SVETELEKTRO

25. augusta 2012   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Stroboskop na nastavenie predstihu


zawin

Pomôcka pre ladenie motora

Stroboskopická lampa k nastaveniu predstihu je veľmi dôležitá pomôcka k ladeniu motora, prípadne k zisteniu problémov zapaľovania u starších vozidiel s mechanickým rozdeľovačom.

Kvalitná stroboskopická lampa so xenónovou výbojkou je pomerne drahá a potrebuje vysoké napájacie napätie. Preto som sa rozhodol pre lacnejšiu variantu s vysoko svietivými bielymi LED, kde je možné stroboskop napájať priamo z autobatérie vozidla. U tohto stroboskopu sa vďaka svojej konštrukcií neprejavuje rušenie s okolitych VN káblov.

 

Popis konštrukcie:

Po príchode impulzu zo snímacej cievky sa otvorí tranzistor T1 čím zopne aj tranzistor T2, ktorý privedie napájacie napätie na vstupy hradiel NAND. Hradlo sa preklopí a teda na výstupe bude log. 0. Cez diódu D1 sa vybije kondenzátor C1 a na výstupe hradla bude log. 1, ktorá otvorí tranzistor T3 a LED sa rozsvietia. Dĺžku záblesku LED definuje RC časová konštanta tvorená odporom R7 a kondenzátorom C1. Teda po ukončení impulzu sa pomaly začne nabíjať kondenzátor C1 až na kritickú hodnotu ktorá spôsobí preklopenie hradla a tým aj zhasnutie LED.

 

Obr. č. 1 – Schéma zapojenie stroboskopu

 

Pre minimalizáciu rozmerov boli použité v celej konštrukcií SMD súčiastky. Schéma zapojenia aj DPS boli vytvorené v prostredí programu Eagle 6.1. a môžete si ju stiahnuť z nasledovného linku –  strobo.zip

 

Obr. č. 2 – Osadenie DPS

 

Obr. č. 3 – DPS s rozmermi 27x45mm

 

 

Popis snímacej cievky:

Aby sa zabránilo „chytaniu“ rušenia z okolitých VN káblov od rozdeľovača bolo zvolené indukčné snímanie pulzu namiesto kapacitného, čím sa tento problém odstránil.

Snímaciu cievku som spravil štýlom „čo dielna dala“ a asi to nieje to najvhodnejšie riešenie, ale funguje.

Zobral som železo prachové toroidné jadierko a rozpolil som ho na 2 rovnaké polovice. Na jednu polovicu som navinul 100 závitov 0,15mm lakovaného drôtu. Ako uchopovacie zariadenie som použil štipec, kde som obidve polovičky toroidného jadra prilepil (viď obr. č. 2). Do stredu toroidu teda pri nastavovaní pripneme želaný VN vodič.

 

Fotografie hotového výrobku

 

 

 

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (2)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od zawin (zobraziť všetky)

Komentáre (9)

  1. petersno píše:

    pri starsich motoroch s mechanickym rozdelovacom sa stroboskop pouziva na nastavenie predstihu zapalovania.
    predstih zapalovania nastavujeme pomocou rysky na remenici klukovej hriadele a stupnice na bloku motora. poloha tejto rysky na stupnici koresponduje s polohou prveho { vacsinou } valca v hornej uvrati. no a stroboskop nam svetelnym zableskom v spravnom momente umoznuje tuto polohu vidiet { za drobnej spoluprace zotrovacnosti oka }.

    tolko pre tych, co niesu celkom v obraze. od doby, ked boli taketo motory bezne, uz je to predsa len nejaka doba ;-))

    pekny clanok zawin, pre niektorych lahky zavan nostalgie

  2. Ond3x píše:

    Pěkné… jen škoda toho SMD návrhu. Tohle bude imho stavět hlavně nějaký klučina, co potřebuje naladit fechtla, elektrice moc nerozumí a ten SMD bude nad jeho síly 🙂

  3. 24mato píše:

    Da sa pouzit aj MH7400? napriklad?
    Asi nie pravda lebo MHcka su iba na max 7 voltov.

  4. 24mato píše:

    Bude stacit 60 zavitov, 0,3 dratu?

  5. allias75 píše:

    Bolo by možné pripojiť namiesto toho snímača v tom štipci snímač na diesel?? Je to piezo snímač origo od stroboskopu.Montuje sa na trubku k vstreku.Potreboval by som totiž nastaviť dieslovy motor.Ďakujem

  6. hajdusko píše:

    Ahojte po dlhsom case som sa dal na stavbu tohto stroboskopu ,len tak pre zabavu a otestovat konstrukciu , vyroba plosneho spoja prebiehala v poriadku aj suciastky su dostupne uplne v pohode . Ked som to poskladal celkom som sa tesil ako to bude fungovat , priznam sa som majitelom aj starsieho vozidla takze testovat je kde .
    Blika to naozaj dost silno a je to vidiet aj cez den samozrejme nie na priamom slnku .
    Lenze asi bude neaky problem , lebo blika to v nespravnom case, ako som to skusal
    daval som to na 1. aj 4. valec, ale ryska sa neukazovala skusal som na ine valce 2,3
    ci nieje problem v opozdeni signalu pre led ,ale nevidno rysku nikde skusal som prerabat sondu ale nepomohlo to . nieze by som ho potreboval ale otestovat to treba ,mam doma tovarensky stroboskop a ten ukazuje v pohode . Pravdepodobne tam bude neaky problem s rychlostou signalu , alebo nieco ine . Konstrukcia je pekna
    ,kompaktna ale asi bude treba neaku upravu . Skuste poradit mozno na to niekto pride aky problem sa tam vyskytol .

Pridaj komentár