SVETELEKTRO

12. októbra 2012   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Predstavujeme rádioklub Slovenskej technickej univerzity OM3KFF


zawin

Vyspovedali sme rádioklub Slovenskej technickej univerzity – OM3KFF

Ako dlho existuje váš klub a ako vznikol?

História siaha do roku 1953 , kedy skupina študentov – nadšencov založila rádioklub OK3KFF pri vtedajšej Elektrotechnickej fakulte SVŠT (dnes FEI STU). Prvé priestory klubu boli na Vazovovej ulici v centre Bratislavy v budove univerzity.

Za tie roky prežil klub niekoľko sťahovaní aj pozastavenie činnosti v ’68, až nakoniec zakotvil na ŠD Mladosť v Mlynskej doline, kde úspešne fungujeme už 30 rokov.

 

Koľko máte členov?

Sme primárne študentský rádioklub čím sa členská základňa strieda častejšie ako v iných kluboch. Aktívnych členov – rádioamatérov je okolo 12-15, plus mnoho sympatizantov a bývalých členov, ktorí po skončení školy odišli z Bratislavy, alebo sa oženili 🙂

 

Aká je vaša hlavná oblasť činnosti?

Počas semestra robíme kurzy pre začínajúcich zamerané na prevádzku, telegrafiu, predpisy a podľa potreby aj techniku. Cieľom je pripraviť záujemcov na rádioamatérske skúšky, aby získali vlastné povolenie a mohli samostatne vysielať.

Druhou hlavnou činnosťou je prevádzka a preteky na krátkych vlnách (KV).

Ďalšia aktivita, ktorá sa stáva veľmi populárna je SOTA – Summits on the Air. Ide o spojenie turistiky, kedy treba peši (na bicykli, na lyžiach) vystúpiť na kopec, rozložiť tam „nádobíčko“ a robiť spojenia. Každý kopec má pridelené tkz. referenčné číslo a body získava aj aktivátor (turista) aj lovec (ten čo sedí pri vysielačke doma).

 

 

Aké máte technické vybavenie klubu?

V klube máme na mestské – panelákové pomery veľmi slušné antény na KV. Pre pásma 1,8MHz a 3,5MHz sú natiahnuté drôtové antény a pre pásma 7, 14, 21, 28 MHz máme na streche otočné smerové antény. V pretekoch používame naraz dve až tri rádia a máme tri koncové stupne s výkonom 1500W. Vďaka prídavným filtrom za koncovými stupňami a na vstupe rádií dokážeme naraz pracovať na rôznych pásmach bez toho, aby sme sa rušili.

Okrem toho mame anténu aj rádio na najnižšie VKV pásmo 50MHz, kde v letnom období striehneme na mimoriadne šírenie cez tkz. sporadickú vrstvu Es.

 

 

Akých súťaží sa zúčastňujete?

Najmä veľkých pretekov na KV a to všetkými druhmi prevádzky – telegrafiou (CW), fóniou (SSB) aj ďalekopisom (RTTY). Tieto celosvetové preteky trvajú 48h, alebo 24h a sú poriadnou previerkou operátorských zručností. Preto s mladými operátormi chodíme v rámci tréningu aj lokálne preteky trvajúce hodinu – dve.

 

 

Čo považujete za najväčší úspech klubu?

V nedávnom období sme chodili aj VKV preteky a podarilo sa nám vyhrať Majstrovstvá Slovenska v práci na VKV za rok 2008. Ide o celoročné hodnotenie všetkých pretekov a bolo skutočne náročné 6 krát ročne voziť na kopec tonu techniky, dva dni pripravovať antény a techniku, 24h vysielať naraz na 4 pracoviskách a nakoniec to v nedeľu všetko pobaliť, odviezť a vyložiť v garáži. Na Slovensku je niekoľko špičkových staníc medzi ktorými vládne zdravá rivalita.

V poslednom období sme dosiahli pekné umiestnenia v prvej trojke na svete v KV pretekoch digitálnou prevádzkou RTTY.

 

 

Čo nového pripravujete?

Začal nový školský rok a tak robíme nábor a spúšťame nový kurz pre začiatočníkov. Prvé stretnutie bude už vo štvrtok 4.10.2012, viac info na našom webe www.om3kff.sk.

Rozbieha sa tiež sezóna veľkých KV kontestov a nejakých sa určite zúčastníme. A babie leto ešte využijeme na nejakú SOTA turistiku.

 

Čím je vás rádioklub výnimočný od ostatných?

Sme mladí a drzí 🙂 V iných rádiokluboch nenájdete toľko mladých ľudí. Navyše máme výborné priestory v študentskom mestečku v Bratislave, pre mnohých dostupné aj v papučiach, pešo, alebo MHD. 

V KV kontestoch nie sme najväčšou stanicou, to sa z mesta ani nedá, ale chceme byť liahňou dobrých operátorov a myslím, že sa nám to aj darí.

 

 

 

Ďakujeme za rozhovor!

Spracoval: zawin

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od zawin (zobraziť všetky)

Komentáre (2)

  1. Axwell píše:

    Tak tento clanok ma potesil 🙂 osobne som tento rok planoval sa pridat do klubu, neviem vsak casovo nemam vela casu, ale rad by som spravil radioamatersky kurz pre zaciatocnikov a tim spravil potom skusky. Len neviem ako casovo je to narocne, a respektive kolko semestrov trva taky kurz ?

Pridaj komentár