- SVETELEKTRO - https://svetelektro.com -

Transformátor klasický alebo „elektronický“?

Ak sa rozhodujeme či použiť klasický transformátor alebo radšej elektronický spínaný zdroj, je dobré si uvedomiť klady a zápory oboch technológií.

Spínané zdroje Myrra série 47000 si už našli stabilné miesto na trhu a postupne nahrádzajú klasické transformátory. Prečo je tomu tak?

Spínané zdroje vyhrávajú dosť jednoznačne v azda najdôležitejšej požiadavke dnešnej doby – v účinnosti (v celom rozsahu záťaže) a v nízkej spotrebe naprázdno. Podobne v prospech spínaných zdrojov hovoria aj mnohé ďalšie faktory ako napr. pomer výkon/ hmotnosť, rozmery, jednoduchá eliminácia nábehového prúdu, nehlučnosť, minimálne rozptylové magnetické pole, …

Z týchto dôvodov je pre drvivú väčšinu aplikácií lepšie a často aj lacnejšie použiť „elektronickú náhradu“ transformátoru – napr. moduly série Myrra 47xxx [1] alebo pre väčšie výkony AC/DC meniče Traco Power [2].

Možno je na mieste otázka, či existuje ešte dôvod použiť transformátor v bežných aplikáciách s odberom povedzme 1-1000W? Isto áno, napr. v aplikáciách veľmi citlivých na vysokofrekvenčné vyžarovanie (vf prijímače, predzosilňovače,…) ale aj v aplikáciách kde záleží na absolútne najvyššej spoľahlivosti po dobu desiatok rokov. Transformátor je komponent, ktorý takmer nestarne a ak je riadne zaliaty v živici, je jeho životnosť extrémne dlhá. Keďže transformátor neobsahuje žiadne polovodiče, kondenzátory apod. je zároveň veľmi odolný rôznym prepätiam a rušeniam v sieti.

Zdroje série 47000 majú veľmi nízky odber naprázdno – len 200 mW, resp. 300 mW u typov s neregulovaným výstupom. S izolačnou pevnosťou viac ako 4000VAC (vstup/výstup) sú pripravené pre triedu II – zosilnená izolácia. So zabudovanou ochranou ochrana voči skratu a prehriatiu sú pripravené na použitie v prakticky akomkoľvek zariadení s výkonom do cca 5-5,4W.

Bližšie informácie vám poskytne datasheet Myrra 47000 [3] a článok Ušetrite energiu a výrobné náklady so spínanými zdrojmi Myrra 47000 [4].

V prípade záujmu aj o neskladové typy prosím kontaktujte SOS electronic s.r.o. na adrese info@soselectronic.sk [5].

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)