SVETELEKTRO

25. januára 2017   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Senzory plynov a moduly FIS


SOS electronic s.r.o.

Kombinácia mnohých rokov skúseností a špičkovej technológie výroby.

FIS Inc. je japonská spoločnosť založená 20.novembra 1992. Má silné výskumno/vývojové oddelenie s 28 výskumníkmi/vývojármi a 30-členným tímom špecialistov na technológiu výroby a kontrolu kvality. FIS dokáže vyrábať 12 miliónov senzorov ročne.

Väčšina senzorov je založená na technológii polo vodivých oxidov kovov (MOS, Metal Oxid Semiconductor). Princíp senzora je založený na fakte, že vodivosť di-oxidu cínu (SnO2) sa mení podľa toho, ako sa mení koncentrácia plynu. V porovnaní s iným technológiami senzorov, MOS senzory vynikajú v citlivosti, dobe odozvy, dlhodobej stabilite, cene a integrite. Nevýhodou je nižšia selektivita. To znamená, že senzor má najvyššiu citlivosť na daný plyn, ale je do určitej miery citlivý aj na iné plyny.

Plyno-citlivý element senzora musí byť zohriaty na teplotu, ktorá umožňuje detekciu daného plynu. Príkon spotrebovaný výhrevným elementom je dominantnou časťou celkovej spotreby senzora. FIS neustále vylepšuje technológiu s cieľom znížiť spotrebu. Štandardne dostupné série senzorov SP (plátok, 2x2mm) a séria so zníženou spotrebou SB (perlička, 0,3×0,5mm) budú v budúcnosti rozšírené o MEMS (plátok, 0,1×0,1mm) a ultra SB (perlička, 0,1×0,15mm) série senzorov. Typická spotreba klesá zO 400mW pre sériu SP na 120mW pre sériu SB až na 0,01mW pre nadchádzajúce MEMS a ultra SB senzory.

 

FIS vyrába senzory pre rôzne plyny, pozrite si prosím prehľad sérií SP a SB, ktorý obsahuje aj senzor ozónu (O3). Žiadna iná spoločnosť na svete neponúka senzor ozónu založený na MOS technológii. Samotné senzory nie sú kalibrované, je na zákazníkovi, aby kalibroval svoj koncový produkt. Pre zákazníkov, ktorí nemajú potrebné vybavenie pre kalibráciu, FIS ponúka kalibrované moduly, pozrite si prosím prehľad modulov.

 

Bližšie informácie ohľadom výrobkov FIS Vám poskytnú naše FIS stránky alebo prosím kontaktujte SOS electronic s.r.o. na adrese info@soselectronic.sk.

 
Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Komentáre (3)

  1. Mego píše:

    Pozerám, že sú tam aj CO2 moduly (oxid uhličitý – nemýliť s oxidom uhoľnatým CO). Bolo by dobre urobiť si senzor, aby človek vedel, kedy má začať vetrať. Tzn. ak by bol človek v nevetranej miestnosti bez rastlín, alebo fotosyntetických baktérií, tak sa po určitom čase zadusí z nadbytku CO2, ktorý vydychuje. Bolo by dobré urobiť senzor, ktorý by informoval o otm, že je najvyšší čas vyvetrať, najmä teraz v zime, keď sa ľuďom bars nechce vetrať z dôvodu zimy

Pridaj komentár