SVETELEKTRO

20. decembra 2006   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Vianočná programovateľná super-blikačka!


FUBU

Máme tu vianoce. Vianoce bez kadejakých sviečok a ozdoby si dnes nevieme asi ani predstaviť. Na trhu je obrovské množstvo blikačiek. Dostal som nápad ako takú blikačku urobiť zaujímavejšou. Ide o programovateľnú blikačku s LED diódami.




Tak poďme si to osvetliť. Celý obvod je postavený na obvodoch CMOS. To som zvolil pre ich napájacie napätie, ktoré môže byť od 3V do 18V. Na schéme je do 17V preto, lebo pri 18V nemusí už pracovať dobre, riziko poškodenia. Začneme integrovaným obvodom CMOS 4094. Ide o `Shift register` slúži ako prevodník zo sériového prenosu dát na paralelné. Má jednu vstupnú sériovú linku na pine 2 a 8 výstupných liniek piny 4 až 7 a 11 až 14. Ja som ho zapojil ako kruhový register. Sú použité dva integrované obvody 4094. No obvod sa dá upraviť aj na jeden takýto register, alebo aj na viacej ako dva. Ak jeden tak stačí z pinu 10 QS‘ integráča U2 viesť priamo na vstup NAND 4093 pin 8. A U1 vynechať. Ak naopak chcete zväčšiť počet registrov, tak potom ďalší sa pripojí ako ostatné. Akurát pin 10 QS‘ integrovaného obvodu 4094 sa nepripojí k vstupu NAND 4093, ale na ďalší register na vstup D pin 2. A tak ďalej pre ďalšie stupne.
Obvod 4093 spĺňa viacero funkcií. Je to štvorica logických obvodov NAND so shmitovým vstupom. Vybral som ho preto, lebo shmitov vstupný obvod v 4093 využijeme pri tlačítkach, aby sa nedostali zákmity ďalej do obvodu a nenarušili správnu činnosť. To je využité konkrétne pri hradle U3B a U3C.
Hradlo U3A pracuje ako oscilátor s nízkou frekvenciou, ktorá sa nastavuje buď veľkosťou kondenzátora C1 alebo potenciometrom R2. Ten využijeme pri programovaní alebo nastavovaní rýchlosti blikania.
Postup pri programovaní blikačky:
1. zapneme blikačku -> nemala by svietiť žiadna LEDka z výstupu registrov 4094, ale LED `change led` by mala blikať frekvenciou podľa toho ako nastavíme potenciometer R2. Tým si overíme či zapojenie oscilátora funguje.
2. Vytočíme potenciometer na najvyšší odpor aby frekvencia blikania LED `change led` bola najnižšia.
3. Počkáme kým zasvieti LED `change led` a stlačíme tlačítko S1 `set 1`, kým nezhasne LED `change led`.
4.postup 3. opakujeme kým si nenastavýme všetky LEDky ktoré majú v kruhovom registry svietiť.
Teda ak nechceme aby ďalšia LEDka svietila, tak jednoducho pri bliknutí LED `change led` nestlačíme tlačítko S1 `set 1`
5.reset sa robí opätovným vypnutím a zapnutím obvodu od zdroja
6.alebo sa stlačí tlačítko S2 `set 0` na danom mieste v kruhovom registry, keď zasvieti LED `change led` a dané miesto zhasne, nastaví sa na 0

Príklad:
Máme podľa schémy 16 LEDiek. Označíme si stavy ako 1 -> LED svieti a 0 -> LED nesvieti.
Teraz chceme mať takýto kruhový register, ktorý sa bude dookola opakovať, teda dookola nám budú LEDky blikať takto:
0101 1010 1111 0010
Naprogramujeme to ľahko. Zapneme blikačku, žiadna LEDka by nemala svietiť. Potom frekvenciu blikania LED `change led` znížime potenciometrom R2 na minimálnu. Ďalej počkáme kým znova zasvieti LED `change led` nestlačíme tlačítko lebo na prvom mieste chceme 0. Pri ďalšom zasvietení LED `change led` už musíme stlačiť tlačítko S1 `set 1` aby sme do kruhového registra zaznamenali 1. Potom pri ďalšom zasvietení LED `change led` zase nestlačíme žiadne tlačítko, pretože je tam 0. A za ňou následuje 1, takže pri ďalšom zasvietení LED `change led` stlačíme tlačítko S1 `set 1`. Takto to programujeme pre všetky LEDky registrov. Keď dokončíme programovanie blikačky, tak uvidíme výsledný efekt, ktorý bude dookola preblíkávať LEDkami postupne. Rýchlosť preblikávania závisí od frekvencie oscilátora. Teda si to nastavíme už spomínaným potenciometrom R2, tak ako nám to vyhovuje.
Katalógové listy integrovaných obvodov CMOS:
4094
4093
Ostáva mi len posledná vec a to upozorniť na to, že sa jedná o obvody, ktoré sú citlivé na statickú elektrinu a nešetrné zaobchádzanie. Odporúčam ich nedávať priamo do plošného spoja, ale dať ich do objímky. A pri manipulácií s nimi sa predtým treba chytiť niečoho uzemneného, napríklad radiátora alebo skrine počítača. Potom už nehrozí poškodenie obvodu keď sa ho chytíme. A pozor na elektromagnetické impulzy z trafopájkovačky. Najprv všetko pospájkujte a potom vložte CMOS obvody do objímok!!!
Želám veľa úspechov pri konštrukcií a veľa zábavy pri používaní blikačky. Ak by boli otázky, tak sem s nimi na moj email vacuumtube@svetelektro.com

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od FUBU (zobraziť všetky)

Komentáre (2)

  1. ferrari10 píše:

    je to celkom dobre zapojenie ale chyba vykresova dokumentacia

  2. pedro8412 píše:

    no ano je to velmi pekne zapojenie ale bez dokumentacie to nie je ono..mohol by si sem hodit nejake to DPA a osadenie suciastok…

Pridaj komentár