SVETELEKTRO

31. januára 2019   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

UTP, FTP, S/FTP? Malé zopakovanie isto nezaškodí


SOS electronic s.r.o.

Aj vy si už občas nie ste istí, či používate správne tieto skratky označujúce dátové káble zväčša používané pre Ethernet?

Dnes už vieme, že ak mal niekto pred 20-30 rokmi pocit, že Internet bude „veľká vec“, tak mal správne tušenie. Len málokto, však zrejme predpokladal, že Internet tak silno ovplyvní priemysel aj súkromnú sféru.

Napriek rozmachu bezdrôtových technológií, predsa len drôtové inštalácie majú svoje prednosti a zvlášť v priemysle ostávajú hlavným pilierom pre dátovú komunikáciu.

Vďaka internetu v práci aj v domácnostiach dnes už aj laik minimálne počul výrazy pre označenie káblov ako UTP alebo FTP. Problém je, že mnohokrát rovnakou skratkou označujeme aj dosť rozdielne káble, čo vidno v rôznych článkoch, blogoch, internetových diskusiách a na iných miestach.

Zopakujme si v krátkosti význam a rozdiely medzi jednotlivými káblami, ako je to definované v ISO/IEC 11801:200.

U/UTP
Kábel bez akéhokoľvek tienenia(Unscreened), len so skrúcanými pármi (Twisted Pair). Bežný netienený kábel označovaný ako UTP kábel.

F/UTP (FTP)
Celkovo tienený fóliou (F) s netienenými skrúcanými pármi (UTP). Tento kábel je veľmi podobný základnému bežnému UTP káblu s pridaním fólie (zväčša hliníkovej) pod hlavný plášť kábla. Ďalší bežný názov pre tento kábel je FTP. F/UTP káble sú bežné v 10GBaseT aplikáciách.

S/UTP
Celkovo tienený opletením (braid Screen) s netienenými skrúcanými pármi (UTP). Tento kábel je občas označovaný ako STP kábel ale majte na pamäti, že takouto skratkou sa niekedy označuje aj nasledujúci kábel s inou konštrukciou. Pre istotu si vždy skontrolujte, či daný kábel má celkové a či samotné páry majú tiež vlastné tienenie.

SF/UTP
Obe – celkové opletenie (S) a tienenie fóliou (F) spolu s (navzájom) netienenými skrúcanými pármi (UTP). Tento kábel je tiež príležitostne označovaný ako STP cable. Káble s celkovým opletením a fóliou sú veľmi efektívne v zabránení rušeniu (EMI) vstúpiť do alebo opustiť kábel.

S/FTP
Celkové opletenie (S) s pármi tienenými fóliou (FTP). Tienenie pod plášťom je teda opletením a každý pár je obklopený vlastnou fóliou. Účel prídavnej fólie na samostatných pároch je zmenšiť množstvo presluchov (crosstalk) medzi nimi.

F/FTP
Celkovo fóliou tienený (F) s fóliou tienenými individuálnymi pármi (FTP). Podobne ako F/UTP cables, tieto tienené káble sa často používajú 10GBaseT aplikáciách.

U/FTP
Bez celkového tienenia (U) ale s fóliou tienenými samostatnými pármi (FTP). Tento typ káblov je tiež bežne používaný 10GBaseT aplikáciách.

 
Prakticky vždy je spolu s tienením použitý aj tenký vodič tzv. „drain wire“ uľahčujúci montáž kábla ak používame RJ45 koncovky s tienením.

Teraz, keď je vám to jasné, isto ľahko rozlúštite označenie F/UTP kábla, ktorý sme najnovšie zaradili do našej stabilnej skladovej ponuky. Ide o osvedčený kábel 1633E Cat5E od spoločnosti Belden, vhodný pre všetky bežné inštalácie v budovách.

Vodiče sú pevné AWG24 s tienením hliníkovou fóliou (+ AWG26 „drain wire“). Kábel spĺňa všetky bežné normy a s vonkajším priemerom 6,0mm je bez problémov použiteľný s drvivou väčšinou RJ45 konektorov. V technickom liste pri kábli 1633E nájdete všetky detaily potrebné pre použitie kábla, vrátane parametrov, ktoré nie každý výrobca udáva. S maximálnym napätím 72V a trvalým prúdom 1,5A (@ 25´C) je bez problémov použiteľný aj pre PoE aplikácie.

V prípade záujmu o akékoľvek káble z produkcie spoločnosti Belden nás prosím kontaktujte na adrese info@soselectronic.sk

 
Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Pridaj komentár