SVETELEKTRO

18. marca 2007   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Úprava PMR rádiostanice a výroba prútovej antény


zawin

Dostal som za úlohu prerobiť PMR vysielačky SENCOR SMR 200. Mal som nahradiť pôvodné antény za antény z väčším ziskom, keďže antény sa mali používať na väčšiu vzdialenosť. V tomto článku si popíšeme jednoduché prerobenie pôvodnej antény na BNC konektor, na ktorý môžeme pripojiť už ľubovoľnú anténu a popíšme si aj výrobu jednoduchej prútovej antény.

Na začiatku chcem upozorniť že konáte na vlastné nebezpečenstvo, lebo nie je dovolená zmena antény v pásme PMR a taktiež pri prerobení antény na staničke vám padne záruka!

Takže ak vás toto úvodné upozornenie neodradilo môžeme sa pustiť do práce 🙂

Teória, meranie:

Takže vlnovú dĺžku vypočítame ako:



Na správne naladenie antény nám poslúži tento jednoduchý obvod, ktorý meria množstvo vyžiarenej energie s antény



Rozpiska kanálov:



Staničky s ktorými som pracoval:

Úprava PMR:

Úprava bude spočívať v nahradení malej neúčinnej antény za BNC konektor ku ktorému môžme už pripojiť našu vyrobenú anténu. Keď som rozmýšľal nad výberom konektora, voľba padla na BNC konektor, ktorý tam presne pasoval až som bol prekvapený.
Takže najskôr rozoberieme staničku odskrutkovaním 6 skrutiek zo zadnej strany. Ďalej vyberieme pôvodnú anténku a spájkovačkou alebo pilníkom odstránime 2 výčnelky z krytu, ktoré zabraňovali otáčaniu anténky.





Na rad prichádza BNC konektor, ktorému skrátime stredový kolík aby moc nevyčnieval do staničky aby sa ľahko zaspajkovať živý vodič do antény, tak ako vidno na obrázku. Nakoniec už len prispájkujeme živý stredový vodič na miesto kde sa opierala o dosku pôvodná anténa a tienenie zaspájkujeme na zem staničky a konektor prilepíme ku krytu nejakým vhodným lepidlom, ja som použil dvojžložkové lepidlo.





Ak vám stanička nepojde zavrieť problém bude vo výčnelku na skrutku ktorá je pri konektore. Tento výčnelok skrátime tiež buď letovačkou alebo pilnikom.

Hotová upravená PMR stanička:


Výroba prútovej antény:

Najčastejšie sa vyrábajú prútové antény o dĺžke lamda/4, čiže pre PMR vypočítame dĺžku lamda = 300/466= 0,644 tak lamda/4= 0,16m = 16cm dĺžka našej antény by teda mala byť približne 16cm. Ak si všimneme pôvodnú anténu tak vidíme že je skrútená do špirály, ktorú keby odmotáme by mala dĺžku 16cm. Zisk takejto antény je veľmi malý práve preto že je stočená.
Prútovú anténu vyrobíme tak že na BNC konektor (F) naspájkujeme asi 20cm koaxiálneho kábla s impedanciou 50ohm, najvhodnejšia je asi RG58.



Asi 3cm od BNC konektora zbavíme koax. Kábel izolácie a tieniaceho vodiča, je to s takého dôvodu aby pri vysielaní nevhodné uchopenie vysielačky neznižovalo výkon antény. Ostane nám asi 17cm živého vodiča na anténe. V ideálnom prípade by mal mať živý vodič antény okolo 16cm, ale keďže sme použili tie 3cm koaxiálu, ktorý má nejaký skracovací činiteľ ktorého hodnota je asi 0,81 tak dĺžka antény bude okolo 13cm.
Aby sme dosiahni najväčší zisk antény použijeme nasledujúci postup:
Použijeme hore uvedený merací prípravok, ktorý umiestnime asi 10 až 20 cm od antény. Zaklučujeme s vysielačkou a sledujeme hodnotu. Postupne striháme anténu po malých kúskoch a pritom sa snažíme s ňou čo najmenej hýbať keď sa budeme blížiť hodnote okolo tých 13cm začneme strihať menšie kúsky 1-2mm, zastaneme pri najväčšej hodnote ampérmetra. Keď sme úspešne naladili anténu môžeme použiť zmrštovaciu bužírku podľa potreby, ja som dal 2 na seba, záleží akú pevnosť antény chcete.

Hotová anténa:


Hotová stanička s novou anténou:


Nakoniec vám zaželám veľa úspechov pri stavbe, ak by sa predsa vyskytol nejaký problém môžete sa ozvať na naše fórum. V nasledujúcom článku a PMR anténach si popíšme výrobu smerovej antény.

Použitá literatúra: www.pandatron.info

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (2)
  • Súhlasím (2)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od zawin (zobraziť všetky)

Komentáre (20)

  1. alexandr píše:

    Miesto hore uvedeného meráčika , by bolo rozumnejšie použiť psv meter, samozrejme ochotného pracovať na danej frekv. a pokial bude amatérskej výroby , tak náležite skalibrovaného – nastavenej smerovosti.Samozrejme oceňujem , že niekto v tejto oblasti vôbec niečo robi. Veľa zdaru!

    • zawin píše:

      No PSV meter by bolo rozumnejsie pouzit ale pre jednoduchost prestavby bolo pouzite toto zapojenie merace elmag. pola, pre jeho jednoduchost 🙂

      • lolek píše:

        Táto prútová štvrtka je absolútny nezmysel. štvrtvlnná anténa musí mať minimálne 3 štvrťvlnné radiály. Aj žiarič, aj radiály musia byť vyladené do rezonancie pomocou GDO, inak je to len FUŠERINA!
        Ktorý fantomas to navrhuje ladiť pomocou PSV-metra? Treba sa doučiť čo je to PSV a čo je ladenie antény!

        • lolek píše:

          Pôvodná anténa sa nazýva závitnicová a neni pravda, že po narovnaní má dĺžku 0,25 lamda. Tieto antény sa ladia pomocou takého indikátora ako popisuješ, len musí byť na 100%zaistené, aby sa nič nepohlo. Indikátor má byť vybavený vf zosilnovačom, aby jeho anténka mohla byť vo väčšej vzdialenosti od doladovanej antény. Ak je blízko, takju ovplyvňuje. Takisto po natiahnutí bužírky sa rezonančný kmitočet antény zmení!

        • radio píše:

          Podle Tveho prispevku by zadna z anten typu pendrek resp. prut na rucnich stanicich nefungoval a byl fuserina ! To je samosebou hloupost !! Pri pouziti prutovych anten se jako protivaha musi uvazovat kapacitni vazba ruky a celeho tela vzhledem k zemi. Pri navrhu, ktery skutecne neni nijak trivialni se musi vzit v uvahu nejen tato kapacitni vazba, ale i prime ovlivnovani blizkych predmetu (rozladovani zarice jejich blizkosti) a mnoho dalsiho. Obecne je ale provoz takovych prutovych anten bezny i u profesionalnich stanic !!! (Motorola, Bendix apod.)
          Ladit antenu tohoto typu pomoci SWR metru je velmi problematicke, nicmene obecne konstrukce zarice 1/4 lambda pro rucni stanice nesmysl rozhodne neni…

          Gus

      • indians píše:

        Treba sa predovsetkym doucit daco o antenach!

      • indians píše:

        …lebo to co tu taras o fuserine a nezmysloch je predovsetkym „nezmysel“! Trocha si daco poprecitaj a potom tu nieco pis… Sorry jako.

  2. alexandr píše:

    No , neviem , ako by dopadla anketa na otázku ,, čo je to
    GDO ?“ Ale asi by to nebolo nič -moc ..Kadá antána typu lambda/4 musí ma definovanú protiváhu – to je dos zrejmé .
    V pôvodnom prameni popisujú aj túto vearziu …A ono tých GDO, ktoré chodia na danej frekvencii , kolko sa ich ešte používa inak ako v skrinke za sklom, s komentárom ,,toto je meracia technika mojej mladosti“.Zachovajme úctu týmto prístrojom …Ono , kto sa nevenuje lampám , tomu slovo grid , a ani dip nič nepovie ..

    • lolek píše:

      GDO je to isté čoGDM. Vy, ktorí sa považujete za moderných rádioamatérov by ste mali vedieť, že toto je nepostrádatelný prístroj pri ladení antény (dá sa aj šumovým mostíkom). Každá anténa, ak to má byť naozaj anténa, musí byť vyladená do rezonancie na kmitočte na ktorom bude pracovať. Len absolutní fušeri a ľudia neznalí si myslia, že anténa sa ladí nastavovaním PSV! UČIŤ SA! UČIŤ SA! UČIŤ SA!

      • lolek píše:

        Ešte k tej anténe.
        Anténa 0,25 lambda je odvodená od polvlnného dipólu. Keď zvisle zavesený polvlnný dipól v strede predelíme nekonečne velikou a dokonale vodivou zemnou rovinou, nahradí spodnú časť dipólu zrkadlový obraz hornej časti dipólu. V praxi túto zemnú rovinu nahrádzame radiálmi a teda tieto sú neoddeliteľnou súčasťou štvrťvlnnej antény!!!

        • radio píše:

          …opet z kontextu vytrzene a neuplne!!!
          Zemni rovinu nahrazuji radialy, ale nikdo je k prutove antene a rucni stanici delat nebude. Je to dan za mobilitu a rozmery celeho komunikacniho systemu! Ma-li uzivatel stanici v ruce, je kapacitni vazbou pres telo k zemi tvorena protivaha k monopolu (prutu) na stanici. Ucinnost systemu je samosebou nizka. JAKAKOLIV prutova antena umistena na stanici je silne kompromisni se vsemi dusledky. Snazit se roubovat na rucni stanici antenu u ktere je tzv. nedilnou soucasti radialni system je ptakovina.

      • radio píše:

        A co nerezonancni anteny napajene otevrenym vedenim?!
        …placas jen kuse a z kontextu vytrzene casti

  3. Kiker píše:

    dostal som sa ku tomuto clanku nahodou a zaujala ma viac menej diskusia. Ak sa ku tomuto clanku raz vratite, najdete tu i moju 🙂

    vseci mate v niecom pravdu. Ci GDO, ci PSW alebo mali meracik intenzity signalu.
    -GDO je super, no nedostupne pre kazdeho a ten co si raz urobi antenku priliz nakladny.
    -PSW je dostupnejsie a da sa s nim prisposobit antenka aby sa nezatazoval koncak. (Len musite mat prisposobeny i napajac).
    -merac intenzitu signalu je v tomto pripade najlacnejsi najdostupnejsi a pomoze.
    -antenu by som prisposoboval uz s izolaciou
    -koax RG58 ma zkracovaci cinitel 0,66 a nie 0,81 ako je to v clanku
    -protivahu ciastocne nahradzuje i ludske telo
    atd.

    • OM0XA píše:

      Presne tak, vsetci maju v niecom pravdu. V clanku su niektore veci nepravdive, niektore nepresne a niektore pravdive.
      Rucna radiostanica je vzdy kompromis, vratane jej anteny. Ak sa komunikacna vzdialenost s novou antenou zvacsi, moze to byt povazovane za uspech, nech je uz antena ladena pomocou indikatora sily pola, GDO, PSV metra, vypoctom alebo cimkolvek inym. Bezni ludia, ktori si kupuju tieto PMR stanice asi sotva diponuju akymkolvek meracim pristrojom na anteny, takze ten indikator sily pola je asi ich jedinou moznostou.

      Navyse, takato uprava je NELEGALNA a moze mat podla zakona neprijemne nasledky v podobe vysokej pokuty, takze podobnu upravu neodporucam.

  4. om3cu píše:

    Okrem prutovej antény je vhodné na tienenie pripojiť kúsok drôtu s dĺžkou cca 16 cm a ten nechať spustený smerom dolu. Týmto sa vytvorí druhá časť dipólu a prispôsobenie bude dokonlejšie tie 3 cm tienenia sú dobré v pôvodnom prevedení iba ak na „žranie signálu kapacitou. Dokonca aj s pôvodnou anténou po pridaní protiváhy sa podstatne zvýši dosah. Pre pripojenie zeme na BNC je nutné použiť širší vodič (pančuchu z koaxu) inak je tam veľká impedancia. Ideálne je pripojenie aspoň dvoma vodičmi po každej strane konektoru.

  5. macko píše:

    ja mám TOPCOM Twintalker 1302
    ale vysiela na rovnakych frekveniach.
    môžem ju použiť?

Pridaj komentár