SVETELEKTRO

22. apríla 2007   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

TDA 1519 A a TDA 1519 B


zawin

Tento IO vyrába známa firma Philips. Toto zapojenie tohto obvodu je mostíkové to znamená, že výstupný výkon je 22W pri 4 Ohm ( udáva výrobca pre TDA 1519 A ) a 12W pri 4Ohm ( udáva výrobca pre TDA 1519 B ). Toto zapojenie som tu uviedol hlavne z dôvodu minimálneho použitia súčiastok čo uľahčuje stavbu a je predovšetkým určený pre začiatočníkov a pre menej náročných užívateľov. Schéma zapojenia je na obrázku 1. Vstupný užitočný signál je vedený na napäťový delič tvorený rezistormi R1, R2 a R21, R22, ktorým je možné nastaviť jeho veľkosť, ktorá bude vhodná na ďalšie spracovanie. Pre galvanické oddelenie potenciálov je na výstupe zaradený za napäťoví delič kondenzátor C1 pre ľavý kanál a C21 pre pravý kanál.

Pre odstránenie nežiadúcich zložiek v napájaní je v tomto zapojení použitý elektrolytický kondenzátor C3, C23 a keramický kondenzátor C2, C22. V tomto zapojení odpadá nutnosť použiť oddeľovací kondenzátor, keďže toto zapojenie je mostíkové, ale dobre je, ak reproduktory ochránite zapojením, ktoré je uvedené na našej stránke. Takže po osadení a skontrolovaní DPS zosilňovač pripojíme na napájanie a odmeriame kľudový prúd, ktorý by sa mal pohybovať v rozsahu 50mA až 80mA na kanál. Pokiaľ by ste hľadali spätnoväzbové rezistory k nastaveniu zosilnenia zosilňovača, tak hľadáte zbytočne, pretože výrobca ich priamo zabudoval do čipu a je nastavené na 30dB čo je vyhovujúce. Napájacie napätie by nemalo prekročiť 18V, pretože pri 19V sa spúšťa prepäťová ochrana vo vnútri obvodu. Návrh DPS je na obrázku 2 a osadenie na obrázku 3.

 

( obr. 1 ), schéma zapojenia:



( obr. 2 ), návrh DPS ( veľkosť: 11×5,4 cm ):



( obr. 3 ), osadenie DPS:



 

Zoznám súčiastok:

IO1, IO21 – TDA 1519 A alebo TDA 1519 B

R1, R21 – 18kOhm

R2, R22 – 3,3 až 10kOhm ( k nastaveniu vstupného napätia )

C1, C21 – 220nF/ MKT

C2, C22 – 100nF/ ker.

C3, C23 – 100uF/ 25V

 

Použitá literátúra: K. E. 6/ 1996

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (1)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od zawin (zobraziť všetky)

Komentáre (9)

  1. sudruhdude píše:

    Tak toto je ako stvorené pre auto, už len vyzraď , aké to má skreslenie pri 10W

  2. Jukka píše:

    Presne ako som napisal 10% pri 4 aj 2 Ohm tam sa uz len lisi vystupnyvykon ale ako mas pravdu je to urcene do auta ale ako ak mas schemu zosika ktora sa bud montuje do autoradii alebo nejake externe koncaky ktore maju nizsie skreslenie tak sa nim pochval. To ti povie kazdy a urobis tym radost nie len mne ale aj ostatnim. Diky.

  3. Jukka píše:

    No aby som skonkretizoval tymi koncakmi som myslel koncaky urcene do auta cisto na napajacie napatie 14,4V pri nastartovanom aute. Lebo nasobic viem spravit aj ja na vystupne symetricke napatie +/-35V a dat tam nejake vykonove IO alebo rovno tranzistory.

  4. Jukka píše:

    Tak prepapc ale vyznelo to tak tak ja to beriem spat ved teda aj tak info som ti uz napisal je to od firmy Philips. A to ostatne uz vies.

  5. Jukka píše:

    Ano uz v IO je ten mostik ved uz len logicky kde mas potom na vystupe oddelovaci kondik? 🙂 to je jasne zo zapojenia a tento zosik je na baterku ziadna symetria napajanie takze toto je isto mostik.

  6. pist píše:

    vyskusal som toto zapojenie celkom dobre pre zaciatocnikov odporucam to

Pridaj komentár