SVETELEKTRO

16. januára 2007   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Prepínač NF vstupov pre zosilňovač


zawin

Toto zapojenie nahradzuje klasický mechanický prepínač pre výber zdroja signálu. Prepínač ma 4 stereo vstupy ( CD, gramofón, magnetofón, tuner, apod. ). Prepínač je vybavený tiež stereofónnym výstupom pre nahrávanie. K ovládaniu prepínača boli zvolené 4 mikrotlačidlá. Zvolený vstup je indikovaný LED nad ovládacím tlačidlom. Jednotlivé vstupné signály sa privádzajú na vstupy analógového multiplexera IO5.

Pomocou adresových vstupov sa volí, ktoré vstupné signály budú prenesené na výstupy multiplexera. Pre spínanie analógových signálov je za potreby napájať multiplexer symetrickým napätím. Kladné napájanie je odoberané zo Zenerovej diódy D5. Záporné napätie sa získava z meniča, ktorý je osadený obvodom IO3 a súčiastkami R19, C4, C5, C6, D6, D7. Pracovný kmitočet meniča bol zvolený dostatočne vysoký, aby jeho signál neprenikal do signálovej cesty. Tlačidlá a obvody IO1, IO2 tvoria ovládaciu logiku k multiplexeru pre výber zopnutých vstupov. Kondenzátor C1 a rezistor R5 zapojený do vstupu hradla IO1 zaisťujú zopnutie štvrtých vstupov pri pripojení napájacieho napätia. Obvod IO4 je zapojený ako dekodér riadiacej logiky, ktorý pomocou LED indikuje zvolené vstupy. Z výstupov multiplexeru označených v schéme ako M-L a M-P sa odoberá signál pre nahrávanie zvoleného zdroja signálu na magnetofón. Výstupy označené O-L a O-P sa pripájajú na vstup korekčného obvodu alebo priamo na koncový stupeň. Vstupy sú označené 1 až 4 – L/P. Písmena za pomlčkou znázorňujú ľavý a pravý kanál. Prepínač sa napája napätím 12V a odoberaný prúd je 5mA. Prepínač je postavený na dvoch DPS ( obrázok 2 ). Na jednej sú ovládacie tlačidlá a LED, na druhej sú ostatné súčiastky. IO sú robené technológiou CMOS, takže nezabudnite dodržať zásady správneho spájkovania alebo použite pätice. Nezabudnite DPS osadzovať od najmenšej súčiastky až po tie ostatné, hlavne nezabudnite na drôtové prepojky! Po osadení oboch DPS ich spojte k sebe tak, aby zvierali uhol 90 stupňov ( viac obrázok ). A oživovanie je veľmi jednoduché. Toto zapojenie musí fungovať na prvýkrát. Ešte nezabudnite prepojiť vstupy a výstupy príslušnými tienenými vodičmi, na napájanie stačí obyčajná dvojlinka.

( obr. 1 ), schéma zapojenia:




( obr. 2 ), návrh DPS ( veľkosť: 90x72mm ):

( obr. 3 ), osadenie DPS:




 

Zoznam súčiastok:

R1, R2, R3, R4, R5, R9, R10 – 100kOhm

R6 – 390Ohm

R7, R8 – 470kOhm

R11 až R18 – 82kOhm

R19 – 5,6kOhm

R20 – 150Ohm

C1, C3 – 100nF/ ker.

C2 – 100uF/ 25V

C4 – 3,3nF/ ker.

C5, C – 10uF/ 50V

D1 až D4 – LED

D5 – ZD 8,2V/ 1,3W

D6, D7 – 1N 4148

IO1 – CMOS 4002

IO2 – CMOS 4013

IO3, IO4 – CMOS 4011

IO5 – CMOS 4052

Tl1 až Tl4 – mikrotlačidlá

 

 

Použitá literátura: A. R. 8/ 2001

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od zawin (zobraziť všetky)

Komentáre (7)

  1. fikfik píše:

    Nemate niekto jednoduchsi prepinac vstupov? Podla mna je to dost zlozite.Napiste mina mail akmamte samozrejme. A aby som nezabudol tu je ten mail fikfik@centrum.sk

  2. maco píše:

    je to pekna schema ale urcite keby robim prepinac vstupov pomocou tlacitok tak volim ako prepinaci prvol rele s kvalitnejsimi kontaktami a v medzikrokoch by spinalo funkciu mute pokial je nou zosilnovac vybaveny ako napr LM3886 alebo odpojoval repro.. integracom by som sa vyhybal z dvovodu odstupu signal/sum, presluchy medzi kanalmi a presluchy medzi jednotlivymi vstupmi a tiez moznost prebudenia tohto integraca.. vravim nemam s tym skusenosti ale urcite by som v ceste signalu zvuku nepouzival ziadne tranzistory ani ine aktivne prvky.. proste zhorsis tym akurat cely zvukovy prejav.. ja osobne pouzivam otocny prepinac ktory je spolahlivy a dostacujuci..

  3. mat00 píše:

    Ja som robil tento prepinac a prerabal som ho dvakrat, ale nesiel mi vobec,nepinal vstupy ani ten, ktory by mal byt zopnuty nefungoval.A fakt by som uvital nieco jednoduchsie a lepsie

  4. zase píše:

    Ja som použil IO TDA1029,prepína osem vstupov a zapojenie je omnoho jednoduchšie-iba jeden na to určený IO.Mám aj PS.

Pridaj komentár