SVETELEKTRO

15. februára 2013   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

RaspberryPI teplomer a kamery


HMilos

Praktické využitie počítača RaspberryPI na meranie teploty a fotenie obrázkov z kamier

Keďže RaspberryPI som mal doma už viac ako pol roka a stále len v izbe na stole bez zmysluplnejšieho využitia začalo mi ho byť trochu ľúto. Využil som teda jednoduché zapojenie teplomera s DS18B20 o ktorom som sa dozvedel od Pablox-a a 3 interných webkamier zo starých notebookov a postavil som z neho niečo ako dopravnú kameru s teplomerom. 

 

V zariadení nieje žiadny pevný disk všetko sa ukladá na externý server preto aj spotreba zo siete je len okolo 3W. Keďže SD karta je pomerne primitívne zariadenie s malým počtom prepisov (jedna pri podobnom zariadení v nepretržitej prevádzke vydržala len pol roka, neskôr som sa dozvedel, že to nie je nič výnimočné) tak sa snažím minimalizovať počet zápisov na ňu. Preto sa mi pri bootovaní vytvára 10MB veľký ramdisk ktorý slúži ako dočasné úložisko na fotky pred ich uploadom na server. 

 

Fotenie prebieha vlastným scriptom ktorý s pomocou streamera (https://packages.debian.org/squeeze/streamer) spraví postupne na všetkých kamerách po 5 fotiek a poslednú z každej uploadne na ftp server. Päť preto, lebo pri prvých ešte kamera nemá nastavené osvetlenie. Po uploade script kontaktuje vzdialený server aby mu oznámil, že prišli nové fotky. Vzdialený server potom porovná hash nových fotiek s poslednými a ak sa nezhoduje aktualizuje v databáze čas posledného fotenia a archivuje súbory. 

Notebookove webkamery sa pripájajú cez USB hub okrem napájania. Dve z nich potrebujú 3,3V tak to ťahám z GPIO portu na RaspberryPI. 



 

Teplomer ovláda tiež vlastný script s pomocou digitempu (https://packages.debian.org/sk/sid/digitemp). Na jeho pripojenie som použil primitívny prevodník čo je pravdepodobne dôvod prečo má občas problém zmerať teplotu a vracia hodnotu 85.00C. Script preto kontroluje nameranú hodnotu a ak je väčšia ako 70°C zopakuje meranie. Vyčíta tiež aj internú teplotu z čipu v RaspberryPI. Vypočíta kontrolný hash a všetko cez http get odošle na vzdialený server. Server potom z doručených hodnôt tiež vypočíta hash a porovná ho s doručeným. Ak sa zhodujú zapíše hodnoty do sql databázy. Kontroluje tiež aj IP adresu odosielateľa ako ďalšie overenie či hodnoty odoslalo PI.



 

DS18B20 sa dá pripojiť aj priamo na GPIO, ale po nainštalovaní potrebných modulov mi rozhádzali systém, z devu zmizli kamery a prevodník som mal doma už dávno hotový tak som použil ten. 

Keby som to, ale išiel stavať znovu už by som nepoužil takéto kamery. Každá je iná, pôsobí to príliš amatérsky a zo začiatku boli len zdrojom problémov. Jednu som rovno vyhodil po tom čo spôsobovala pády USB root hubu a teda aj ethernetu. Podľa oficiálnych stránok niesom jediný komu sa táto chyba stala tak som si pre istotu ešte pridal script ktorý raz za 5 minut kontroluje stav ethernetu a ak je nedostupný reštartuje systém. 

 

Výstup si môžete pozrieť na https://www.bzince.info

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (1)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od HMilos (zobraziť všetky)

Komentáre (5)

  1. lavega píše:

    Dobrý den
    Toto velmy zmysluplne využitie RaspberyPI.
    Mam ho tiež doma už asi 3mesiace, uvažol som o takomto istom využití na monitorovanie parkoviska pred domom.
    Vedeli by ste mi napisať nejaký podrobnejší návod, zapojenie hardweru je jasne, potrebujem poradit aký soft použiť, driver pre kamery a ostatný soft.
    dakujem
    Stevo

    • ice_age píše:

      Na nieco velmi podobne pouzivam PI na stavbe domu, v spojeni s IP kamerami. Fotky sa ukladaju na disk a raz z par minut sa zbalia a uploadnu na server (ako zaloha, keby nahodou PI dostalo nohy…). Problem vsak mam so stabilitou pripojenia na internet cez GPRS (Orange), metalicke pripojenie bohuzial zatial nemam natiahnute… Takze stale to pokrivkava a nedari sa mi dosiahnut potrebnu spolahlivost.

      • HMilos píše:

        To GPRS si viem predstaviť. Ja ho mám napojené cez asymetrické dsl 5mbit/s download, ale upload len 512kbit/s takže nad prenosom videa som ani nerozmýšľal, ale zas aspoň že je to pripojenie stabilné a má vlastnú ip tak môžem pi riadiť cez ssh aj z vonku.

    • HMilos píše:

      Tuto moc nieje čo vysvetľovať všetko sa dá spraviť veľa rôznymi spôsobmi. Napríklad moje kamery boli všetky už v základe podporované s uvc video takže hneď po pripojení sa zobrazovali ako /dev/video0, /dev/video1, /dev/video2
      Na fotenie s nimi sa dajú použiť rôzne programy ako napr. v mojom prípade streamer. Ako sa nastavuje ten vypíše po spustení s parametrom -help. Odporúčam dať mu aj pár sekúnd wait po zapnutí kamery pred fotením.

  2. Andrej152 píše:

    mam doma tiez rapberry pi ( B ; B+ ) a tiez nemaju nejake zvlast vyuzitie . mam taku meteo stanicu tiez v plane , ale riadne arduinom .. z raspberry pi by som rad spravil server , kedze mam ho aj z displayom ukazoval by aktualny stav . data z arduina do RPi by sli po TTL linke

Pridaj komentár