SVETELEKTRO

18. novembra 2006   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Světelný spínač


james999

Světelný spínač se používá pro sepnutí triaku v případě zmenšení osvětlení, zejména pro pouliční nebo bezpečnostní osvětlení objektů nebo při přerušení světelného paprsku průchodem osoby nebo při počítání výrobků.

Světelný spínač
Světelný spínač se používá pro sepnutí triaku v případě zmenšení osvětlení, zejména pro pouliční nebo bezpečnostní osvětlení objektů nebo při přerušení světelného paprsku průchodem osoby nebo při počítání výrobků. Jako čidlo slouží fotorezistor, u něhož odpor závisí na osvětlení.
Spínač je z důvodů jednoduchosti a ceny napájen přímo ze sítě a jako spínací prvek je použit výkonový triak, na nějž je zapojen alarm nebo počítač kusů. Napájecí napětí pro elektronické obvody se získává z kapacitního děliče s kondenzátorem C1 470nF/250V. Zenerova dioda D1 zajišťuje maximální velikost napájecího napětí. To je usměrněno diodou D2 a filtrováno kondenzátorem C2. První dvě hradla IC1A a IC1B jsou zapojena jako detektor průchodu nulou. Pouze v případě že se síťové napětí pohybuje v úrovních pod 40V, může dojít k sepnutí spínače. Druhou podmínkou je napětí na vstupu 8 IC1C, které závisí na použitém fotoodporu a intenzitě záření. Fotoodpor mění řádově svou velikost od 100 ohmů až po více než 10 megaohmů. Stoupne li intenzita osvětlení, klesne odpor LDR a IC1D se překlopí. Tím dojde též k sepnutí triaku TY1.



Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od james999 (zobraziť všetky)

Pridaj komentár