SVETELEKTRO

16. septembra 2013   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

SHT25 – vlhkosť a teplota precízne v každom ročnom období


SOS electronic s.r.o.

Vlhkosť dokážu merať rôzne senzory. Ale senzory SHT od spoločnosti Sensirion pridávajú mnoho benefitov navyše.

Ak máme byť presní, slovo „senzory“ v tomto prípade ani nie je vhodný výraz. Keďže senzory série SHT obsahujú na jednom čipe senzor vlhkosti a teploty, precízne napájanie, nízkošumový lineárny zosilňovač, AD prevodník a sériový interfejs, predstavujú hotové „zariadenie“. Navyše sú kalibrované takže na získanie presnej hodnoty, je potrebné už len vyčítať údaje cez sériové rozhranie. V prípade série SHT2x je to štandardné ľahko implementovateľné rozhranie I2C.

Senzory Sensirion série SHT2x sme vám detailnejšie predstavili v článku „Nové senzory Sensirion vám zaberú len 3×3 mm na DPS!", preto by sme vám teraz chceli priniesť najmä pár tipov na zjednodušenie vývoja.

Oblasť relatívnej vlhkosti a fyziky vodných pár je pomerne rozsiahla a do jej úvodu vás zasvätí dokument Introduction_to_Relative_Humidity. Nezľaknite sa mnohých vzorcov, ktoré tam nájdete – našťastie v bežnej praxi väčšinou vystačíme s údajmi o relatívnej vlhkosti a rosnom bode, ktoré nájdete prehľadne aj s príkladmi výpočtu v dokumente Humidity_at_a_Glance.

Keďže senzory vlhkosti sa veľmi často používajú v obytných priestoroch na reguláciu ventilácie a kúrenia, užitočnými sú aj informácie o vplyve vlhkosti na tepelný komfort. Pre praktické použitie senzorov je dôležité aj ich umiestnenie na DPS a dobrý prístup vzduchu, čo detailne popisuje dokument Sensirion_Humidity_Design_Guide. SHT2x sú určené pre napájanie 3VDC, preto pri použití v 5V aplikáciách môžete naraziť na problém rozdielnych napäťových úrovní. Toto sa dá ľahko vyriešiť napr. postupom podľa dokumentu SHT2x_5V_Supply_Embedding.

Samotný program nie je potrebné vyvíjať „od nuly“. Príklady nájdete v dokumente SHT21_Sample_Code a SHT2x_Electronic_Identification_Code. Bližšie informácie o testovaní a špecifikácii senzorov SHT nájdete tiež v dokumentoch Sensirion_Humidity_Sensor_Specification_Statement a Sensirion_Humidity_Testing_Guide.

Pre bližšie informácie ohľadom výrobkov Sensirion prosím kontaktujte firmu SOS electronic s.r.o. na adrese info@soselectronic.sk.

 

Výhody / vlastnosti:

  1. meranie relatívnej vlhkosti a teploty v jednom komponente
  2. individuálne kalibrované v precíznej vlhkostnej komore
  3. extrémne kompaktné rozmery 3 x 3 x 1,1 mm
  4. digitálny výstup s I2C rozhraním (Hold/No Hold Master)
  5. vynikajúca spoľahlivosť a dlhodobá stabilita
  6. 12 bit rozlíšenie pre relatívnu vlhkosť a 14 bit pre teplotu
  7. merací rozsah 0-100% RV, -40 až +125 °C
  8. priemerná spotreba len 3,2 uW pri 1 meraní za sekundu/ 8 bit/RV (SHT2x)
  9. priemerná spotreba len 3,2 uW pri 1 meraní za sekundu/ 11 bit/teplota (STS21)
  10. veľká odolnosť voči externému rušeniu (EMC)
  11. SMT púzdro DFN3-0, spájkovateľné reflow procesom

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Pridaj komentár