- SVETELEKTRO - https://svetelektro.com -

Tester diaľkových ovládačov

Pred časom som potreboval zariadenie, ktoré by dokázalo zistiť vysielané kódy diaľkového ovládača určeného pre spotrebnú elektroniku. A tak som postavil jednoúčelové zariadenie, ktoré slúži na zistenie vysielaného kódu infračervených diaľkových ovládačov, ktoré vysielajú kódy protokolom RC5. Zistené kódy sú zobrazované na LCD 2×16 znakov.

Popis zapojenia:
Základom zapojenia je jednočipový mikropočítač AT89C2051 od fy Atmel, ktorý zabezpečuje spracovanie signálu z infračerveného prijímača TSOP1736. Dekódovanie povelov sa uskutočňuje programovo, pričom je využitý jeden vstup prerušenia a jeden č/č procesora. Po spracovaní sa zistené údaje zobrazujú na klasickom LCD 2x16znakov, ktorý pracuje v 4bitovom móde.
Schéma zapojenia je na obrázku. Procesor obsahuje resetovací obvod tvorený prvkami C1 a R1. Frekvenciu kryštálu je nutné dodržať, inak dochádza k chybnému dekódovaniu povelov z diaľkového ovládača. Prvky C5 a C4 slúžia na filtráciu napájacieho napätia, ktoré je +5V. Dióda D1 slúži na ochranu pred zničením pripojených obvodov v prípade pripojenia napätia opačnej polarity. Trimer R2 slúži na nastavenie kontrastu displeja. Infra prijímač TSOP1736 slúži na prijímanie a vytvarovanie infra signálu z diaľkového ovládača. Je možné použiť aj iný typ, musí však byť určený pre nosnú frekvenciu 36kHz.



Protokol RC5:
Cieľom článku nie je popis tejto normy. Stručne môžem povedať, že protokol vymyslela fy Philips a používa ho vo svojich zariadeniach aj veľa iných výrobcov spotrebnej elektroniky. Na Slovensku je to fy OVP Orava (kedysi OTF), ktorá sa zaoberá výrobou TV prijímačov a požíva spomínaný protokol vo svojich diaľkových ovládačoch. Kód sa skladá z 14bitov, pričom prvá dva bity sú tzv. štart bity a majú vždy hodnotu 1, ďalší bit je toggle bit. Tento bit mení svoju hodnotu vždy po uvoľnení tlačidla ovládača. Ak je teda tlačidlo stlačené dlhšie, všetky vysielané povely majú toggle bit zhodný. Po uvoľnení a ďalšom stlačení tlačidla, je hodnota toggle bitu opačná. Nasleduje 5 adresových bitov. Prítomnosť adresy dovoľuje ovládať teoreticky 32 rôznych prístrojov bez vzájomného ovplyvňovania. Napr. TV prijímač má adresu 0, video 5, atď. Posledných 6 bitov tvorí kód povelu. Každé tlačidlo má pridelený svoj kód.
Konštrukcia:
Zapojenie je realizované na jednostrannej DPS.Obsahuje všetky súčiastky okrem LCD, ktorý sa pripája cez vodiče na konektor JP2. Pre procesor je výhodné osadiť objímku, a tak predísť jeho poškodeniu pri spájkovaní.
Zobrazovanie na LCD:
Po pripojení napájania sa na LCD zobrazí úvodné logo a cca po 3 sekundách sa na LCD zobrazia názvy Address: xx d, Code: yy d a nápis Togg: z, kde xx predstavuje hodnotu adresy v desiatkovej sústave, ďalej yy hodnotu kódu povelu v desiatkovej sústave a z určuje hodnotu Toggle bitu buď log.1 alebo log.0.

Záver:
Popisované zapojenie je určené pre tých, ktorí potrebujú zistiť vysielané kódy IR ovládačov resp. potrebujú vedieť či je ovládač funkčný. Schéma aj DPS boli kreslené Eagli, program pre procesor sú tu na stránke v uploade pod názvom RC5 Tester [1]

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (3)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (1)