- SVETELEKTRO - https://svetelektro.com -

Ušetrite 90% príkonu LED s novými typmi od spoločnosti Kingbright

20mA alebo 2mA? Áno aj to môže podstatne ovplyvniť celkovú spotrebu zariadenia alebo výdrž pri napájaní z batérií.

Nové účinnejšie série LED od spoločnosti Kingbright sme vám predstavili naposledy v článku: Malé ale výkonné LED série KP- 2012 [1], kde sme vám predstavili nové skladové typy – červenú sériu SR-J4 [2]. Medzičasom sme zaradili na sklad aj sériu zelených (525nm) LED – ZGK [3] ako aj sériu žltých LED – SYK [4]. Všetky tieto série majú jedno spoločné – vysokú účinnosť, ktorá sa v praxi odráža v dvoch aspektoch:

● výrazne vyššia svietivosť než štandadné typy (pri rovnakom prúde)
alebo
● výrazne menší prúd potrebný na dosiahnutie rovnakej svietivosti

Na ilustráciu pripájame sériu záberov z rovnakého zariadenia osadeného dvomi rozdielnymi zelenými LED (rôzne expozície pri bežnom osvetlení v interiéri). V ľavom zariadení je štandardná LED, v pravom je použitá KP-3216ZGCK [5] (porovnajte len zelené LED, červené LED sú rovnaké). Veríme, že fotografie hovoria za všetko – rozdiel je naozaj veľmi veľký.

Treba povedať, že kvôli inej technológii čipu je pracovné napätie série ZGK väčšie, než u štandardných typov, t.j. cca 3,3V, u žltej série cca 2V a u červenej cca 2,2V. Keďže hodnota svietivosti (cd) je závislá na vyžarovacom uhle, je táto hodnota u SMD diód bez optiky vždy nižšia než napr. u 5mm alebo 3mm vývodových LED. To však neznamená, že daná SMD dióda poskytuje menej svetla – celkový svetelný tok je pri týchto LED s rovnakým čipom rovnaký. Jediný rozdiel je, že u LED s optikou je svetlo sústredené do užšieho vyžarovacieho uhlu. Bližšie informácie vám poskytnú datasheety SR-J4 [6], ZGK [7] a SYK [8]. Písmeno „C“ pri označení typov – napr. ZGCK, SYCK znamená priesvitné puzdro (Clear).

Ak by ste mali záujem aj o iné typy, ktoré nemáme skladom, neváhajte kontaktovať firmu SOS electronic s.r.o. na adrese info@soselectronic.sk [9].

 

Výhody / vlastnosti:

  1. univerzálne vysokoúčinné LED
  2. vysoká svietivosť aj pri malých prúdoch
  3. SMD aj THT puzdra
  4. dostupné v rôznych farbách a verziách

 

 

[10] [11] [12]

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)