- SVETELEKTRO - https://svetelektro.com -

Prehľad novej ponuky Switch Components

Prepínače s vynikajúcimi elektrickými parametrami.

 

 

Prepínače, v ktorých dochádza k fyzickému zatváraniu kontaktov, sú stále široko používané – dokonca aj v dobe dotykovej technológie a nepriameho ovládania prostredníctvom grafického počítačového rozhrania. Aké sú vlastnosti, ktoré udržujú konkurencieschopnosť klasických riešení?

Na prvý pohľad je najväčšou výhodou tradičných prepínačov ich nízka cena. Určite konkurujú digitálnym riadiacim obvodom, ktoré na zatváranie a otváranie riadených obvodov používajú relé alebo tranzistorové moduly. Ale to nie je všetko. Treba si tiež uvedomiť, že prepínače sú prvky, ktorých ovládanie je úplne intuitívne. Navyše ponúkajú dobrý prúdový výkon. Preto na trhu stále nájdeme mnoho výrobcov, ktorí sa špecializujú na tento typ elektromechanických výrobkov. K popredným svetovým dodávateľom patrí americká značka Switch Components [1], ktorej produkty sa nedávno dostali aj do katalógu TME.

Prepínače typu Rocker

Kolískové prepínače sú veľmi obľúbeným typom prepínačov. Vďaka svojej konštrukcii znižujú riziko náhodného zapnutia; ich mechanizmus dáva jasný signál o vypnutí – jednoduchý mechanizmus sa premieta do vysokej odolnosti. Dajú sa vyrobiť tak, aby zvládli veľmi vysoké napätie a vysoké prúdy, čo umožňuje ich použitie ako sieťových prepínačov – ako je to v prípade mnohých spotrebných elektronických a domácich spotrebičov, počítačov a ďalších zariadení. V prípade výrobkov Switch Components dosahuje zaťažiteľnosť kontaktov až 30 A pri 12 V DC a 16 A pri 250 V AC.

Sortiment kolískových prepínačov dodávateľa je veľmi rozmanitý. Zahŕňa typické dvojpolohové a bistabilné výrobky montované na panel – presne tie „spínače“, s ktorými sa spotrebitelia najčastejšie stretávajú. Switch Components ponúka aj monostabilné a trojpolohové riešenia v rôznych konfiguráciách kontaktov (vrátane SPST, DPDT, SP3T). Tieto prvky môžu plniť celý rad funkcií v ovládacích paneloch priemyselných strojov, vozidiel (nepriame a priame ovládanie) a nájdu uplatnenie aj v elektrickom náradí a spotrebnej elektronike/spotrebičoch. Vyrábajú sa v rôznych variantoch puzdier (tlačidlá obdĺžnikové, štvorcové, okrúhle, oválne) a v širokej škále farieb: od jednoduchých čiernobielych prepínačov s potlačou polôh po podsvietené (žltohnedé, zelené, červené, modré a pod.). Stojí za zmienku, že dodávateľ ponúka aj prepínače s vysokým stupňom ochrany (IP65) pomocou gumových krytov plne chránených proti poškodeniu prachom a odolných proti striekajúcej vode.

RE2-1A-DC-1-AL [2]

Stupeň ochrany IP65 [2]

RA1-1F-DC-2-B-5 [3]

Trojpolohové [3]

RA1-1A-DC-2-UL [4]

LED podsvietenie [4]

Tlačidlové prepínače

Tlačidlový prepínač s gumovou ochranou.

Aj v prípade tlačidlových prepínačov ponúka spoločnosť Switch Components komponenty s veľmi širokou prúdovou zaťažiteľnosťou (až do 60 A) . Takéto výrobky možno použiť napríklad v kazetách na ručné ovládanie motorov, pohonov atď. Dôležitými prvkami ich vlastností sú izolačný odpor 100 MΩ a široká tepelná tolerancia v rozsahu od 25 °C do 85 °C. Rovnako ako pri kolískových prepínačoch majú zákazníci na výber výrobky v niekoľkých farebných vyhotoveniach, ako aj prístup ku komponentom s vysokým stupňom ochrany. Tlačidlové prepínače sú vybavené vývodmi vo forme plochých konektorov (4,8 mm a 6,35 mm), skrutkových svoriek (M4) a očkových konektorov.

Zaujímavou položkou v portfóliu tohto dodávateľa sú vyťahovacie prepínače [5] s 2-polohovým, bistabilným prevedením. Ide o prvky určené na použitie v aplikáciách, kde je nevyhnutné zabrániť náhodnej zmene stavu prepínača. Keďže sú skonštruované s kontaktmi s menovitým prúdom do 75 A (pri 28 V DC) , sú vynikajúce na použitie ako bezpečnostné prvky. Sú k dispozícii v chrómovom, čiernom a červenom vyhotovení

 

Páčkové prepínače

Nedávno sme už mali možnosť písať o zaradení páčkových prepínačov Switch Components [6] do nášho katalógu. Zákazníkov, ktorých táto ponuka zaujala, pozývame k prečítaniu článku. Na tomto mieste len upozorníme, že v katalógu TME sú k dispozícii 1-, 2- a 3-stabilné prvky s kontaktmi podporujúcimi prúdy 6…50 A (v závislosti od modelu) v konfiguráciách SPST, SPDT, DPST a DPST. V nasledujúcej tabuľke uvádzame odkazy na páčkové výrobky s ich rozdelením na rôzne varianty vývodov.

S konektormi [7]

S vodičmi [8]

So skrutkovými svorkami [9]

Antivandal prepínače

Antivandal prepínače sú veľmi obľúbené, čo je spôsobené ich univerzálnosťou. Používajú sa v zariadeniach na verejné použitie (automaty na lístky, potravinové automaty), ako aj v priemysle, zdravotníckych zariadeniach a mnohých ďalších aplikáciách, kde sa vyžaduje odolnosť voči podmienkam prostredia a mechanickému poškodeniu.

Vystavené výrobky majú stupeň ochrany IP67 (úplná vodotesnosť, ochrana proti znečisteniu). V kovovom korpuse sú umiestnené kontakty s konfiguráciou SPDT alebo DPDT prispôsobené na 10 A záťaž pri 14 V DC (treba poznamenať, že tieto typy prvkov sa najčastejšie používajú v nepriamych riadiacich obvodoch). Výrobky spoločnosti Switch Components sú vybavené podsvietením pomocou LED diódy (napájanie 12V DC, zabudovaný obmedzovací odpor) a farebným prstencom okolo tlačidla (červená, žltá a zelená). Pozoruhodnou ponukou dodávateľa sú menej bežné antivandal prepínače s bistabilnou charakteristikou.


Antivandal prepínač s prstencovým podsvietením.

Text spracovala spoločnosť Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o.

https://www.tme.eu/sk/pages/library-articles/52174/prehlad-novej-ponuky-switch-components [10]

 

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)