SVETELEKTRO

26. júna 2015   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Termokamera veľkosti mobilného telefónu


TME s.r.o.

Veľkou chybou môžeme nazvať identifikovanie moderných termokamier so zariadeniami veľkých rozmerov a neergonomického tvaru. Na potreby mobilnej diagnostiky, najmä v stavebníctve, boli navrhnuté termokamery veľkosti mobilného telefónu. Príkladom takéhoto riešenia je kompaktná kamera Flir C2.

Medzi základnými vlastnosťami kamery Flir C2, okrem jej ľahkej a plochej konštrukcie, treba spomenúť funkciu MSX, ktorá uľahčuje čítanie čísel, a taktiež štítkov a iných prvkov. Nemenej dôležitá je aj vysoká citlivosť a široké zorné pole zariadenia. Pri analýze termogramov a tvorbe správ sa určite zíde bezplatný softvér Flir Tools. Romery kamery Flir C2 sú 125 x 80 x 24 mm pri hmotnosti len 0,13 kg.
 
Parametre obrazu a optiky
V termokamere Flir C2 je použitý infračervený senzor s rozlíšením 80 x 60 pixelov, čo poskytuje 4800 meracích bodov. K dispozícii užívateľa je farebný displej s uhlopriečkou 3" a rozlíšením 320 x 240 bodov. Kapacitný dotykový displej je zárukou rýchlej obsluhy zariadenia.
Za pozornosť stojí tepelná citlivosť zariadenia < 0,1°C a minimálna zaostrovacia vzdialenosť 0,15 m (tepelná vzdialenosť) a 1 m (MSX). Pokiaľ sa jedná o technické parametre, kľúčový význam má opakovacia frekvencia 9 Hz a konštantná ostrosť a spektrálny rozsah 7,5 – 14 μm. Orientácia obrazu sa nastavuje automaticky.
Kamera môže zobraziť obraz v infračervenej oblasti, vo viditeľnom spektre alebo v režime MSX, či vo forme galérie.
 
Meranie a analýza
Vrecková termokamera Flir C2 je schopná merať teplotu v rozsahu od -10°C do 150°C s presnosťou  ±2°C (pri menovitej teplote 25°C) alebo 2% meranej hodnoty (v závislosti od toho, ktorá hodnota bude väčšia).
Pri analýze termogramu je možné meracie body zapnúť/vypnúť. Na druhej strane, zariadenie umožňuje korekciu emisivity s prednastavenými možnosťami pre matný, polomatný alebo lesklý povrch, a taktiež možnosť zadať individuálnu hodnotu užívateľa. Nemenej dôležitá je možnosť korekcie meranej hodnoty vzhľadom na zdanlivú odrazenú teplotu a emisivitu. Snímky sa ukladajú v štandardnom formáte JPEG so 14-bitovou hĺbkou. Samozrejme k dispozícii je aj funkcia digitálneho fotoaparátu s pevnou ohniskovou vzdialenosťou a rozlíšením 640 x 480 bodov.
Užívateľ má k dispozícii aj celý rad nastavení umožňujúcich zmeniť farebnú škálu, od odtieni šedej, cez železo, dúhu, až po vysokokontrastnú dúhu.
 
Ukladanie a prenos dát
Kamera Flir C2 ukladá zhromaždené údaje vo svojej vnútornej pamäti, do ktorej sa zmestí minimálne 500 sád snímkov. Pokiaľ ide o možnosť prenosu údajov do počítača, kamera je vybavená USB portom (Mikro-B). Je potrebné zdôrozaniť, že zariadenie poskytuje možnosť prenosu dát aj do zariadení s operačnými systémami iOS a Android. Pri prenose obrazu do externých zariadení je k dispozícii aj nemerací videosignál z termokamery a signál z kamery vo viditeľnej časti spektra.
 
Riadenie spotreby energie
Základom systému napájania kamery Flir C2 je polymérový akumulátor Li-ion 3,7 V, ktorý poskytuje energiu na dve hodiny prevádzky zariadenia. Na nabitie akumulátora stačí 1,5 hod. Externé nabíjanie je riešené vo forme sieťového adaptéra. Kamera môže byť prevádzkovaná pri teplotách od -10°C do 50°C.
 
Zhrnutie
Na záver je potrebné zdôrazniť, že vrecková termokamera Flir C2 je zariadenie, vďaka ktorému za rozumnú cenu získame celý rad možností užitočných predovšetkým v oblasti stavebníctva.
Oblasť použiteľnosti kamery Flir C2 v tomto odvetví je veľmi široká. Zahŕňa napríklad kontrolovanie striech a iných stavebných prvkov z hľadiska výskytu tepelných mostov ale taktiež detekciu horúcich alebo studených rúr v stenách, či detekciu poškodenej izolácie. Termokamery sú nenahraditeľné aj pri detekcii tepla unikajúceho zo systémov podlahového kúrenia a prvkov elektrickej inštalácie so zvýšenou teplotou.
Vo všeobecnosti môžeme povedať, že termokamera Flir C2 je diagnostický nástroj vhodný obzvlášť pri práci s vodnými, vykurovacími, elektrickými a ventilačnými systémami a s klimatizáciami. V nízkej cene tak môžete získať veľmi univerzálne multifunkčné diagnostické zariadenie, ktoré sa okrem toho zmestí vo Vašom vrecku.
Viac informácií nájdete na webovej stránke oficiálneho distribútora spoločnosti FLIR – firmy Transfer Multisort Elektronik (www.tme.eu).

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Pridaj komentár