SVETELEKTRO

31. mája 2014   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Traco TSR, TMA – keď každý Watt má cenu zlata


SOS electronic s.r.o.

DC/DC spínané stabilizátory TRACO ušetria to najcennejšie – energiu. Teraz ešte dostupnejšie vďaka nižšej cene a lepším skladovým zásobám.

Spínané stabilizátory už možno poznáte z vlastnej praxe alebo aspoň z našich článkov Nové spínané stabilizátory Traco TSRN-1 pre kladné aj záporné napätia alebo Vyskúšajte si efektívnu náhradu za štandardné stabilizátory série 78xx a mnohých ďalších.
Našťastie aj v tejto oblasti platí, že vďaka stále väčšej obľube týchto regulátorov ich cena klesá. Navyše vďaka našej úzkej spolupráci s výrobcom – Traco Electronic AG a stále vyšším skladovým zásobám získavame lepšiu nákupnú cenu a vo výsledku lepšiu predajnú cenu pre Vás. Najvýraznejšie to vidno u najobľúbenejších verzií napr. TSR1-2450 a TSR1-24120 s výstupným napätím 5V a 12V.

A hlavný rozdiel medzi sériou TSR1 a TMA? TSR je takzvaný POL (point of load, neizolovaný) regulátor, teda pracuje ako „takmer bezstratová záťaž“ (buck converter) regulujúca výstupné napätie podobne ako klasické stabilizátory (7805, 7812), len samozrejme s výrazne vyššou účinnosťou. Takisto výborná je stabilita výstupného napätia pri zmene záťaže ( typ. 0,4% / 10-100% záťaž). Séria TSRxx má rovnaký max. výstupný prúd pre všetky výstupné napätia, t.j. napr. 5V/1A alebo 12V/1A. V mnohých aplikáciách môže byť výhodou max. vstupné napätie až 36V.

Na druhej strane séria TMA je izolovaný DC-DC menič, teda menič s výstupným transformátorom pracujúci na vysokej frekvencii (desiatky až stovky kHz). Výhodou série TMA je úplné galvanické oddelenie výstupného napätia (tzv. plávajúce napätie) a je teda vhodné aj na napájanie rôznych meracích sond, AD prevodníkov a iných zariadení kde sa vyžaduje oddelené napájanie alebo zamedzenie vzniku zemných slučiek. Napriek výraznej výhode v podobe galvanicky oddeleného (izolovaného) výstupu má však takýto typ DC-DC meničov horšiu stabilitu výstupného napätia pri zmene záťaže (max +-10%/20-100% záťaž). Max. výstupný výkon je konštantný pre danú sériu (TMA-1W, TMR-2W, TEN3-3W, …) t.j. pri verziách s vyšším výstupným napätím je výstupný prúd menší.

Najlepší prehľad o dostupných DC-DC aj AC-DC meničoch vám poskytne prehľadový katalóg Traco a katalógové listy pri jednotlivých typoch.

V prípade záujmu prosím kontaktujte firmu SOS electronic s.r.o. na adrese info@soselectronic.sk.

 

Výhody / vlastnosti DC/DC meničov:

  1. vysoká účinnosť
  2. obyčajne nie je potrebné použiť chladič
  3. priemyselne štandardné puzdra
  4. náhrada klasických stabilizátorov 78xx v TO220 puzdre
  5. kompletné riešenie vrátane induktora a kondenzátorov (nie je potrebné použiť externé komponenty)
  6. rozsah pracovných teplôt obyčajne od -40°C do +85°C
  7. široké portfólio pre rôzne aplikácie

 

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Komentáre (2)

  1. marek181818 píše:

    sice ma to oproti 78xx vyhodu ze vsetko je uz akokeby malej krabicek teda puzdre, netreba predpokladam blokovacie kondiky , usm atd len cena by mohla o dost klesnut

Pridaj komentár