SVETELEKTRO

5. januára 2013   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Svetlo bez konca s LED OSRAM Duris E3 a E5


SOS electronic s.r.o.

Doslova nekonečne dlhé pásy lineárneho svetla sa dajú vytvárať s LED rady Duris E3 a E5. Širokouhlý lúč a veľmi rovnomerná distribúcia svetla robia tieto LED veľmi ľahko aplikovateľnými.

Príjemné osvetlenie vnútorných priestorov obyčajne dosiahneme „mäkkým“ rozptýleným svetlom, keď je objekt osvetlený z rôznych uhlov a preto nevznikajú ostré tiene. To je vo vnútorných priestoroch pomerne ľahko realizovateľné použitím viacerých zdrojov svetla a aj vďaka odrazom svetla – napr. od stien. Pravdepodobne najväčší vplyv na rovnomerné osvetlenie má však veľkosť plochy ktorá vyžaruje svetlo. Žiadúcu – veľkú plochu dosiahneme použitím reflektoru (v spojení s vysoko výkonnými LED) alebo jednoduchšie použitím väčšieho počtu menej výkonných LED.

Výhody / vlastnosti:

  1. ľahko aplikovateľné SMD LED pre osvetlenie (SSL)
  2. široký vyžarovací uhol (110-120°) pre homogénnu distribúciu svetla
  3. vysoká účinnosť, typ. 110 lm/W/5000K
  4. vysoké CRI (typ. 72 – 85)
  5. stabilná svietivosť počas životnosti
  6. výborne vhodné aj do náhrad za konvenčné svetelné zdroje
  7. kompaktné rozmery 3×1,4 mm (E3) a 5,6 x 3,0 mm (E5)
  8. cenovo efektívne PLCC puzdro

 

To je presne prípad Duris E3 a Duris E5. Vďaka svojmu kompaktnému SMD puzdru sa dajú ľubovoľne použiť na DPS prakticky akýchkoľvek tvarov. Malé rozmery oboch LED zároveň umožňujú tesné umiestnenie LED vedľa seba. LED OSRAM Duris E3 a Duris E5 sa vyznačujú veľmi rovnomernou vyžarovacou charakteristikou v širokom uhle (120°) a vysokou účinnosťou až 110lm/W. Výsledok je perfektne homogénne svetlo bez viditeľných bodov. Preto sa LED Duris výborne hodia aj na konštrukciu náhrad za konvenčné fluorescenčné trubice (T5 a T8) a žiarovky. Duris E3 aj E5 majú veľmi podobné optické parametre, hlavný rozdiel je v maximálnom prúde 30mA / E3 versus 180mA / E5.

Je dobré si uvedomiť, že maximálny prúd LED nemá nič spoločné s účinnosťou, t.j. že aj nízkovýkonové LED majú vysokú účinnosť (lm/W). Preto približne rovnako účinný zdroj svetla môže byť vytvorený z 1 LED OSRAM OSLON Square, ale aj napr. z 50-ich Duris E3 alebo 8-ich Duris E5.

Výhodou výkonných LED je ľahké dosiahnutie vysokého svetelného výkonu z malej plochy (bodové svetlá) a ľahká aplikácia optiky. Na druhej strane menej výkonné LED sú zvyčajne ľahšie použiteľné, nie je potrebná žiadna optika a často ani nie je potrebný prídavný chladič, pretože je výkon rozptýlený na väčšej ploche a už samotná DPS často dokáže odviesť a rozptýliť vznikajúce teplo. Preto je použitie Duris E3 a E5 veľmi jednoduché a prakticky hneď po zapájkovaní LED na DPS získavame funkčný zdroj rovnomerného svetla.

Ďalšie informácie vám poskytne prehľad série Duris E a LED riešenia OSRAM. V prípade záujmu o akékoľvek LED diódy OSRAM  prosím kontaktujte firmu SOS electronic s.r.o. na adrese info@soselectronic.sk.


 

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Pridaj komentár