SVETELEKTRO

15. apríla 2015   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Už máte vyriešené pripojenie k DPS?


SOS electronic s.r.o.

Svorkovnice Euroclamp sérií PV, SV a SH sú dostupné v obrovskom množstve verzií a veľkostí, preto tu zaiste nájdete vhodný typ aj pre Vás.

Veľmi častá požiadavka na jednoduché a spoľahlivé pripojenie vodičov k DPS je aktuálna asi tak dlho ako svet pozná dosky s plošnými spojmi. Riešení je veľa, výrobcov tiež, takže voľba vhodného typu je obyčajne otázkou vašich preferencií, požiadaviek zariadenia, dostupnosti, ponuky distribútorov, …. Aj u nás nájdete rôzne riešenia od svetových výrobcov ako napr. TE Connectivity (Tyco, AMP), Wago, Phoenix Contact a tiež od spoločnosti Euroclamp.

Práve posledne menovaný – Euroclamp, sa špecializuje hlavne na svorky do DPS, čo sa odráža v bohatej ponuke. Z našich skúseností môžeme potvrdiť kvalitu a spoľahlivosť týchto konektorov. K najobľúbenejším patria série PV, SV a SH, čo sú svorky do DPS a k nim náležiace protikusy na kábel. Sú dostupné v rozostupoch pinov 2,5mm/ 2,54mm/ 3,5mmm/ 3,81mm/ 5,0mm/ 5,08mm/ 7,5mm/ 7,62mm/ 10,0mm/ 10,16mm. Aby ste si vedeli ľahko nájsť vhodný typ, prinášame vám pár tipov a vysvetlení ohľadom ich značenia.

PVxx – hlavný typ na DPS.
Príklad: PV02 (02-24=počet pólov) – 5.08 (rozostup pinov) – V (V-vertical, H-horizontal)- M(M-modulárne, P-uzavreté)

SVxx – svorkovnice na kábel (female) – určené pre pripojenie so sériou PVxx.
SV02 (02-24= počet pólov) – 5.08 (rozostup pinov)- P (P – zadné napojenie vodičov, F- predné napojenie vodičov) – * (doplnkový údaj, napr. „K“= verzia s bočnými skrutkami)

SHxx – pravouhlé svorkovnice na kábel (female) – určené pre pripojenie so sériou PVxx.
 

Veľmi užitočným "doplnkom" týchto sérii je aj séria SFxx , t.j. – svorkovnica na kábel (male), ktorá umožňuje spojenie kábel/kábel (s typmi SVxx alebo SHxx). To môže byť veľmi výhodné, ak chceme napr. niektorý modul preklenúť (vyradiť) a pritom zachovať vstupné a výstupné vodiče prepojené (napr. rôzne verzie toho istého výrobku). Novinkou vo výrobnom programe je aj séria PF – (female) do DPS, ktorá umožňuje pripojenie konektorov SF (male).
Spoločným znakom svorkovníc PV je pomerne vysoká prúdová zaťažiteľnosť – napr. 12 (16)A/ 450VAC pri typoch s rozostupom pinov 5,0 alebo 5,08mm a max. prierez vodiča 4/ 2,5 mm2 (pevný drôt/ lanko). Telo konektorov je vyrobené z pevného samozhášavého polyamidu (UL94-V0) a samotný konektor je z poniklovanej zliatiny medi. Základná farba týchto konektorov je zelená (RAL6032) ale na objednávku sú dostupné aj v iných farbách (sivá, čierna, modrá, červená, žltá, hnedá a iné). Nezanedbateľnou prednosťou je široký rozsah pracovných teplôt -40 až +130°C.

Typy s veľkým rozostupom pinov (napr. 10mm) sú fyzicky zhodné s typmi s polovičným ( 5mm) rozostupom, líšia sa len „vynechanými“ pinmi a samozrejme vyšším max. dovoleným napätím (750VAC). Azda najlepšiu predstavu o možnostiach týchto „plug-in“ konektorov vám dajú priložené obrázky. Detailný popis nájdete v prehľadovom katalógu Euroclamp, v hlavnom katalógu Euroclamp, ako aj v katalógových listoch pri jednotlivých typoch.

V prípade záujmu prosím kontaktujte SOS electronic s.r.o. na adrese info@soselectronic.sk.

 

Výhody / vlastnosti:

  1. ucelená séria nasúvacích (plug-in) konektorov do DPS
  2. vynikajúci pomer cena/ kvalita
  3. veľké množstvo verzií
  4. 2-24 pólov (spájateľné aj na viac pólov)
  5. rozostupy 3,5-10,16 mm
  6. dostupné aj verzie s poistením skrutkami
  7. umožňujú aj spojenie „wire to wire“

 

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Pridaj komentár