SVETELEKTRO

8. septembra 2007   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Programátor AT89Sxx


Kado

Popisovaný programátor umožnuje programovanie procesorov rodiny 51 od fy Atmel . Zariadenie je určené na programovanie procesorov rady S, čiže tých, ktoré podporujú aj sériové programovanie cez ISP. Výhoda novej oproti staršej verzii procesorov (s označením C) je v tom, že pri prvom resp. opakovanom programovaní zostáva procesor v zariadení bez nutnosti vyberania procesora zo zariadenia a vkladania do programátora a naopak. Programátor sa zapája do paralelného (LPT) portu počítača. Výstupom z programátora je konektor, ktorý sa pripojí do DPS zariadenia obsahujúceho programovaný procesor.
IO použitý v programátore sa napája zo samotného zariadenia, ktoré obsahuje procesor. Z toho je zrejmé, že pred programovaním musí byť do zariadenia obsahujúceho mikroprocesor privedené napájacie napätie!

Blišie podklady ku konštrukcii programátora sú na:
https://www.mytutorialcafe.com/Microcontroller%20Programmer%2089S51.htm

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Komentáre (4)

  1. Zmazaný Používateľ píše:

    Pozor.

    NOD32 tam hlási Trojskeho koňa!

  2. Lord-Kastino píše:

    mam zhotoveny isp programSator pre mikrokontrolel rodiny almel 8051, konkretne mam typ AT 89S51. Ani jeden programator ktory som si postavil neisiel, uz som ich urobim asi 7 a napokon som sa nasssss a prestudoval si diokladne zapojenia, a urobil si VLASTNE, to mi islo. a teraz potrebujem nanho program, Pocul som ze pony prog 2000 nieje iba pre tento typ vhodny, a naozaj mi tam nejde, VIE MI NIEKTO PORADIT ? LEN NIE ISPPGM.EXE. TEN TIEZ NEZAPISE, NACITAT NACITAM ALE NEZAPISEM DO PAMETI. Co s tym? vie niekdo poradit?

    • ISPE píše:

      Taky zápasím s programováním AT89S—. Úspěšně jsem postavil a odzkoušel programátor ISP_PROG v1.4.exe http://www.nostalcomp/isp.php. Funguje dobře s obvodem 89S52. Já ale potřebuji i 89S2021 a to nepodporuje. V nějakém PDF od Atmela jsem se dočetl, že tyto procesory potřebují povolit ISP programování a to lze jen pomocí paralelního programátoru a ten jsem nikde nesehnal. Paralelní programátor mám koupený jen na obvody 89C… Programuje naprosto spolehlivě pouzdra 40 i 20 pinů už asi 18 let. Nyní čekám na knihu od Matouška Práce s mikrokontroléry Atmel AT89LP2052, AT89LP4052 — 5. díl – edice uP a praxe. Tam se snad konečně dočkám nějakého řešení. Pak se podělím o své dojmy.

      Igor

Pridaj komentár