- SVETELEKTRO - https://svetelektro.com -

Spoznajte výhody SMD elektrolytických kondenzátorov

Elektrolytické kondenzátory v SMD prevedení nie sú tak často používané ako vývodové radiálne alebo axiálne kondenzátory. Ponúkajú pritom mnohé výhody, ktoré uľahčujú výrobu a šetria miesto na DPS.

Elektrolytické kondenzátory v SMD vyhotovení ponúkajú tie isté vlastnosti ako ich príbuzní s vývodmi (THT verzia), ale sú podstatne jednoduchšie spájkovateľné. Ak máte zariadenie, kde je väčšina súčiastok v SMD prevedení, pravdepodobne postupujete tak, že si dáte SMD súčiastky osadiť strojovo s následným zapájkovaním pomocou pretavenia (reflow soldering). Vývodové THT súčiastky (through hole technology) sú potom pájkované v druhom technologickom kroku – cínovou vlnou alebo ručne. V zariadení, kde je veľa rôznych THT súčiastok, je tento 2. technologický krok nevyhnutný. Ale v zariadeniach, kde je THT súčiastok len niekoľko, je často možné ich počet minimalizovať alebo úplne vylúčiť. Tým sa výrazne zlacňuje a urýchľuje výroba. Navyše, v porovnaní s ručným spájkovaním, je spájkovanie pretavením oveľa konzistentnejšie, zaručujúce vyrovnanú kvalitu spájkovania v jednotlivých výrobných sériách.

Výhody / vlastnosti:

  1. univerzálne SMD elektrolytické kondenzátory
  2. štandardné aj nízkoimpedančné prevedenie
  3. zjednodušujú výrobu zariadenia
  4. plne nahrádzajú THT verziu
  5. šetria miesto na DPS

Druhou podstatnou výhodou je často úspora miesta. SMD elektrolytické kondenzátory sú dostupné aj s veľmi nízkym profilom. Vďaka tomu, že vývody SMD kondenzátorov nevyžadujú vyvŕtanie otvorov v DPS ako pri THT technológii, môžu v niektorých aplikáciách výrazne uľahčiť návrh viacvrstvových DPS. Výhodou môže byť aj fakt, že ich použitím sa nenaruší celistvosť zemniacej vrstvy DPS pri VF obvodoch.

Z nášho skladu vám ponúkame typy Samwha SC [1] a Samwha CK [2]. Sú to hliníkové elektrolytické kondenzátory pre všeobecné použitie.


Typ SC [3] je štandardný typ pre použitie do +85°C. Je dostupný v širokom rozsahu hodnôt 0,1 uF až 2200 uF a s maximánym pracovným napätím 4 až 450V.



Typ CK [4] je nízkoimpedančný typ použiteľný v širokom rozsahom pracovných teplôt -55 až +105°C. Je dostupný v kapacitách 10 uF až 1500 uF a s maximánym pracovným napätím 6,3 až 100 V. Oproti typu SC má vyššie dovolené prúdové zaťaženie (ripple current), čo ich robí vhodnými aj do spínaných zdrojov.

Oba typy sú dodávané na nosnej páske v kotúči, preto sú vhodné pre automatické osadzovacie stroje.

V prípade záujmu prosím kontaktujte firmu SOS electronic s.r.o. na adrese info@soselectronic.sk [5].

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)