SVETELEKTRO

31. marca 2012   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Superkapacitory namiesto batérií?


SOS electronic s.r.o.

Dvojvrstvové elektrolytické kondenzátory s vysokou kapacitou už umožňujú nahradiť záložné batérie v mnohých aplikáciách.

Moderné dvojvrstvové kondenzátory s vysokou kapacitou sa v porovnaní s bežnými kondenzátormi vyznačujú veľmi vysokou objemovou energetickou hustotou. Ich kapacita je tak vysoká, že v mnohých zariadeniach dokážu nahradiť záložné batérie. Na trhu sú dostupné miniatúrne typy, ako aj fyzicky veľké typy s kapacitami v desiatkach až stovkách Faradov.

Jednou z najväčších výhod kondenzátorov v porovnaní s batériami je ich dlhá životnosť, nakoľko ich elektródy nepodliehajú degradácii ani po mnoho tisícich cykloch ako je tomu u batérií. Naproti tomu aj moderné batérie majú obmedzenú životnosť a obmedzený počet cyklov, pretože ukladanie energie v batériách je spojené s chemickými zmenami elektród (zmena z pevnej fázy na kvapalnú, kryštalizácia,…), čo spôsobuje ich degradáciu.

Výhody / vlastnosti:

  1. kondenzátory schopné nahradiť záložné batérie
  2. vysoká spoľahlivosť
  3. podstatne vyššia životnosť oproti batériám

V našej ponuke nájdete malé typy dvojvrstvových elektrolytických kondenzátorov veľkosti mince “coin-type”, vhodné napr. pre záložné napájanie pamätí. Napríklad kondenzátor s kapacitou 1F (1000mF=1 000 000 uF) nabitý na 5V dokáže uložiť energiu o veľkosti 12,5 Joulov (E=1/2*C*U2), čo je 12,5 Wattsekúnd. Táto energia je vo väčšine prípadov dostatočná na zaistenie bezpečného zálohovania pamätí pri výpadku energie. Takáto energia je tiež dostatočná pre krátkodobé napájanie zariadení s nízkym odberom. Toto môže byť veľmi užitočné napríklad pre bezpečný zápis údajov do EEPROM a bezpečné vypnutie zariadenia.



V prípade záujmu prosím kontaktujte firmu SOS electronic s.r.o. na adrese info@soselectronic.sk.

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Pridaj komentár