- SVETELEKTRO - https://svetelektro.com -

Presné a cenovo výhodné meranie AC prúdu

S prúdovými transformátormi dokážete jednoducho a dostatočne presne odmerať striedavý prúd, navyše pri zachovaní vysokej bezpečnosti vďaka galvanickému oddeleniu.

Všeobecné meranie striedavého prúdu, ochrana pred preťažením alebo skratom, detekcia poklesu záťaže alebo vypnutia a podobné aplikácie vyžadujú jednoduché a spoľahlivé riešenie. Prúdové transformátory spĺňajú tieto požiadavky a pridávajú ďalšie bonusy ako galvanické oddelenie, žiaden zásah do meraného obvodu a výhodná cena.

Výhody / vlastnosti:

  1. jednoduché meranie s galvanickým oddelením
  2. vysoká citlivosť
  3. neovplyvňuje meraný obvod
  4. dlhá životnosť
  5. odolnosť náročným podmienkam
  6. cenovo výhodné riešenie

Ako vieme, jedna z metód merania striedavého prúdu pretekajúceho vodičom je založená na použití prúdového transformátora. Striedavé magnetické pole okolo vodiča, ktoré je priamo úmerné prúdu pretekajúceho vodičom, naindukuje v meracom transformátore striedavé napätie. Pri vhodnej konštrukcii a správnom zaťažení transformátora, je výstupné napätie priamo úmerné prúdu v meranom vodiči. Vari najväčšou výhodou tejto metódy je fakt, že merací obvod je galvanicky oddelený od meraného vodiča a zároveň transformátor nevnáša do meraného obvodu žiadnu pridanú záťaž ani ho nijako neovplyvňuje. Ak by sme chceli ísť do detailu, transformátor odoberá z meraného vodiča zanedbateľné množstvo energie o veľkosti desiatok mW/10A, ktoré sa stráca vo vinutí transformátora a záťaži transformátora.



Každý prúdový transformátor je navrhnutý pre určité zaťaženie, t.j. pri určitom zaťažení poskytuje najpresnejšie výsledky. Napríklad pre typ AC-1050 je to 100 Ohmov. V takomto prípade platí prevodný pomer 1000:1, t.j. pri prúde 10A, tečie do záťaže prúd 10 mA. To znamená, že na 100 Ohm záťaži nameriame napätie o veľkosti 1V. Výstup prúdového transformátora možno pripojiť na panelové meradlo, digitálny voltmeter, osciloskop alebo vstup AD prevodníka. Pri použití AD prevodníka možno tiež monitorovať priebeh prúdu a odhaľovať rôzne nelinearity v odbere.

Prúdové transformátory Talema [1] sú špičkové komponenty s výborným pomerom kvalita / cena. Transformátory sú navrhnuté na zaspájkovanie do DPS. V našej ponuke nájdete viacero typov až do maximálneho prúdu 100A. Momentálne vám vieme ponúknuť typ AC 1050 [2] aj zo skladových zásob u výrobcu (ca. 8000 ks) s dodacou dobou 1-2 týždne (štandardná doba dodania býva 20 týždňov).

Detailné informácie vám poskytnú datasheety pri príslušných typoch.



V prípade záujmu prosím kontaktujte firmu SOS electronic s.r.o. na adrese info@soselectronic.sk [3].



[4]

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (1)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)