SVETELEKTRO

13. augusta 2012   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Rádiová detekcia meteorov


zawin

Detekcia pomocou odrazu radaru Graves

 

Meteorické roje partia k vyhľadávaným astronomickým úkazom. Včera tj. 12.8.2012 bolo maximum meteorického roja zvaného Parzeidy. Jeho aktivita je od od 8. augusta do 14. augusta. Počas maxima je bežné vidieť za hodinu sto aj viac meteorov, ich frekvencia je však variabilná.

Väčšina ľudí sleduje tento meteorický roj opticky, čo prináša určite krásny zážitok. Ja som sa však dozvedel že prelet meteorov do atmosféry zeme sa dá sledovať aj rádiovo, tak som sa rozhodol tento experiment vyskúšať.

 

Prelet meteoru sa dá detekovať odrazom francúzského radaru GRAVES umiestneného v meste Dijon (JN27SI). Ten pokrýva celú severnú oblohu pomocou 4 sektorov A,B,C,D. Každý sektor je ešte rozdelený na 5 krokov s vyžarovacím uhlom v horizontálnej rovine 7,5° pričom jeden krok trvá 3,2s.  Vo vertikálnej rovine majú antény vyžarovací uhol od 15° do 40°. Vysielacia frekvencia radaru je 143,050 MHz.

 

Obr. 1. : Vysielanie radaru v horizontálnej a vertikálnej rovine

 

 

Pri prelete meteoru cez atmosféru sa signál vyslaný radarom Graves odrazí a na rádiovom prijímači je to detekované ako krátke pípnutie s rýchlym dopplerovým posunom. Ja som tieto signály prijímal pomocou môjho SDR rádia popísaného v tomto článku. Ako prijímacia anténa som použil obyčajný dipól umiestený na balkóne. Medzi rádioastronómami či rádioamatérmi je tento radar veľmi populárny pretože okrem preletu meteorov sa pomocou neho dajú detekovať lietadlá alebo satelity či dokonca odraz od mesiaca.

 

Detekované meteory v programe HDSDR:

 

 

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od zawin (zobraziť všetky)

Komentáre (2)

  1. MacGyver píše:

    chcelo by to aj ukazku zvuku prijateho pocas preletu nejakeho meteoru. Mne ako laikovi obrazky vela nepovedia 🙂

  2. LedDiode píše:

    Ahoj

    niečo som cez ten program hľadal. Stále mi ukazuje iba modré čiary, nič. Freq. mám takú ako na obrázku…
    Neviem, či to má byť aj niečo s „color pallete“ alebo iné nastavenia. Ináč neviem, ako pripojiť alebo čo s tou anténou. To rádio nemám, preto by som sa chcel opýtať ako, čo kedy kde…
    Dakujem

Pridaj komentár