- SVETELEKTRO - https://svetelektro.com -

Prezentovanie výroby DPS fotocestou na strednej škole

Dňa 11.1.2013 sme spolu s kamarátom Stanom navštívili našu bývalú strednú školu – Priemyslovku v Bánovciach nad Bebravou aby sme žiakom a učiteľom teoreticky aj prakticky demonštrovali výrobu plošných spojov fotocestou.


V tento deň mali žiaci 4 hodiny praxe, tak sme radi, že sme im stihli všetko potrebné vysvetliť. Začali sme ukážkou laminovania suchého fotorezistu, kde sme žiakom vysvetlili výhody oproti iným metódam nanášania. Následne sme plošné spoje osvietili a vyvolali. Žiaci si vyskúšali že fotorezist je naozaj veľmi odolný a nedá sa tak jednoducho poškriabať. Plošné spoje sme dali vyleptať a za ten čas sme vysvetľovali základné návrhové pravidlá pri výrobe plošných spojov. Po vyleptaní plošných spojov sme mali v pláne ešte demonštrovať postup pri výrobe masky, ale bolo to časovo náročnejšie ako sme predpokladali.

S môjho pohľadu môžem akciu označiť za úspešnú, nakoľko sa medzi žiakmi našlo aj pár takých, ktorých to skutočne zaujímalo 🙂
Budem rád ak táto akcia podnieti aj školu ku modernizovaniu technológie výroby plošných spojov, nakoľko sa všetko miniaturizuje a teda sa prechádza od klasických súčiastok k SMD, kde je už klasická fixka nedostačujúca.

[1]

[2]

[3]

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)