očakávania amatérov aj profesionálov. Univerzálne náradie ATTEN je vhodné pre domáce hobby dielne aj elektronické servisy. V nasledujúcich riadkoch Vám predstavíme sortiment ATTEN z nášho katalógu. Všetky produkty sú pritom dostupné priamo zo skladov TME, vďaka čomu sme maximálne skrátili čas potrebný pre ich doručenie k zákazníkom.

Spájkovačky a spájkovacie stanice

V katalógu TME nájdete spájkovačky ATTEN označené symbolmi ST-2065D, ST-2080D, ST-2150D – s výkonmi príslušne 65W, 80W a 150W. Produkty sú vybavené LCD displejom a tromi tlačidlami na reguláciu intenzity ohrevu (v rozsahu 250°C – 480°C) a prístup k ďalším funkciám. Patrí k nim rýchly prístup k 9 prednastaveným hodnotám, a tiež stále monitorovanie teploty hrotu. Prístroj môže byť navrhnutý tak, aby prešiel po určitom čase do režimu spánku a následne sa automaticky vypol. Tým možno nielen predĺžiť životnosť spájkovačky, ale je to aj druh ochrany. Pohodlná rukoväť a nízka hmotnosť (255g) robia zo spájkovačiek ATTEN dobrú voľbu pre servisné práce v teréne, no sú aj pohodlným riešením pre malé servisy a dielne s obmedzeným priestorom. Univerzálnosť a jednoduché používanie ocenia aj amatéri a hobby majstri.

Spájkovacia stanica AT-937A je vybavená mikrokontrolérom realizujúcim proporcionálne-integračne-derivačný program (PID), čo umožňuje kalibrovať zariadenie a presne kontrolovať teplotu hrotu. Termoregulácia prebieha v rozsahu od 200°C do 480°C s presnosťou do 2°C. Vysoká teplota umožňuje prácu s bezolovnatými spájkami. Má to mimoriadny význam pri servisovaní elektronických prístrojov a vo vzdelávacích centrách. Samotné vyhrievacie teleso sa skladá zo štyroch jadier z kyselinovzdornej ocele. Zo stanice je napájané striedavým prúdom s nízkym napätím, čo obmedzuje rušenie a riziko prierazu. Stanica AT-980E je vybavená digitálnou reguláciou teploty ovládanou pomocou tlačidiel umiestnených na prednom paneli základne. Prístroj má funkciu pamäte, takto môže užívateľ jednoduchým spôsobom prepínať medzi najčastejšie používanými nastaveniami. Kontrolér pracuje v rozmedzí 150°C až 480°C, čo uľahčuje prácu skoro s každým druhom spájok, aj s komponentmi citlivými na prehriatie. Rukoväť je zapojená do stanice pomocou flexibilného kábla a má samostatnú základňu s miestom na čistiacu hubku.

 


ST-2150D
Spájkovačky s výhrevným telesom

 


AT-980E
Spájkovacie stanice

 


ST-862D
Teplovzdušné spájkovacie stanice

Stanice Hot Air

V ponuke značky ATTEN sú aj stanice hot air. Prvým modelom je ST-8800D, ktorý je vybavený bezkefovým motorom umiestneným v rukoväti. Prístroj má systém chladenia zabezpečujúci pohodlnú prácu. Teplota sa nastavuje pomocou tlačidiel a LCD displeja, prietok vzduchu ovláda potenciometer. Maximálny výkon tejto stanice je 800W, čo umožňuje dosiahnutie teploty až 500°C (minimálne 100°C) pri prietoku 120l vzduchu za minútu (regulácia umožňuje zníženie prietoku na 30l/min.). Súčasťou balenia sú 4 dýzy – v ponuke TME sú aj ďalšie koncovky, ktoré uľahčujú prácu, napríklad pri odspájkovaní SMD súčiastok. Ďalšou funkciou stanice je možnosť zablokovať nastavenia a rýchly prístup k 3 programovateľným teplotám.

V prípade stanice ST-862D s výkonom 1000W máme do činenia s podobným výberom funkcií, no v tomto modely je čerpadlo inštalované v základni. Takáto konštrukcia umožňuje použiť silnejšie výhrevné teleso, a tiež znižuje hmotnosť rukoväte. Digitálna regulácia teploty a mikrokontrolér monitorujúci stav zariadenia robia z tejto stanice dobré riešenie pre laboratóriá, servisy a iné miesta, kde sa môže pravidelne používať.

Hroty

V katalógu TME je aj rôzne príslušenstvo od značky ATTEN. Patrí k nemu aj široký výber hrotov. Sú dostupné v rôznych veľkostiach, od koncoviek pre všeobecné použitie až po špeciálne precízne. Naši zákazníci si môžu vyberať spomedzi viacerých veľkostí a tvarov, v závislosti od vykonávanej práce a individuálnych preferencií.

Kopyto, t. j. zrezaný kužeľ s konkávnym povrchom, používaný najčastejšie na spájkovanie integrovaných SMD obvodov (ale aj THT súčiastok). Tvar koncovky umožňuje povrchovému napätiu udržať kvapku spájky. Montáž prvku prebieha najčastejšie presunutím hrotu naprieč vývodmi. Vďaka tomuto pracovnému postupu nie je potrebné pri mnohých komponentoch montovaných povrchovo používať teplovzdušnú stanicu.


T900-0.5C
Kopyto s priemerom 0,5mm, určené pre spájkovačky a spájkovacie stanice ATTEN.

Skrutkovač je hrot s plochou koncovkou uľahčujúci prácu najmä s prvkami pre otvorovú montáž. Väčšia styčná plocha umožňuje účinnejšie rozohriať pole na DPS doske, vďaka čomu sa tavivá a spájky rozvádzajú rovnomerne a zabezpečujú dobrý spoj.

Kužeľ, univerzálny hrot ukončený zaobleným koncom. Používa sa na prácu s každým druhom komponentov. Jeho precízne modely (v ktorých priemer hrotu meria zlomok milimetra) nachádzajú uplatnenie pri montáži a korekciách spojov najmenších SMD prvkov.

Nôž v sebe spája výhody splošteného hrotu aj precíznej jemnej koncovky.

Text spracovala spoločnosť Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o.

 

Zdroj: https://www.tme.eu/sk/news/library-articles/page/43063/Precizne-spajkovacie-pristroje-znacky-ATTEN/

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (3)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Pridaj komentár