SVETELEKTRO

10. decembra 2015   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Vánoční hvězda 2


ok2jnj

Blíží se vánoce a tak by se hodila nějaká vánoční ozdoba do okna. 

Chtěl jsem vymyslet něco, s čím se zabavím na víkend, kromě ledek půjdou použít součástky ze šuplíku a budu si moct pohrát s programováním. Pro konstrukci vánoční hvězda jsem použil univerzální plošný spoj, průměr hvězdy je 35cm, aby byla vidět z ulice. Univerzální pl. spoj moc stříhat nejde, tak jsem vzal pilku a nařezal pásky, ze kterých bude sestavena hvězda. Spoje pásků jsou zpevněny drátěnými sponkami a ze zadní strany pásku je přivázán svazek vodičů, kterým jsou propojeny jednotlivé diody. Nakonec je hvězda docela pevná, se svazkem šestnácti drátů z LPT kabelu. Hvězdu jsem páskou nalepil na okno a ovládací destičku o kousek dál na rám okna. Celé je to napájeno z nabíječky pro mobilní telefon, která má USB konektor.

Ledky jsem zapojil do matice, jednotlivé sloupce jsou spínány dekodérem 74138. Proud tekoucí jednotlivými diodami je omezen rezistory R1 – R8, jejichž hodnota je spočítána na proud 14mA. Pokud svítí všechny diody ve sloupci, je potřeba proud 112mA, který je spínán tranzistory. Vstup G2A dekodéru otevírá celý multiplexer. Když jej připojím na PWM kanál procesoru, bude možné plynule řídit jas hvězdy. Celé to ovládá procesor ATmega8.

Popis programu

Obsluhu multiplexeru zajišťuje program přerušení od časovače T1. Inkrementuje proměnnou Anoda_counter od 0 do 7. Tato hodnota je zkopírována na port C a tím se postupně spínají jednotlivé sloupce anod ledek. Zároveň je na port D vyslána hodnota z pole dat.


Pole dat je dvojrozměrné, je uspořádáno jako 80 skupin 8 čísel. Hlavní program určuje skupinu v poli, ze které program časovače vybírá data pro ovládání katod. Takže je postupně vybíráno 80 kombinací, kterými hvězda svítí. Podprogram časovače prostřednictvím ukazatele Anoda_counter vybírá data pro multiplexer.


Podprogram PWM_Blik průběžně mění hodnotu registru ORC1A, takže jednotlivé obrazce z diod se postupně rozsvěcují a zhasínají.

Nastavení portů procesoru:

Deklarace proměnných programu:

Projekt vánoční hvězda pro AVR studio 6.0 Hvezda.

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Komentáre (2)

  1. Loloone píše:

    pekne, uhladne, ocenujem kod v dp-highlighter, videjko nikdy nieje na skodu,
    este to stihnem do vianoc 🙂

Pridaj komentár