- SVETELEKTRO - https://svetelektro.com -

SHTC1 – vlhkosť a teplota zo špendlíkovej hlavičky

Miniatúrny kalibrovaný senzor vlhkosti a teploty Sensirion SHTC1 je použiteľný aj v priestorovo kritických aplikáciách.

[1] Skutočne miniatúrne rozmery a nízka cena sú hlavnými benefitmi nových kalibrovaných senzorov SHTC1 [2] z produkcie spoločnosti Sensirion. Ak ste už skúšali známe senzory série SHT2x [3], pravdepodobne ste boli prekvapení ich malými rozmermi (3,2×3,2x2mm). Nový senzor SHTC1 však posúva rozmery o úroveň ďalej, alebo lepšie povedané – nižšie. Výsledkom je DFN puzdro s rozmermi len 2x2x0,75mm, čo v praxi predstavuje puzdro, ktoré možno ani nezbadáte pri letmom pohľade na osadenú DPS. Vďaka tomu je SHTC1 určený primárne do mobilných aplikácií a všade tam, kde sú ušetrený priestor a minimálna spotreba prínosom.

Vzhľadom na nízku cenu, je garantovaná presnosť čipu SHTC1 relatívne výborná, zhruba na úrovni senzoru SHT20. Typická presnosť ±3% v rozsahu relatívnej vlhkosti 20-80% a ±0,3°C je pravdepodobne plne dostačujúca pre väčšinu aplikácií. Napájacie napätie 1,8V a ultra nízka spotreba pod 1uJ/meranie sú ideálne pre batériou napájané zariadenia. SHTC1 podporuje I2C „fast mode“ (0-400 kHz). Tak malé puzdro je už prakticky nemožné zaspájkovať ručne, ale je to pomerne ľahko zvládnuteľné pomocou spájkovacej pasty [4] a teplovzdušnej spájkovačky [5].

Aj SHTC1 je vyrábaný overenou technológiou CMOSens, ktorá už 10 rokov dokazuje svoju spoľahlivosť a dlhodobú stabilitu v priemysle. Podobne aj SHTC1 nie je len „senzor“ ale je to hotové kalibrované riešenie obsahujúce 2x senzor, nízkošumový zosilňovač, A/D prevodník, jednotku na spracovanie dát s ROM s kalibračnými údajmi a komunikačné rozhranie. Bližšie informácie nájdete v katalógovom liste Sensirion SHTC1 [6] a letáku Sensirion Humidity [7].

[8]V prípade záujmu o senzor kontaktujte firmu SOS electronic s.r.o. na známej adrese info@soselectronic.sk [9]

SHTC1 máme zatiaľ ako tovar na objednávku a čoskoro ho zaradíme aj do štandardného skladového sortimentu. 

 

Výhody / vlastnosti:

  1. ultra miniatúrny kalibrovaný senzor teploty a vlhkosti
  2. vynikajúci pomer cena/ vlastnosti
  3. extrémne kompaktné rozmery 2 x 2 x 0,75 mm, DFN puzdro
  4. typická presnosť +-3% RV a +-0,3°C
  5. digitálny výstup s I2C rozhraním (0-400 kHz)
  6. vynikajúca spoľahlivosť a dlhodobá stabilita
  7. technológia overená 10-ročným používaním v priemysle
  8. extrémne nízka spotreba pod 1uJ / meranie
  9. veľká odolnosť voči externému rušeniu (EMI/EMC)

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)