SVETELEKTRO

10. júla 2009   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Príjem meteo-snímkov (časť 2.)


zawin

Ako sa hovorí – najlepší zosilnovač je anténa.
Preto sa v druhej časti sa dozvieme ako spraviť anténu na príjem signálu s NOAA satelitov. Na príjem satelitov je potrebné použiť anténu s Pravotočivou polarizáciou. Obyčajná anténa ako je otvorený dipól, či GP je absolútne nevyhovujúca, kedže keď je satelit vypustený na obežnú dráhu je roztočený okolo vlastnej osi, takže neustále mení svoju polarizáciu. Preto treba špeciálnu anténu na príjem dát zo satelitov.

Príjem meteo-snímkov (časť 1.) <--

–> Príjem meteo-snímkov (časť 3.)


Ja som sa rozhodol postaviť anténu QFH, ktorej stavebný nazov je na stránke https://www.ok2pya.wz.cz/qfh/.


Ja som ale konštrukciu trocha upravil podľa seba, je už na vás či sa rozhodnete spraviť anténu podľa originálneho návrhu alebo spravíte moju verziu.

Konštrukcia antény

Konštrukcia antény nieje zložitá tak ako sa môže zdať. Rozdiel v mojej verzií je taký že som namiesto hliníkového drôtu som použil medenný a nechal som ho s izoláciou.
Najskor som kúpil PVC trubku s priemerom 32mm a dĺžky 1 meter a zátku na koniec PVC trubky (aby mi do anteny neprsalo 🙂 ), ďalej medenný drôt s priemerom 2mm. Najskôr som nastrihal drôt na jednotlivé časti a následne som ich poohýbal podľa návodu.
Do PVC trubky som navŕtal dierky do ktorých som vsunul konce drôtov a zletoval dokopy.
Nakoniec som naletoval koaxiálny kábel RG58 ku anténe a spravil som 4 závity okolo PVC trubky ako impedančne prispôsobenie – balun. Veľa štastia pri stavbe!

Obr. č.1: Hotová anténa


Obr. č.2: Konštrukčné riešenie balunu


Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (1)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od zawin (zobraziť všetky)

Komentáre (6)

  1. kkuukkoo2 píše:

    A k čomu sa takáto anténa dá pripojiť ? K bežnému TV prijímaču ?

  2. MIRDAS píše:

    Ondro to je fakt paráda.Jen tak dál.Držim pěsti ať se daří.Máš to fakt parádní.

  3. pin píše:

    Idúc naspäť po odkazoch, pôvodcom konštrukcie sú G0HPO a G2HCG. Tí vychádzali z príručky ARRL, a ta z podkladov NASA. Podľa príručky údajne vychádza priemer trubíc 19 mm, Briti použili 8 mm a v tej súvislosti doladili aj ostatné rozmery. OK2PYA zvolil priemer 4,8 mm bez iného dolaďovania, a teraz zawin použil 2 mm drôt. Tým nechcem strašiť, že by to nemalo fungovať, len ma to zaujalo. Inak sa anténam nerozumiem. 🙁

    • aladar píše:

      Z toho vidno, ze miniaturizacia sa dotkla aj anten a sucasne aj to, ze na uspech nie je nutne mat zlozitu technologiu NASA(zhanat a ohybat vodoinstalacnu 3/4″ rurku), ale na Slovensku si poradime aj s medenym drotom vytrhnutym zo steny.

  4. TAZ píše:

    Jedna faktická poznámka, dej tu antenu na tyčku co nejdál od zdi , do volné plochy. Jinak to nemá smysl

Pridaj komentár