SVETELEKTRO

3. februára 2011   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Prestavba starého elektrónkového zosilňovača Tesla AZK 201


Electron.tube

Asi pred dvomi rokmi prišiel za mnou kamarát gitarista. A požiadal ma či by som mu prerobil jeho starú teslu AZK 201 roky nepoužívanú. Súhlasil som, zosilňovač som postupne celý rozobral, vyštikal všetky káble, vyhodil všetky kondenzátory, odpory až ostalo šasi zo sieťovým transformátorom, pätice elektrónok a pajkovacie lišty. Začal som na novo. Prvý predzosilňovač čistého kanálu osadený 1x ECC 83, v prvej trióde kondenzátor v katóde 22 mF za triódou regulátor korekcii typu Fender, za ním, druhá trióda.

Skreslený kanál 2x ECC 83 inšpirovaný schémou Marshall typu 800. Invertor klasicky s ECC 83 s prezenc filtrom za invertorom tandemový potenciometer – Master Volume a signál vedení do klasického Push pull koncového stupňa 2x EL 34. Kľudové prúdy 25-30 mA, katódové odpory 10 Ohm. Napájacie trafo dáva približne 2x 315 V striedavých, po usmernení diodami a filtračným kondenzátorom zdroj dáva okolo 440 V jednosmerných. Do zosilňovača som doložil malé trafo – sekundár asi 35 V na dosiahnutie záporného predpätia koncového stupňa približne – 38V ( podľa kvality EL 34 ). Kludový prúd nastavený na každú elku zvlášť. Výstupné trafo z Gesu OTR 42 ll. Elektrónky v predzosilňovačoch sme skúšali pôvodné staré tesly ( čo boli v ňom ) ďalej elektrónky JJ Čadca a ruské Sovtek 12 AX7LPS a 12 AX7WB. Rozdiely vo farbe zvuku neboli veľké odhadujem to tak na 10%, staré tesly ktoré toho už mali veľa za sebou hrali pomerne dobre ale zosilnenie bolo menšie, JJ a Sovtek na nich bolo cítiť väčší drive, Sovteky z nich mali najväčšie zosilnenie a hrali najlepšie. Prepínanie kanálov – riešené tlačidlom na prednom panely a nožný prepínač ( kúpený v Muzikuse). Doporučujem laborovať v schémach z hodnotami kondenzátorov v katódových odporov medzi jednotlivými stupňami- dá sa doladiť farba zvuku. Celková cena prerobenia 4x ECC 83 okolo 45 € ,2x EL 34 27 €, výstupné trafo OTR 40 – 39 € , potenciometre 10 €, gombíky 7 €, odpory a kondenzátory 50 €, farba – striekanie 12 €, predný panel 15 €, spolu niečo cez 200 €. A to s novými elektrónkami. Asi po dvojročnom používaní zosilňovač funguje bez problémov a zvuk z neho je vraj vynikajúci.
Z môjho pohľadu je tento zosilňovač vhodnejší na prestavbu ( na internete sa predávajú veľmi lacno) ako často niektorý uvádzajú Teslu Mono 50. Najideálnejší na prestavbu je Tesla Music 70 ale o tom nabudúce.

Prípadné otázky zodpoviem cez súkromnú správu alebo e-mailom.

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (5)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Komentáre (9)

  1. CicoX píše:

    sice to je pekne, ale asi by som to dal ako moj vyrobok a nie ako clanok

  2. kaca píše:

    Je to nádhera !!!!!!!! Je to také inspirace, mám doma dva 201 a dva 401 ?????????????

  3. omunster píše:

    Mohl bych se zeptat, jakým způsobem jsou udělané ty popisky na předním panelu? jinak moc pěkná přestavba, podobnou taky plánuju.

  4. librak píše:

    Je to veľmi pekné,ale ja by som na prednom paneli nechal indikator EM 84,signal by som bral z mriežok EL 34

  5. jagro píše:

    Renovácia celkom úspešná ale aby to vyzeralo modernejšie, bolo by tam dobré dať napríklad bargraf, ktorý by nahradil zrušené magické oko, prípadne niekoľko bargrafov na rôzne frekvencie. Voľné miesto nad gombíkmi je na to ako stvorené. Návodov je v literatúre viac, ako dosť.

    • Andrej152 píše:

      neni ti luto toho zosiku? su aj v horsiom stave vhodne na prestavbu

      • mardetec píše:

        Dobrý deň.
        Prosím, ako ste zmenili to napájanie transformátora, 😯 Mám také zosilovače 3ks ale AZK 401, všetky som kúpil v stave že len dám nové elky a bude hrať… 😆 noooo ale pravda je taká že všetky boli súce do šrotu. 😳
        V krátkosti:
        1. – bol tresknutý o zem, všetko zohnuté, elky poškodené, potenciometre popraskané… 😳
        2. – bol taký hrdzavý že ani na súčiasty sa nebude dať použiť 😯
        3. – bol zaliaty Colou alebo niečim lepkavým, všetko je zoxidované a nepoužiteľné, ani len plechy .. 😳

        V skratke. Podarilo sa mi vymeniť všetky kondenzátory, zohnal som nové elky, potenciometre vymenil, jednoducho mega veľa času stráveného, zamenil som výstupné trafo za také ako máte OTR-40W-2.
        No problém je… že zosilňovač jemne brumí, lezie von cca 100Hz, neviem kde som urobil chybu.Meral som kontroloval som, schému mám čo som našiel na nete, ale neobsahuje napätia,len nastavenie prúdu EL34.
        Prosím neviete mi poslať nejakú funkčnú schému, prípadne ako ste zapojili ten výstupný transformátor?
        Email: mardetec@gmail.com.
        Ešte som spozoroval jeden zvláštny jav… 🙄 Ak zosilňovač nechám zapnutý cca 5min a na sekundu ho vypnem a znovu zapnem, vypáli to poistku 2A ( nap. trafa ) Jemne zaiskrí v usmerňovacej elektrónke, je to normálne ,alebo mám voľačo zlé, všetko je skontrolované, dobre zapojené, kondíky nové… 🙄
        P.S. Mám len malé znalosti o elektrónkach ( som silnoprúdar ) tak sa ospravedlňujem za strohé vysvetlovanie.
        Záver: Chcem zosilňovače oživiť, repasnúť aby sa zachovali do budúcna ako krásne časy ČSSR kde sme všetko vytvárali našimi rukami a z vlastných podnikov.Som vďačný za každú pomoc..
        Ďakujem.

Pridaj komentár