SVETELEKTRO

18. februára 2016   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Už ste to počuli ?


SOS electronic s.r.o.

Hi-Fi a High-End reproduktory od spoločnosti Visaton vám umožnia počuť skutočne všetky zvuky, ktoré sú na výstupe vášho zosilňovača.

Hudobná zostava (zdroj signálu + zosilňovač + reproduktory) je krásnym príkladom toho, že reťaz je iba tak silná aký silný je jej najslabší článok. Zdroj zvuku (mikrofón, CD, DVD, DA prevodník, …) ako aj zosilňovač sú v dnešnej dobe obyčajne veľmi kvalitné a najslabším článkov reťazca ostávajú reproduktory.

U reproduktorov zvlášť platí, že fyzikálne zákony u nich nie je možné oklamať. Základy elektroakustiky napríklad hovoria, že s rastúcou plochou membrány výrazne rastie účinnosť pri nízkych frekvenciách. Preto ak chceme dosiahnuť rovnakú hlasitosť u basového reproduktoru s priemerom napríklad 5 cm, ako u reproduktoru s priemerom 25cm (10“), výsledkom bude rádovo vyššia výchylka membrány menšieho reproduktoru. To znamená, že malý reproduktor príde veľmi rýchlo na svoje hranice a ďalšie zvyšovanie „hlasitosti“ na zosilňovači spôsobí v lepšom prípade výrazné skreslenie zvuku a v ďalšej fáze trvalé poškodenie až zničenie reproduktoru. Účinnosť reproduktoru síce dokáže výrazne zvýšiť konštrukcia známa ako tlakový reproduktor („driver+horn“) ale tieto reproduktory sú obyčajne len vysokotónové, príp. strednotónové a vo väčšine prípadov nepatria do kategórie Hi-Fi.

Druhý známy fakt je smerovosť. Čím vyššia frekvencia, tým menšia musí byť membrána reproduktoru, ak chceme zachovať čo najlepšiu všesmerovosť reproduktoru (180´). Ak si napríklad pozrieme smerovú charakteristiku kvalitného VF reproduktoru Visaton G25FFL zistíme, že aj v prípade, že sa nachádzame výrazne mimo os reproduktoru, počujeme zvuk s takmer nezmenenou hlasitosťou. Na druhej strane ak si pozrieme charakteristiky špičkového širokopásmového reproduktoru B80 (ktorý má mimoriadne vyrovnanú amplitúdovú charakteristiku až do najvyšších frekvencií) zistíme, že hlasitosť na vysokých frekvenciách je vyrovnaná v osi reproduktoru ale napríklad už 30´od osi klesá akustický tlak až o cca 7dB pri 8000 Hz.

Tieto malé príklady uvádzam hlavne kvôli tomu, že v zásade neexistuje „zázračný“ reproduktor, ktorý by dokázal obísť fyzikálne zákony. Aj preto už mnohí zistili aký rozdiel je počuť zvuk cez bežné komerčné reproduktory obyčajne dodávané s domácou Hi-Fi sústavou v porovnaní so zvukom z reproduktorov a stavebníc spoločnosti Visaton, ktoré sa pravidelne umiestňujú na popredných miestach v testoch rôznych časopisov.

Navyše, dnes sú už aj u priemyselných aplikácií kladené vyššie požiadavky na kvalitu zvuku (ozvučenie dopravných prostriedkov, vlakov,…) preto aj pre tieto aplikácie sa oplatí pozrieť po kvalitných typoch.

V skladovej ponuke máme viacero Hi-Fi aj High-End typov od spoločnosti Visaton. Vďaka úzkej spolupráci s výrobcom sme schopní dodať Vám akékoľvek iné typy, vrátane stavebníc, za výhodných podmienok.

Ak si z bohatej ponuky spoločnosti Visaton nebudete vedieť vybrať, radi vám poradíme na adrese info@soselectronic.sk.

 

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Pridaj komentár