SVETELEKTRO

30. marca 2015   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

SSR neznamená len „super spoľahlivé relé“


SOS electronic s.r.o.

Tichá prevádzka, odolnosť voči mechanickým otrasom, magnetickému poľu a iné faktory robia polovodičové relé najlepšou voľbou pre mnohé aplikácie.

Odkiaľ začať? Skúsime to s vymenovaním „plusov“ polovodičových relé (SSR – solid state relay):

● dlhá životnosť, žiadne pohyblivé časti, žiadne opaľovanie kontaktov
● tichá prevádzka, veľmi výhodné pre komerčné a medicínske aplikácie
● minimálny elektrický šum vďaka možnosti spínania „v nule“
● ľahké ovládanie a minimálna spotreba energie na ovládanie
● odolnosť nárazom a vibráciám, montáž v akejkoľvek polohe
● rýchle spínanie (cca 0,1 ms)
● nízka hmotnosť
● imunita voči vonkajšiemu magnetickému poľu (použiteľné aj v blízkosti silných motorov,…)

Určitou nevýhodou SSR je, že na nich vzniká viac tepla pri prechode prúdu „kontaktmi", než u klasických elektromagnetických relé. To je však závislé na voľbe vhodného typu a je to priamo závislé od veľkosti spínaného prúdu – samotná spotreba SSR je minimálna v porovnaní s cievkou bežného relé (podobnej veľkosti).

Z vyššie uvedených vlastností vyplýva, že SSR sú skvelou voľbou všade tam, kde treba spínať často a prípadne aj meniť smer otáčania motorov (integrované v jednom prvku). SSR sú maximálne vhodné aj pre spínanie DC prúdov (solárne aplikácie, batérie,…) keďže netrpia iskrením a opaľovaním kontaktov ako je tomu u klasických kontaktov (DC elektrický oblúk je oveľa ťažšie zhasiteľný než AC). Mnohonásobne dlhšia životnosť v porovnaní s klasickými relé vyúsťuje do veľmi nízkych prevádzkových/ servisných nákladov a výrazne eliminuje straty z možnej odstávky výroby a pod.

Ak sme vás navnadili na polovodičové relé, potom isto stojí za to pozrieť sa na produkty vedúceho výrobcu v tejto oblasti – výrobky spoločnosti CRYDOM, ktorá sa už vyše 40 rokov špecializuje na vývoj a výrobu SSR. Medzi novinkami v našej skladovej ponuke nájdete SSR Crydom relé do DPS v puzdrach SIP a miniSIP, na panel, ako aj na DIN lištu. Ich základné vlastnosti sú veľmi podobné, líšia sa hlavne v max. napätí a prúde, ktoré dokážu spínať.

Prakticky každé SSR Crydom sa vyrába pre spínanie AC alebo DC prúdu a tiež vo verzii R – random (náhodné spínanie v akejkoľvek fáze AC napätia) alebo „ZCD – zero crossing“ spínajúce „v nule“ (vhodné pre minimalizáciu rušenia).

Detailné parametre nájdete v katalógových listoch pri jednotlivých typoch a pomoc pri výbere vám poskytnú dokumenty Crydom overview, Crydom product guide, Crydom Selecting SSR a Crydom motion control. Pre tých z vás, ktorí radi rozumejú súčiastkam do hĺbky, je určený dokument „SSR-the inside story".

V prípade záujmu o akékoľvek produkty Crydom (aj tie, ktoré nemáme na sklade)  prosím kontaktujte SOS electronic s.r.o. na adrese info@soselectronic.sk.

 

 

Vhodné aplikácie/ segmenty :

  1. ovládanie vyhrievania,
  2. HVAC, vetranie
  3. osvetlenie
  4. ovládanie motorov
  5. mobilné aplikácie
  6. vojenská technika
  7. medicínska technika
  8. potravinársky priemysel
  9. inteligentné budovy
  10. veterná a solárna energia

 

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Komentáre (2)

  1. spin90 píše:

    Len skoda ze drviva vacsina spina napatia az od urcitej hodnoty. Ono to bezne nevadi, ale su pripady ked by bolo dobre spinanie aj nizsich napati, najlepsie od nuly. Take SSR som nenasiel.

Pridaj komentár