SVETELEKTRO

9. júna 2017   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

RLC mostík


yuslav

Žiadne amatérske, ale aj profesionálne pracovisko sa nezaobíde bez merača odporov, kondenzátorov a indukčností.

Také RLC merače môžu byť plne automatické, alebo tiež veľmi jednoduché.

V tomto príspevku uvádzam stavebný návod jednoduchého RLC merača s akustickou signalizáciou.

 

Technické vlastnosti 

  • Rozsah merania odporov: 0,05R až 3M3
  • Rozsah merania indukčností: 2,5uH až 100H, teoreticky do 1000H
  • Rozsah merania kapacít: 1pF až 1100uF
  • Vnútorná kapacita: 1pF

 

 

Zapojenie mostíka je štandardné, Obr.1 znázorňuje tiež princípy meraní indukčností, odporov a kapacít. Sínusový oscilátor cez výstupný transformátor napája mostík dostatočne silným signálom, ktorý zaručí meranie na všetkých rozsahoch. Aby sa oscilátor rozkmital  pri Un=3,5V bolo potrebné do kolektoru T1 zaradiť tlmivku 3mH . Zbitkový signál vystupujúci z mostíka je zosilovaný troj stupňovým zosilňovačom na výstupe ktorého je možné použiť nízko ohmové  slúchadlá 2x35R STEREO.

Zostava mostíka obr.2 je tvorená prepínačmi, rozsahu, funkcii, meracím potenciometrom a ďalšími ovládacími prvkami. Pre meranie odporov bol zvolený normálový odpor R13=4k 0,2%. Pre meranie indukčností C2=25n 2%. V pípade merania kapacít bolo treba použiť dva normálové kondenzátory C1=225n 2% pre meranie na rozsahu 1-2, od 10uF do 1100uF. Pre meranie na rozsahoch 3-8, C3=250n 2%, od 1pF do 10uF.

Stupnica meracieho potenciometra R14=5k/N je rozdelená po 400R na 12 základných dielov. Pre väčšiu presnosť je potrebné na DM premerať odpory pre rozsah 1-8 Pr.1 a tiež ostatné normálové súčiastky. Prístroj je napájaný batériami 4×1,5V AA.

Návrh DPS, osadanie a taktiež aj štítky zariadenia nájdete v priloženom dokumenterlc-dok-001.pdf
 

Voľba súčiastok:

Odpory v zapojení bežný typ, kondenzátory MKT, MKP, TK viz. sch. a foto.

L1=tlmivka zo šetriacej žiarivky 3mH – modrá, alebo biela

L2,L3=tvorí sieťová tlmivka M74330 (www.sos.sk)

Odpory pre rozsah, nepoužívať vinuté, ale metalizované, ktoré je možné aj zložiť do požadovanej hodnoty.

Normálový odpor R13 zložený: 5k6-15k-M27=4k 0,2%.

Normálové kondenzátory: C1=225n=vyhovel M22

                                      C2= 25n=zložené 470pF+10n+15n                                   

                                      C3=250n=zložené 100n+150n

 

 

Konštrukcia:

Krabica o rozmeroch 37x90x180 je vytvorená z jednotlivých dielov DPS.

Ak sa použije plast, alebo drevo treba ju vylepiť Al fóliou a tú spojiť s mínus polom napájania. Ostatné viz. foto. Štítok rozsahov je nalepený zo spodu prístroja.


 

Spôsob merania:

Podľa meranej súčiastky zvolíme funkciu. Upneme súčiastku-odpor.  Signál v slúchadlách nastavíme na minimum. Smer otáčania  mer. pot. nám udáva, ktorým smerom je potrebné zmeniť rozsah. Ak máme správne nastavený rozsah,  meracím. pot. hľadáme  prahovú hodnotu  kedy tón v sluch. zaniká. V priebehu  merania treba pridávať zvuk podľa potreby.Vynásobením hodnoty v tabuľke s hodnotou na meracom pot. získame meranú hodnotu. 

Pri meraní L a C nastavujeme signál na minimum, striedavo meracím potenciometrom, pot. hlasitosti a pot. kompenzácie ztrát. Šírka pásma prahovej hodnoty pri niektorých meraniach môže byť veľmi úzka.
 

Praktické skúsenosti:

Presnosť merania nie je možné uvádzať v % v niektorých prípadoch je len informatívne. Meranie odporov je optimálne pre rozsah 1 až 7. Ak by bolo treba spárovať dva odpory 0,1R je to možné uskutočniť s presnosťou na 0,01R. Rozsahy pre meranie indukčností boli testované cievkami zmeranými na profi prístroji a z pravidla sú v norme. Pri meraní malých kapacít je možné rozlíšiť 1pF. Na rozsahu 1 a 2 bolo treba pre väčšíu presnosť upraviť normálový kondenzátor C1=225n.

Prístroj je veľmi dobrá pomôcka pre rýchle premeranie odporov kondenzátorov a indukčností. Dobre sa osvedčí aj pri porovnávaní súčiastok.

 

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (7)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (1)
Najnovšie články od yuslav (zobraziť všetky)

Komentáre (1)

  1. StefanST píše:

    Pekná práca, vďaka za príspevok.

Pridaj komentár