SVETELEKTRO

30. júla 2014   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

V kanceláři nebo na cestách, mějte svůj dům vždy pod kontrolou…


Schrack Technik spol. sro

Požadavky na komfortní bydlení se neustále posouvají. Již nestačí stávající pasivní elektroinstalace, díky které si lze rozsvítit či zhasnout světla. Důraz je kladen na životní komfort a pohodu. Stále více jsou požadovány funkce vzdáleného přístupu a ovládání zařízení chytrým telefonem.

 

Schrack Technik uvedl minulý rok na podzim produkt Schrack at home. Tento produkt představuje inteligentní domácí automatizaci, díky které lze řídit dům za pomocí chytrých telefonů, tabletů či počítačů. Co vše lze jednoduše ovládat a monitorovat? Elektrická zařízení, osvětlení, topení, kamery, zabezpečovací systémy a multimédiální aplikace. Celý systém je modulární. Každá tzv. ikona, která představuje danou skupinu zařízení, je licencovaná. Uživatel si tedy může přímo vybrat cílovou skupinu zařízení, které chce pomocí Schrack at home ovládat.
Celý systém využívá technologii PLCBUS (Power Line Communication). Mozkem systému je řídící jednotka se specifickou aplikací. Jednotka slouží též jako centrální datové úložiště. Přístup do řídící jednotky je možný pomocí aplikace „Schrack at home“ pro iOS nebo pomocí webového rozhraní HTTPS. Zde má uživatel svou unikátní IP adresu a po bezpečné identifikaci se přihlásí do svého domu. Poté může udávat pokyny pro jednotlivá zařízení nebo je jen „zkontrolovat“. Řízení probíhá pomocí aktorů s PLCBUS komunikaci. Využívá se stávajícího vedení. Komunikaci zajišťuje řídící jednotka, která na základě impulsů reaguje povelem pro dané zařízení. Využitím stávajících silových rozvodů se zamezuje zbytečným stavebním úpravám (sekání do zdi a jiné). Aktory se umísťují buď na DIN lištu do bytové rozvodnice, nebo díky své velikosti pod plošné spínače do elektroinstalační krabičky.
Schrack at home zachovává i manuální ovládání pomocí plošných spínačů. V případě, že dojde k poruše na řídící jednotce, stávající systém elektroinstalace funguje dále – avšak již „bez inteligence“.
Vzdáleným přístupem přes chytrý telefon lze nastavit topení na komfortní požadovanou teplotu či aktivovat zabezpečovací systém, pokud na to uživatel při odchodu do zaměstnání zapomněl.  
Cena inteligentního systému se odvíjí od konkrétního požadavku uživatele. Klíčovým bodem je počet ovládaných světelných okruhů a samotných světelných zdrojů, žaluzií, IP kamer, ovládaných zásuvek či jiných zařízení.
Řízení světel a nastavení teploty v místnostech ve vzorové bytové jednotce o velikosti 3+kk představuje investici ve výši cca 51.399 Kč. Pokud systém rozšíříme o řízení a ovládání žaluzií a přidáme multimediální prvky komfortního ovládání rodinného domu, dostáváme se na přibližnou úroveň investice 160.000 Kč.
Vzorové a ukázkové demo panely jsou k vidění na všech pobočkách Schrack STORE po celé České republice. Ukázková místnost včetně praktického nasazení systému je k vidění na pražské pobočce Schrack Technik.

 
https://www.schrack.cz/budovy/schrack-at-home/


SCHRACK TECHNIK spol. s r. o.
Dolnoměcholupská 2, 100 00 Praha 10 – Hostivař
tel.: +420 281 008 231-3, fax: +420 281 008 462
e-mail: praha@schrack.cz, www.schrack.cz

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Pridaj komentár