SVETELEKTRO

10. januára 2020   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Spoľahlivá detekcia s fotoelektrickými snímačmi


TME s.r.o.

Také značky ako PanasonicOmron alebo Autonics predstavujú popredných výrobcov automatiky, vrátane fotoelektrických snímačov používaných v rôznych odvetviach priemyslu.

TME ako distribútor produktov týchto troch značiek má vo svojej ponuke štandardné aj špecializované modely týchto zariadení.

 

 

 

AKO FUNGUJE FOTOELEKTRICKÝ SNÍMAČ?

Tento druh detektora reaguje na to, ako intenzívne naň dopadajú elektromagnetické vlny (viditeľné svetlo, infračervené svetlo alebo laserový lúč). Je skonštruovaný z dvoch prvkov – vysielača a prijímača – ktoré sú uspôsobené na elimináciu rušení pochádzajúcich z iných zdrojov. Ak správne modulovaný lúč narazí na nejakú prekážku, zariadenie vysiela elektrický signál do riadiaceho alebo vykonávacieho zariadenia. V závislosti od toho, v akom rozsahu bude dané zariadenie pracovať, rozlišujeme tri formy fotoelektrických snímačov:

  • vysielač a prijímač sú uzatvorené v jednom puzdre, čo minimalizuje montážny priestor, ale umožňuje detekciu iba blízkych objektov
  • so stredným rozsahom, okrem vysielača a prijímača je pridaný ešte reflektor
  • pri väčších vzdialenostiach je potrebné používať fotoelektrické snímače, v ktorých sú prijímač aj vysielač samostatnými súčiastkami

 

 

ČO SI TREBA VŠÍMAŤ PRI VÝBERE FOTOELEKTRICKÉHO SNÍMAČA?

 

 

Pri uvažovaní o kúpe fotoelektrického snímača je potrebné predovšetkým venovať pozornosť tomu, ako sa má využívať. Napríklad, ak má náš snímač reagovať na veľké predmety vyrobené z materiálu nevedúceho svetlo, oplatí sa vybrať produkty zo série CX-411-x od Panasonic. Snímače pre univerzálne použitie sú menšie (11,2x31x20mm) a sú vhodné do horšie osvetlených objektov. V závislosti od modelu sú fotoelektrické snímače z tejto série sú prispôsobené na prácu s rôznymi portami a vstupmi, vrátane pripojení typu M8 alebo M12 s káblom 300 mm.

Špeciálne fotoelektrické snímače umožňujú detekovať priehľadné objekty alebo objekty s neštandardným tvarom alebo rozmerom. Objekty tohto prvého typu dokonale detekuje detektor BTS30-LDTL-P z dielne Autonics, ktorý má pritom rýchly reakčný čas do 1ms. Pri malých objektoch je veľmi dobrou voľbou fotoelektrický snímač využívajúci presný laserový lúč. Tu treba spomenúť zariadenia z modelového radu EX-L2xx z produkcie spoločnosti Panasonic a sériu E3Z-LL od spoločnosti Omron, ktoré sú dostupné v ponuke TME. Snímače oboch týchto sérií sa vyznačujú vysokou efektivitou a sú vybavené dlhým 2 metrovým káblom, vďaka ktorému sa dajú umiestniť ďalej od riadiacej jednotky.

 

FOTOELEKTRICKÉ SNÍMAČE A PRACOVNÉ PROSTREDIE

Keďže fotoelektrické snímače predstavujú časť priemyselnej automatizácie, sú vystavené vplyvu škodlivých environmentálnych faktorov. Prach, vlhkosť, zvýšená teplota alebo nebezpečné látky, to sú iba niektoré z rizík, ktoré môžu byť na pracovisku prítomné. Preto sú snímače zo série BJR z produkcie Autonics, vybavené vysokokvalitnými puzdrami splňujúcimi požiadavky tesnosti IP67.

Okrem toho si treba tiež všímať materiál, z ktorého sú vyrobené predmety určené na detekciu, či dokonca ich farbu. Veľká časť snímačov funguje na báze odrazu a lomu svetla – rôzne farby pohlcujú a šíria svetelné vlny rôzne. Významne to ovplyvňuje účinný dosah fotoelektrického snímača – pre produkty dostupné v TME je to rozsah od 0 do 60 m. V prípade, ak je potrebná pokročilejšia detekcia farieb, napríklad iná farba objektu na výrobnej linke označuje jeho defekt, vtedy treba zvážiť nákup snímača farieb. Tu odporúčame sériu snímačov BC15-LDT-C od spoločnosti Autonics.

 

FOTOELEKTRICKÉ SNÍMAČE V TME

Rovnako štandardné, ako aj špeciálne fotoelektrické snímače od spoločnosti Panasonic, Omron a Autonics dostupné v TME skladom. Detektory sú vzhľadom na svoju multifunkčnosť a spoľahlivosť vhodné rovnako do veľkých fabrík, ako aj malých výrobných podnikov.

 

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Pridaj komentár