- SVETELEKTRO - https://svetelektro.com -

Predstavujeme rádioklub OM3KHE

V prvom zo série článkov, ktorý má ako hlavný cieľ popularizovať rádioamatérsku činnosť sme vyspovedali rádioklub OM3KHE

 

Ako dlho existuje váš klub a ako vznikol?

Rádioklub OM3KHE bol založený v Martine v roku 1957. Existuje už teda 55 rokov.

Zostrih historických fotiek s venovaním od Martina Babjaka: 


 

Koľko máte členov?

V súčasnosti máme 22 členov. Pôvodne boli v členskej základni rádioamatéri z Martina a okolia. Bolo to v časoch keď skoro v každom meste fungoval nejaký klub. Mnoho z nich však zaniklo tak sa k nám postupne pridali rádioamatéri z viacerých kútov Slovenska, dvaja dokonca z ČR.

 

Aká je vaša hlavná oblasť činnosti?

V posledných rokoch sa sústreďujeme najmä na rádioamatérske preteky kde sa pravidelne zúčastňujeme. Taktiež každoročne v septembri organizujeme stretnutie rádioamatérov v Turanoch ktoré sa už stalo tradíciou (najbližšie sa bude konať 15.9.2012) a staráme sa o technickú prevádzku prevádzača OM0OVU na Martinských holiach. Angažujeme sa aj v oblasti ARES-u (Rádioamatérska tiesňová služba). Minulý rok sme napríklad spolu s poľským klubom SP9PSB organizovali cvičenie núdzovej komunikácie, do ktorého sa zapojilo mnoho staníc zo Slovenska, Poľska a ČR.

 

Prezentácia ARES počas dňa hasičov v Žiline:

[1]

 

Akých súťaží sa zúčastňujete?

Zúčastňujeme sa prevažne pretekov na pásmach VKV (veľmi krátke vlny) a vyšších z vrcholu Martinských holí kde nám technické vybavenie a vysoká nadmorská výška umožňuje dosahovať slušné výsledky v rámci Slovenska aj Európy. Tieto preteky sa konajú 7 krát za rok počas víkendu, trvajú 24 hodín a cieľom je nadviazať čo najviac a čo najdlhších spojení, ktoré sa bodujú podľa preklenutej vzdialenosti. My sa však kvôli klimatickým podmienkam zúčastňujeme len piatich z nich. Nepravidelne sa zúčastňujeme aj KV pretekov zo športového areálu v Turanoch, avšak vzhľadom na skromnejšie anténne vybavenie skôr pre zábavu.

 

VKV pretek Poľný deň 2012:

 

VKV pretek Poľný deň 2011:

 

VKV pretek Poľný deň 2010:

 

Krátkovlnný pretek CQ WW 160 z Oravskej Lesnej:

 

Antény pre 144 MHz na Martinských holiach počas VHF Contestu 2011:

[2]

 

Antény pre 144 MHz, 432 MHz, 1296 MHz a 10 GHz na Martinských holiach počas Poľného dňa 2012:

[3]

 

30m vysoká anténa „invertované L“ na 1,8 MHz počas preteku CQ WW 160m nad Oravskou Lesnou

[4]

 

Aké máte technické vybavenie klubu?

Aby sme uspeli v silnej konkurencii a medzi ostatnými „topgun“ stanicami pracujúcimi na pásmach používame odolné transceivre a transvertory schopné spracovať silné signály blízkych staníc a zároveň schopné počuť stanice na úrovni šumu vzdialené aj 1000 km. Samozrejmosťou sú vysokoziskové anténne systémy na 15m stožiaroch, predzosilňovače a koncové stupne. Disponujeme zariadeniami na pásma 144 MHz, 432 MHz, 1296 MHz a 10 GHz. Stavba antén a zloženie techniky na kopci zaberie približne dva dni, preto keď pretek začína v sobotu poobede, musíme vyraziť na kótu najneskôr v piatok ráno.

 

Vybavenie na 144 MHz:

[5]

 

[6]

 

Čo považujete za najväčší úspech klubu?

Všetky úspechy a neúspechy sú do značnej miery ovplyvnené podmienkami šírenia vĺn a tie môžu byť rozdielne v závislosti od geografickej polohy alebo nadmorskej výšky. Asi najväčší úspech pre nás bol keď sa nám v preteku Marconi Memorial Contest 2001 podarilo umiestniť na 1. mieste v Európe. Z tých aktuálnejších napríklad vytvorenie nového slovenského rekordu v pásme 10 GHz počas 3. Subregionálneho preteku 2012.

 

Diplom z Marconi Memorial Contestu 2001:

[7]

 

Čo nového pripravujete?

Keďže konkurencia nespí, plánujeme nejaké vylepšenia na technike používanej na pretekoch. Tiež pripravujeme rekonštrukciu prevádzača OM0OVU čo určite uvítajú jeho súčasní aj potenciálni užívatelia.

 

Čím je váš rádioklub výnimočný od ostatných?

Myslím že naša najväčšia devíza je v sile kolektívu. Aj tu platí viac hláv viac rozumu –  jeden je výborný elektrotechnik, ďalší zase sústružník, kuchár, iným to zase ide dobre „za mikrofónom“ či telegrafným kľúčom. Každý niečím prispeje k celkovému úspechu.

 

Ďakujeme za rozhovor!

Spracoval: zawin

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)